Connect with us

Šport

Vodné pólo: Piešťanky vyhrali Slovenský pohár žien vo vodnom póle

Published

on

Reklama

Krytá plaváreň v Topoľčanoch bola v prvý decembrový víkend dejiskom finálového turnaja Slovenského pohára žien vo vodnom póle. Domáce pólistky Pirana SC Topoľčany boli favoritom súťaže, vo svojom kádri majú najväčší počet slovenských reprezentantiek, dohromady až sedem. Favorita a rovnako aj bratislavskú Sláviu UK však dokázalo prekvapiť mladé piešťanské družstvo, ktoré tak pre Piešťany vybojovalo historicky prvú trofej medzi ženami. O prvenstvo Piešťan sa pod vedením trénerov Jána Baranoviča a Petra Julínyho postarali hráčky Stehlíková, Strušková – Kováčiková, Kačková, Baranovičová, S. Pažická, Ragusa, J. Pažická, Stankovianska, Rybanská, Juricová a Hanusová.

Slávia UK Bratislava – KVP Kúpele Piešťany 8 : 12 (1:3,2:1,2:4,3:4)

Reklama

Góly Piešťan: Rybanská 3, Kováčiková a J.Pažická po 2, Kačková, Baranovičová, S. Pažická, Ragusa, Stankovianska

Zápas začal opatrne, ale postupne prevzali iniciatívu piešťanské hráčky. Vytvorili si dvojgólové vedenie 3:1, ale súperky z Bratislavy stav vyrovnali. V tretej štvrtine strelili hráčky z kúpeľného mesta v priebehu necelých dvoch minút štyri góly a upravili stav na 12:5. Z tohto úderu sa už súperky nespamätali a Piešťanky si vedenie s prehľadom ustrážili.

Reklama

„Obe družstvá začali hrať opatrne, zo zabezpečenej obrany. Výkon v druhej a tretej štvrtine bol veľmi dobrý, podarili sa nám rýchle protiútoky a získali sme rozhodujúci náskok. V závere sme prestriedali a dali šancu hrať i striedačke,“ povedal o prvom zápase tréner Ján Baranovič.

KVP Kúpele Piešťany – Pirana SC Topoľčany 10 : 9 (3:3,4:2,1:1,2:3)

Góly Piešťan: Kováčiková 4, Stankovianska a Rybanská po 2, Kačková a Baranovičová po 1

Finálový zápas turnaja proti favoritovi začali Piešťanky lepšie, ujali sa vedenia 3:1, ale súperky skóre vyrovnali. V druhej štvrtine išli hráčky Piešťan znova do dvojgólového vedenia, ale súperky opäť dorovnali na 5:5. Tesne pre koncom druhej štvťky bol stav 7:5 pre Piešťany a v úvode tretej časti hry dokonca 8:5, čo sa ukázalo pre ďalší vývoj stretnutia rozhodujúce. Topoľčianske hráčky zvýšili aktivitu, pritvrdili hru v osobných súbojoch a dokázali stav ešte znížiť, ale vyrovnať sa im už nepodarilo.

„Proti favoritovi z Topoľčian sme zďaleka nepodali optimálny výkon, pokazili sme veľa finálnych prihrávok a nepremenili niekoľko vyložených gólových príležitostí. Dostávali sme sa do nich však našťastie dosť často, a tie čo sme využili na víťazstvo stačili. Po skončení zápasu som si ani neuvedomoval celkový výsledok . Sústredil som sa na zápas a bol som rád, že sme do dotiahli do víťazného konca. Stále som prekvapený z celkového prvenstva. Je to super, veľký úspech pre mladý kolektív,“ reagoval na priebeh zápasu náš tréner.

Zápas medzi Topoľčanmi a Bratislavou sa skončil víťazstvom domácich hráčok v pomere 7 : 5, a tak konečné poradie finálového turnaja Slovenského pohára žien bolo 1. KVP Kúpele Piešťany, 2. Pirana SC Topoľčany, 3. Slávia UK Bratislava.

„Účasť v Slovenskom pohári žien v posledných rokoch využívame ako dobrú prípravu na súťaže kadetiek a junioriek. Na zápasy sme nastupovali s cieľom podať čo najlepšie výkony. Máme momentálne dosť chorých dievčat a preto som rád, že sa nám podarilo na poslednú chvíľu do mužstva angažovať skúsenú hráčku, olympijskú víťazku z Atén, Talianku Cinziu Ragusu, ktorá momentálne žije na Slovensku v Novákoch. Dokázala vo vode vyburcovať mladé hráčky k bojovnému výkonu aj v momentoch keď sa nám nedarilo. Dievčatá majú talent a je len na nich, či ho dokážu poctivým tréningom pretaviť na ďalšie úspechy. V tomto momente však v prvom rade musím hráčkam za predvedené výkony poďakovať a prajem im veľa radosti z dosiahnutého víťazstva,“ zhodnotil víťazstvo tréner Ján Baranovič.

„Ženské vodné pólo v Piešťanoch vstupuje do svojej 25-tej sezóny. Hneď v jej úvode prepisujeme história. Piešťanské pólistky sa prvý krát tešia z prvenstva v Slovenskom pohári žien. Po víťazstvách v kategóriách žiačok, kadetiek či junioriek ide o vôbec prvé víťazstvo v medzi ženami v histórii klubu. Budeme sa snažiť pre dievčatá vytvoriť také podmienky, aby sa pokúsili po 50-tich rokoch víťazstva mužov v I. lige získať pre klub a mesto víťazstvo v I.lige žien,“ povedal predseda klubu Ľudovít Kubán.

-KVP Kúpele Piešťany-

 

Populárne články