Connect with us

Aktuality

Deportácie Židov spôsobili jazvu. Tryzna má vyjadriť ľútosť a odpustenie

Published

on

Reklama

Pri príležitosti výročia deportácií židovských obyvateľov z Piešťan a okolitých obcí do koncentračných táborov, sa uskutoční 27. marca v Pamätníku obetiam holokaustu Kajúca tryzna. Tryzna je pietna slávnosť na počesť a pamiatku zosnulých. V tomto prípade ide aj o vzájomné vyjadrenie ľútosti a odpustenia.

Počas druhej svetovej vojny sa 23. marca 1942 uskutočnil odsun židovských dievčat, žien a matiek z Piešťan  na železničnú stanicu a potom do Petržalky. Odtiaľ  boli deportované do koncentračných táborov v nacistami obsadenom Poľsku. Obyvatelia Piešťan boli svedkami i priamymi účastníkmi arizovania majetku židovského obyvateľstva, podnecovania a rozširovania nevraživosti, psychického a fyzického šikanovania a množstva iných prejavov neznášanlivosti. Deportácie pokračovali aj ďalej a celkovo sa z táborov nevrátilo naspäť domov do Piešťan 1063 Židov.

Reklama

Tryzna má priniesť ľútosť i odpustenie

„Cieľom nášho stretnutia je, aby sme spoločne my občania i oficiálni predstavitelia nášho mesta, vyjadrili ľútosť a bolesť nad stratou obyvateľov Piešťan a okolitých obcí. Chceme byť generáciou, ktorá je odvážna obzrieť sa späť aj napriek hanbe a vine, ktorá na nás dolieha, pretože vieme, že len pravda nás môže urobiť slobodnými,“ hovorí Lucia Drábiková, poslankyňa TTSK, ktorá sa podieľa na organizovaní tryzny.

Reklama

Stretnutie sa uskutoční v stredu 27.3.2019 o 18.00 v Pamätníku obetiam holokaustu v Piešťanoch, vedľa cintorína na Bratislavskej ulici. Zúčastnia sa ho predstavitelia židovskej obce, kresťanských cirkví, zástupcovia samosprávy a kraja i občania. Nad podujatím prevzali záštitu predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a primátor Mesta Piešťany Peter Jančovič.

Pamätník obetiam holokaustu

-red-

Populárne články