Connect with us

Koktail

Originálne drevené diela pre Lido začnú vznikať v pondelok

Published

on

Reklama

Vážsky ostrov Lido v najbližších dňoch oživia mladí architekti, ktorí tu počas dvojtýždňového sústredenia navrhnú a vytvoria originálne drevené objekty. Medzinárodný tím pod vedením skúsených lektorov z Fínska, Dánska a Nemecka bude tvoriť v piešťanskom Dome umenia a na Lide od pondelka 18. až do piatka 29. júla. Hotové diela budú prezentované verejnosti na otvorení Lidožúru v posledný júlový piatok. Workshop s názvom 1:1 ponúkne aj program pre verejnosť.

výsledok workshopu jedna k jednej 2014Účastníci workshopu z troch krajín Európy prídu do Piešťan už v pondelok. Po zoznámení s mestom ich čaká proces navrhovania objektov. Pri tvorbe budú mať voľnú ruku, no všetky diela budú vytvorené jedinečne pre Lido. A čo vlastne vznikne? Téma je otvorená, pôjde však o objekty, ktoré môžu byť abstraktnými sochami, ale aj pavilónmi na konkrétne využitie (preliezky, móla, či dokonca sauna, lavička, búdka pre vtáčiky, domčeky na hranie, bunker, posedenie). Konečná forma, vzhľad aj počet diel je na študentoch.

Reklama

Architekti pod vedením lektorov budú skicovať svoje návrhy v atraktívnych priestoroch Domu umenia. Po kreatívnej práci čakajú účastníkov píly a vŕtačky. Premenu dreva na precízne spracovaný objekt môže sledovať každý, výroba bude prebiehať na ploche pri Dome umenia. Pripravené diela budú osadené na Lide a oficiálne otvorené vernisážou v piatok 29. júla na Lidožúre. Objekty z červeného smreka po workshope na Lide ostanú.

výsledok workshopu jedna k jednej 2014 (3)Sprievodný program workshopu, verejné prednášky, kritiky či predstavenia návrhov, je otvorený verejnosti. Bude sa konať vždy večer v klube Žiwell. V utorok program otvoria zahraniční lektori. Ransu Helenius z Fínska, Tobias Permin z Dánska a Sebastian Sowa z Nemecka predstavia svoju tvorbu.

Reklama

výsledok workshopu jedna k jednej 2015V stredu čaká záujemcov prednáška kritikov, architektky Katky Dúbravcovej Malingrey a členov architektonického ateliéru N/A Víta Haladu a Benjamína Brádňanského, ktorí sú okrem iného aj spoluautori tohtoročnej slovenskej expozície na Bienále architektúry v Benátkach. Piatok bude patriť filmovému večeru a sobota krátkym prezentáciám účastníkov v štýle Pecha Kucha.

účastníci workshopu jedna k jednej 2015Verejnosť si môže vyskúšať aj prácu s drevom. V rámci Lidožúru sa bude na jednodňovom workshope v sobotu pripravovať objekt, na ktorý sa bude premietať. Vstup je voľný. Podujatia budú pokračovať počas celého workshopu, ich program nájdete tu.

Workshop finančne podporilo Mesto Piešťany, Trnavský samosprávny kraj, Fond na  podporu umenia a Nadácia Tatra banky. Spoluprácu poskytli: Dom umenia Piešťany, klub Žiwell, Inžiniersky kabinet KAT VŠVU.

-Tlačová správa podujatia-, ilustr. foto: organizátori

 

Populárne články