Connect with us

Kultúra

So zmenou začali od seba, skrášlili verejný priestor

Published

on

Reklama

Podchod pod nájazdom na Krajinský most radikálne zmenil svoj výzor. Betónové steny a piliere miestami počmárané sprejom zdobia teraz graffiti od najlepších slovenských a českých writerov.

[singlepic id=32755 w=320 h=240 float=right]V sobotu 14. júla popoludní sa tam uskutočnil graffiti jam. Miesto, ktoré je pre mnohých iba bezpečným priechodom do centra, na pár hodín ožilo street kultúrou. Predvádzali sa bikeri, streetbalisti, hrala hudba, ale hlavnými postavami podujatia boli graffiti umelci, ktorí spestrili šedé a nevábne steny podchodu. Prišli top crews z Bratislavy, Trnavy, Nitry a Trenčína. Špeciálnymi hosťami boli Romeo z Prahy a Elnino z Brna.

Reklama

„Akciu Monster Grafiiti Jam pripravili Ruka Hore v spolupráci s firmou Montana a občianskymi združeniami Pro Civitate a Sieť dobra. Chceli sme spraviť niečo pre mladých ľudí,“ povedal Michal Procházka z Ruka Hore.

[singlepic id=32761 w=320 h=240 float=right]„Tento priestor bol v dosť zlom stave, totálne nelákavý. Streetart určite patrí do miest, ale treba mu dať nejakú formu. Určite sa nedá považovať za kultúru, keď niekto znehodnotí novú fasádu, ale zanedbaný priestor takto dostane nový charakter,“ povedal Jozef Malík z Pro Civitate, autor myšlienky zorganizovať grafitti jam. Dodal, že Trnavský samosprávny kraj, ktorý je majiteľom tejto stavby, vyšiel usporiadateľom v ústrety. Podobné podujatia, by mohli podľa neho zabrániť nechceným čarbaniciam a zároveň umelecky dotvoriť aj ďalšie miesta v Piešťanoch.

Reklama

„Chceme nechať odkaz mladej generácii: buďme k sebe tolerantní a navráťme sa k prírode. Všetko je to o ľuďoch. Môžeme robiť veci cestou ničenia a vandalizmu alebo cestou lásky a estetického vnímania,“ vysvetlil Michal Procházka.

„Cítime potrebu zmeny. Vidíme, že v spoločnosti je veľa ľudí nespokojných a my sa snažíme ukázať, že ak chceme zmenu, netreba ju čakať od druhých, ale treba začať od seba,“ doplnil ho Ľubomír Harmanovský z občianskeho združenia Sieť Dobra.

Prečítajte si aj: Zbierka na podporu streetartu v Piešťanoch

Text a foto: M. Palkovič

REKLAMA

Inštitút jazykov a vzdelávania Piešťany

[nggallery id=1802]

Populárne články