Connect with us

Aktuality

Pre podporu turizmu sa Piešťany spoja s Bankou a Moravanmi

Published

on

Reklama

Vo štvrtok 1. decembra nadobudne účinnosť novela zákona o podpore cestovného  ruchu, ktorú parlament schválil 19. októbra. Podľa generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Petra Belinského je to najlepšia správa pre cestovný ruch za posledných 20 rokov. V súvislosti s týmto zákonom chcú Piešťany, Banka a Moravany nad Váhom vytvoriť oblastné združenie na rozvoj turizmu.

Primátor Piešťan a starostovia obcí sa k tejto téme stretli na piešťanskom mestskom úrade v pondelok 21. novembra. Podľa TV Karpaty by mali združenie do jedného spolku odsúhlasiť poslanci všetkých zastupiteľstiev už v decembri, takže združenie by mohlo byť realitou v januári 2012. Piešťany a priľahlé obce chcú na lákanie turistov využiť všetky svoje atraktivity.

Reklama

Novela zákona definuje poskytovanie štátnych dotácií pre oblastné organizácie cestovného ruchu, ktoré majú byť v rovnakej výške ako je súhrnná hodnota vybratých členských príspevkov oblastnej organizácie v roku, ktorý predchádza predchádzajúcemu rozpočtovému roku. Maximálna výška dotácie je 90 % vybratej dane za ubytovanie vo všetkých členských obciach oblastnej organizácie v roku, ktorý predchádza uplynulému rozpočtovému roku. O prvé dotácie budú môcť oblastné destinačné organizácie podať žiadosti do 15. marca 2012.

Obce sa podľa zákona budú môcť združovať do oblastných a krajských organizácií bez katastrálnych obmedzení. Tým bude umožnené spájanie obcí s turistickými atraktivitami s obcami, kde sa nachádzajú ubytovacie kapacity. Podľa zákona je minimálny počet zakladajúcich obcí päť, pričom počet prenocovaní na ich území musí za predchádzajúci rok prekročiť 50-tisíc. Organizácie cestovného ruchu môže založiť aj menší počet obcí, avšak počet prenocovaní musí byť najmenej 150-tisíc.

Reklama

Podľa SACR novela účinne bojuje proti „čiernemu ubytovaniu“. Čím viac samosprávy vyberú na dani za ubytovanie a vložia do spoločnej organizácie, tým viac organizácia cestovného ruchu dostane dotácií od štátu.

Autor: th/TS SACR

REKLAMA

Populárne články