Connect with us

Kultúra

Z Piešťanského festivalu sa stal music festival Piešťany a má aj ďalšie novinky

Published

on

Reklama

Zmeny názvu, grafiky aj dramaturgie sprevádzajú po 60-tich rokoch novú éru Piešťanského festivalu, ktorý začínal v roku 1956 ako Piešťanské hudobné leto. Podujatie dostalo medzinárodný názov „music festival Piešťany“ , nové logo a došlo aj k reorganizácii programovej štruktúry. Na tlačovej konferencii v stredu 19.mája novinky z nadchádzajúceho festivalového ročníka prezentovali generálny riaditeľ  Umeleckého súboru Lúčnica Marián Turner a riaditeľka Domu umenia Piešťany Edita Bjeloševičová.  

IMG_2031„Vážime si, keď má niečo kontinuitu a keď niečo trvá 61 rokov, je naozaj tým základom pre naše fungovanie,“ uviedol M. Turner a podotkol, že aj tento fakt spája festival s Lúčnicou, ktorá tiež funguje bez prestávky už siedme desaťročie. Podujatie začínalo v roku 1956 najskôr pod menom Piešťanské hudobné leto, neskôr, v roku 1959 dostalo meno Piešťanské hudobné slávnosti.

Reklama

Po jubilejnom 60. ročníku naplánoval festivalový výbor okrem nového názvu niekoľko ďalších zmien. „Nová tvár spočíva v tom, že chceme festival graficky oživiť a komunikovať trošku iným spôsobom v rámci mesta, Slovenska, samozrejme ,aj medzinárodne, lebo sa ho zúčastňujú aj zahraničné osobnosti kultúrneho života. Prvou takou veľkou zmenou je grafika, kde sme určili nové logo, festival sme zadefinovali v anglickom názve music festival Piešťany alebo hudobný festival Piešťany,“ vysvetlil generálny riaditeľ Lúčnice. Všetky materiály tak budú upravené v jednotnej grafike s rovnakým logom a dvojjazyčnými informáciami o programe.

IMG_2037Vizuál festivalu vytvoril dizajnér Vladimír Yurkovič. Hoci vychádza z tradícií, staré „Péefko“ nahradí modernejší vzhľad. „ Zistili sme že to PF-ko síce bolo logické a pekné, ale odzrkadľuje dobu, v ktorej vznikalo a paradoxne sa podobá na veľa rôznych ďalších. Podobné F-ko z huslí ma napríklad Slovenská filharmónia alebo Pražské jaro, preto keď sme chceli tam zachovať niečo pôvodné, museli sme sa s tým pohrať,“ povedal M. Turner. Logo bude mať viacero podôb, trochu inak bude vyzerať na výšku a inak na šírku.  „Je to novinka, na ktorú si musia ľudia zvyknúť, ale zachovali sme motív toho f aj Piešťan ale tvorí napríklad aj slov May, máj v angličtine alebo My, podľa toho, ktorý si vyberieme.“

Reklama

fanfary PF

Novú podobu dostal aj program festivalu, ktorý odštartuje už túto sobotu 28. mája slávnostnými fanfárami a otváracím ceremoniálom Hollywood v Piešťanoch – melódiami z oskarových filmov v podaní Slovenskej filharmónie. K zahajovaciemu koncertu pripravuje Dom umenia aj multimediálnu prezentáciu. Pre strednú generáciu návštevníkov bude určené napríklad aj koncertné prevedenie muzikálu Cyrano z predmestia. „Bude nám cťou, keď prídu autori, máme prisľúbenú účasť Pavla Hammela, Jána Strassera a dúfame, že nás navštívia aj Marián Varga či Kamil Peteraj,“ doplnila riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

IMG_2033Mladšie publikum plánujú osloviť napríklad koncertom Fragile Queen Tour a pre študentov stredných škôl je určený výchovný koncert Lotz Tria Mozartov zázračný roh. „Ide o prezentáciu hudobného nástroja basetový roh, u nás skoro neznámeho,“ prezentoval námet Marián Turner.  „Používal sa len vo veľmi krátkom období, okolo života Mozarta. Jedným z najlepších výrobcov na svete toho nástroja bol pán Lotz, ktorý mal svoje sídlo v Bratislave. Preto ten názov Lotz Trio a Mozartov zázračný roh alebo večerný koncert pre dospelých Soiréa a´Pressburg.“  Podľa neho existujú dokonca úpravy celých opier pre trio basetových rohov a návštevníci tak budú mať možnosť zažiť vystúpenie, ktoré je aj vo svete unikátom. Prienik žánrov predstavuje zasa vystúpenie skupiny La Gioa a Dobrej muziky.

IMG_2040Niekoľko koncertov klasickej hudby pripravili organizátori, ktorými je aj Mesto Piešťany a kúpele i v priestoroch Slovenských liečebných kúpeľov. Program odzrkadľuje podľa Mariána Turnera nielen Medzinárodný rok hudby, ale tiež rôzne jubileá ako 70-ku Slovenského filharmonického zboru, 60 rokov pôsobenia zbormajstra Speváskeho zboru mesta Bratislavy Ladislava Holáska či 10. ročník Majstrovských speváckych kurzov Petra Dvorského.

Pod holým nebom v Hudobnom pavilóne sa bude konať vystúpenie Srbského tradičného folklóru a ako prezradili obaja zástupcovia spomenutej kultúrnej inštitúcie, na ďalší ročník by radi pripravili viacero „open air“ vystúpení, možno aj na ploche priamo pred Domom umenia. „Tými kedysi žili Piešťany, chceme túto živú  atmosféru znovu vrátiť do Piešťan,“ potvrdili.

Music festival Piešťany uzavrie 14. júla Večne mladá Opera v podaní absolventov kurzu Petra Dvorského. Práve tento žáner však bude mať „zelenú“ aj na jeseň, kedy chystá najväčšia kinosála na Slovensku ďalšiu novinku – priame prenosy z Metropolitan Opera New York prostredníctvom digitálneho vysielania.

Piestany festival poster-page-001

-ad-, foto: A. Drahovská, L. Turňa

Populárne články