Connect with us

Kultúra

S filmom NINA získali mladé Slovenky prestížnu cenu na festivale v Miláne

Published

on

Reklama

Cenu Animation Short Film Award za najlepšiu animáciu si z milánskeho filmového festivalu v septembri tohto roku odniesli dve mladé slovenské autorky Michaela Čopíková a Veronika Obertová, ktorá pochádza z Piešťan. Spoločne tvoria už od roku 2010 a ocenenia zbierali už so študentskými projektmi. Ich posledný projekt – animovaný film NINA cestuje po medzinárodných festivaloch a má za sebou okrem úspechu v Miláne napríklad aj čerstvú Cenu divákov na festivale CinEast v Luxemburgu (október 2015). S víťazkami sme sa krátko porozprávali aj o ich ďalších spoločných plánoch.

Reklama

O Vás, Veronika, viem, že pochádzate z Piešťan a Miškou Čopíkovou ste sa poznali v škole. Máte za sebou už viacero úspechov s animovanými filmami, ktorý (film či úspech) je pre Vás taký najvýznamnejší?

S Michaelou sa poznáme z čias vysokej školy, ja som študovala na VŠVU a ona na VŠMU. Už vtedy sme si pomáhali a spolupracovali na našich školských prácach. Obe sme školy absolvovali s krátkymi filmami a oba boli pomerne úspešné a získali viacero ocenení. Naša spolupráca pokračuje stále, ale dnes sa už obe prezentujeme pod spoločnou značkou Ové Pictures. To považujeme asi za ten najväčší úspech, že sa živíme vlastnou tvorbou a že aj napriek tomu, že to nie je vždy jednoduché robíme to, čo nás baví, ako najlepšie vieme.

Reklama

26 Nina_Ove PicturesJe podľa Vás animovaná tvorba na Slovensku ešte žiadaná? Vysiela sa Váš film v kinách alebo ide o niečo, čo je iba Vašou „srdcovkou“ popri iných aktivitách? Čo ešte okrem animovaných filmov vytvárate ako autorská dvojica?

Áno, jasné, aj na Slovensku sa robia krásne animované veci. Film NINA v rámci projektu 100 cestoval po mnohých slovenských kinách ako predfilm k filmu „Biely boh“. Na FB NINY vždy zverejňujeme, kde sa práve film hrá. Je to určite náš srdcový projekt. Momentálne pracujeme na viacerých projektoch. Okrem práce na animáciách pre komerčné reklamy, pracujeme na animáciách do filmov z dokumentárneho cyklu portrétov – „PRVÁ“ o slovenských ženách, ktoré sa ako prvé presadili v rôznych oblastiach spoločenského a verejného života. Okrem animácii, tvoríme aj ilustrácie a dizajny napríklad pre potlač látok.

18 Nina_Ove PicturesAkým smerom sa budú uberať ďalšie projekty, máte to už premyslené?

My až tak veľmi neplánujeme ako to s nami bude, skôr sa snažíme nájsť si výzvy a projekty, ktoré nás zaujímajú, možno aj provokujú a kde môžeme skúsiť niečo nové a tým sa aj posúvať ďalej.

Duo slovenských autoriek animovaných
filmov a výtvarníčok – Veroniky Obertovej a Michaely Čopíkovej, tvorí spoločne pod názvom Ové Pictures. Pracovnú dvojicu vytvorili po mnohoročnej spolupráci v roku 2010,
pod ktorou vznikol ich film Dust and Glitter (2011), najlepší film festivalu Animazspot 2012 v Burbank v Kalifornii. Staršie filmové projekty autoriek siahajú do ich študentskej tvorby.

Michaela Čopíková absolvovala na VŠMU festivalovo veľmi úspešným filmom O ponožkách a láske (2008) a Veronika Obertová nemenej úspešným filmom Viliam (2009) ukončila magisterské štúdium na VŠVU. Tvorivé duo Ové Pictures sa venuje tradičným animačným technikám a kresbe, tvorbe animovaných videoklipov, ilustrácii a motion dizajnu.

12033140_861151990599211_7017775395639812206_nFilm Nina uviedli po prvý raz 9. októbra 2014 a ide v ňom o príbeh bojazlivého chlapca a malej divožienky, ktorých spája, ale aj delí strach. Vzniká medzi nimi silné puto, ktoré je v detskom fantazíjnom svete všemocné. No keď sa priateľstvo mení na lásku, prichádza strach v nečakanom rozmere. Prekonať strach a nájsť spoločnú cestu nebude ľahké. Bude to ťažké… Námet a scenár: Peter Minár, Kamera: Juraj Chlpík, Strih: Viera Čakányová, Hudba: Ink Midget x Pjoni. Hrajú: Adam Šicko.

Filmografia / autorské animované filmy a najvýznamnejšie ocenenia

NINA

2015: Audience Award na CinEast (Luxembourg), GRAND PRIX na Tricky Woman (Rakúsko), Special mention na FestAnča (Slovensko), Best animation na Milano Film Festival (Taliansko) Prezentácia na MIAF 2015 (Melbourne, Austrália)

O ponožkách a o láske

2010: Best Animation, Biennal Slovak National Fim Awards

Slnko v sieti

2009: Best Young Animation, Internationales Trickfilm Festival, Germany, Best Animation, International du Film d’Aubagne, France

Viliam

2010: Best graduation film-student jury Animafest Zagreb, Croatia
Fest Anca – 2.prize, Diploma IAFF Krok, Russia, Best Animation InterFilm Berlin, Germany

2011: Best Student Short Film Award MONSTRA, Portugal

Medzinárodné autorské výstavy:

HUGs (2012 – 2015) vystavný projekt série autorských ilustrácií, prezentovaný v galériách v Lisabone, Berlíne, Prahe, Sofii, Barcelone, Košiciach a v Bratislave.

Viac o úspešnej autorskej dvojici nájdete tu.

ove pictures Veronika & Michaela-1Zhovárala sa: A. Drahovská, foto: Ové Pictures, FB OvéPictures

Populárne články