Connect with us

Aktuality

Požiar lesa pri Hôrke nad Váhom likvidovali desiatky hasičov. V noci horelo aj na Havrane

Published

on

Reklama

V poslednom období museli hasiči likvidovať na Slovensku viacero lesných požiarov. Jeden z nich na Veľkonočný pondelok aj v Hôrčanskej doline v Považskom Inovci medzi Piešťanmi a Novým Mestom nad Váhom. Na likvidácii požiaru sa podieľalo takmer 60 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, trvalo im to osem hodín. V noci z piatku 17. apríla na sobotu horelo aj na Havrane. Tento požiar sa podarilo hasičom zlikvidovať pomerne rýchlo.

Reklama

„Po príchode na miesto požiaru bol vykonaný prieskum so zistením požiaru lístia a hrabanky bukového lesa prevažne v strmom teréne. Na mieste sa nik nenachádzal. Požiar bol v kopcovitom teréne a plocha pred hasičmi už bola zhorená a samouhasená. Oheň sa preniesol za horizont, kde sa naďalej šíril,“ informoval Karol Prno, riaditeľ OR HaZZ v Novom Meste nad Váhom. 

Na miesto boli postupne povolané jednotky dobrovoľných hasičov z  Hôrky nad Váhom a Pobedíma. Miesto požiaru bolo z jednej strany ohraničené lesnou cestou avšak vodu priamo k ohňu nebolo možné dostať technikou pre strmý terén.

Reklama

„Lokalizácia bola vykonávaná iba genfovakmi a lopatami. Silný vietor znásoboval rýchlosť šírenia požiaru prevažne cez horizont kopca. Na miesto prišli ďalšie DHZO a to DHZO Kálnica, Nová Ves n/V, neskôr ešte Modrovka, Lúka n/V a Beckov. Veliteľ zásahu spolu s lesníkom hľadali prístupovú cestu pre techniku z hora požiariska, po čiastočnom odprataní konárov bola sprejazdnená prístupová cesta iba pre štvorkolky, ktoré dovážali vodu od cisterny a plnili ním genfovaky. Požiar bol likvidovaný z viacerých strán po obvode, kde boli rozmiestnení dobrovoľní hasiči,“ približuje K. Prno.

Po lokalizácii požiaru hasiči dohasli všetky ohniská v lese najme tlejúce suché drevo. Na záver utvorili rojnicu s genfovakmi, kde bola celá plocha požiaru dohasená. Lokalitu požiaru po uhasení ešte zostali monitorovať dobrovoľní hasiči z Hôrky.

Je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru

Aktuálne je v okrese Nové Mesto nad Váhom aj v Piešťanoch vyhlásený  čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme, teda 50 m od hranice lesného pozemku.

Fyzickým osobám sa podľa zákona o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme zakazuje najmä:
– fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru;
– vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov;
– spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

-red-  Foto: -vb-

Populárne články