Connect with us

Novinky

V Piešťanoch vzniknú športové triedy pre nadané futbalové talenty

Published

on

Reklama

Jesennú časť sezóny majú úspešne za sebou aj najmenší futbalisti z prípravky PFK. Kluby z Považia založili novú súťaž, takzvanú Považskú miniligu. Premiérovo si súťaž vyskúšali tri najstaršie ročníky, ktoré v nej hrali dôležitú úlohu. Výkony najmladších zanalyzoval tréner deväť a desaťročných Ján Stachura. Futbalisti okrem toho slávia ďalší veľký úspech, na Základnej škole Holubyho by mali už od budúceho školského roka vzniknúť športové triedy. Posledné slovo budú mať poslanci Mestského zastupiteľstva a ak návrh schvália, miestne talenty ich budú môcť navštevovať od piateho ročníka.

IMG_3312_resize

Reklama

Postavenie v tabuľke
Prípravka U9, teda ročník 2008 zvíťazil v minilige, kedy pri výrazne aktívnom skóre dosiahol až 18 víťazstiev s 3 prehrami a 4 remízami.
Tím Zápasy Výhry Remízy Prehry Skóre Body
1. PFK Piešťany 2008 25 18 4 3 107:28 58

Prípravka U10, ročník 2007 obsadil takisto suverénne 1. miesto s náskokom 15 bodov, pričom svoj prvý súťažný ročník absolvoval bez jedinej prehry.
Tím Zápasy Výhry Remízy Prehry Skóre Body
1. PFK Piešťany 1 15 13 2 0 90:29 41

Reklama

Prípravka U11, ročník 2006 sa umiestnil v rámci miniligy na 2. mieste, za tímom Dubnice, suverénom v tejto kategórii.
Tím Zápasy Výhry Remízy Prehry Skóre Body
2. PFK Piešťany 14 8 0 6 83:91 24

Strelci gólov
Ako trénera ma veľmi teší, že strelecky sa presadilo viac než 10 hráčov z ročníka 2008 aj ročníka 2007. Naši chlapci sa stali aj najlepšími strelcami celej miniligy, v kategórii U9 Adam Pernisch a v kategórii U10 Filip Fodrán. Oboch chcem vyzdvihnúť za ich prínos pre družstvo, pričom Adam Pernisch patril k najlepším hráčom aj medzi staršími chlapcami v U10 a Filip Fodrán sa stal dokonca najlepším piešťanským strelcom aj medzi o rok staršími chlapcami v U11.

Najvýraznejšie pokroky
Na začiatku sezóny sme si za cieľ určili zlepšiť sa najmä v individuálnej technike a herných činnostiach jednotlivca. Po slabšom úvode, keď bola v lete kvôli dovolenkám nižšia účasť na tréningoch sa chlapci dali dokopy a poctivo pracovali na tréningoch pri vynikajúcej účasti. Priemer hráčov, ktorí sa zúčastnili tréningov sa pohyboval medzi 18-20. U drvivej väčšiny chlapcov sme zaznamenali viditeľný pokrok. Okrem vyššie spomínaných chlapcov by som chcel za všetkých vyzdvihnúť a pochváliť Lukasa Gešvandtnera z družstva U10, ktorý zaznamenal najväčší pokrok, a z ktorého by si mali brať ostatní príklad. Samozrejme, máme na čom pracovať, veľký počet chlapcov prináša niekedy nižšiu koncentráciu a musíme sa zamerať aj na ďalšie aspekty hry, takže nás čaká ešte dlhá cesta. Verím však, že budeme pokračovať v nastavenom trende a naďalej sa budeme takto systematicky zlepšovať.

Silné a slabé stránky
Za silné stránky považujem individuálnu technickú vybavenosť hráčov, na ktorej sa nám darí úspešne pracovať. Takisto veľmi pozitívne vnímam nasadenie v zápasoch a tempo hry. Za slabé stránky považujem slabšiu koncentráciu hráčov v určitých momentoch a veľké rozdiely v taktickej vyspelosti a vnímaní hry, čo je však zatiaľ ešte pochopiteľné vzhľadom na nízky vek chlapcov. Rezervy máme samozrejme aj v kolektívnom poňatí hry, na tom sa budeme snažiť pracovať. Veľkou nevýhodou sú chýbajúci brankári, keď aj pri vysokom počte hráčov máme len jedného chlapca na tento post a musia tam zaskakovať hráči v poli. Medzi silné aj slabé stránky zároveň musím zaradiť aj premieňanie šancí. Veľkým pozitívom je obrovský počet streleckých príležitostí, ktorý si vytvoríme. Pri veľkom počte strelených gólov však naši chlapci takmer rovnako často triafajú do konštrukcie brány, čo je pre nich niekedy až demotivujúce.

Ciele do konca sezóny
Z hľadiska programu je naším cieľom zabezpečiť pre chlapcov zápasovú prax v zime halovými turnajmi a na jar pokračovať v ďalšom ročníku miniligy. Z výkonnostného hľadiska sa budeme zameriavať ďalej na zlepšovanie individuálnej techniky hráčov a samozrejme na odstránení nedostatkov. Určite sa budeme pomaly snažiť o kolektívnejšie poňatie hry a koncentráciu na tréningoch. Takisto sa v oveľa väčšej miere zameriame na rozvoj pohybových schopností, keďže chlapci už sú vo veku, ktorý sa nazýva „zlatý vek motoriky“ a je pre nich nesmierne dôležité, aby teraz naplno rozvinuli svoje pohybové schopnosti.

IMG_3313_resize

Na záver by som chcel vyjadriť veľkú spokojnosť k tomu akým smerom sa v tomto roku klub vybral. Dáva to veľký prísľub do budúcnosti, ktorý takisto ešte podčiarkujú tieto talentované ročníky v prípravke. V súvislosti s tým ma nesmierne teší fakt, že sa nám podarilo dotiahnuť do konca rokovania so 4. ZŠ a pokiaľ sa kladne vyjadrí aj mestské zastupiteľstvo, od budúceho školského roku 2017/2018 sa na tejto škole otvoria športové triedy pre 5. ročník. Tým sa vytvorí ďalšia možnosť pre našich talentovaných chlapcov z prípravky a všetkých ďalších, ktorí sa ešte len rozhodnú stať futbalistami alebo sa pridať k nám. Vzhľadom na tieto okolnosti si dovolím tvrdiť, že futbalová budúcnosť tohto regiónu je žlto-modrá a futbal v Piešťanoch bude spĺňať definíciu, že je športom pre všetkých. Dostupným pre každého, s mnohými možnosťami a príležitosťami, kvalitnou ponukou a starostlivosťou.

Autor: MB/TK PFK/Foto: MB/TK PFK, archív-

Populárne články