Connect with us

Kultúra

Nedeľa poobede patrila dožinkám so ŽITOM

Published

on

Reklama

Tradičné zvyky pri dožinkách predviedli v nedeľu popoludní niekoľkým desiatkam divákov pred komunitným centrom Žiwell folkloristi zo súboru ŽITO pri Hotelovej akadémii v Piešťanoch, spolu s Ľudovou hudbou súboru Máj.

P1020527

Reklama

REKLAMA

PNKYPEGO

Reklama

Mladí priaznivci tradícií, oblečení v pracovných krojoch, sa najskôr spolu s farárom pomodlili za dobrú úrodu, dohodli  s gazdom na pláci, zaspievali si, zahrali, potom symbolicky zožali posledné zrelé obilie a pobalili do noší. Nechýbal ani oldomáš a pohostenie v podobe domácich sladkých i slaných koláčikov či kaše pre všetkých prítomných. Dievčatá na záver uvili z klasov a poľných kvetov dožinkový veniec pre gazdu a gazdinú. Muzikanti nastúpili na voz a spievajúc a vyhrávajúc, previezli po celom meste.

P1020604

Gazda s gazdinou si na nich počkali na Sĺňave u Dina. Tu im ženci odovzdali klasy, kamene, aby im obilie myši nepojedli, veniec i dobré slovo. Gazda ich ponúkol čerstvým chlebom z prvej úrody, gazdiná pohárom vínka a pozvali ich aj k slávnostne prestretým stolom na terase. Dožinky v prvú septembrovú nedeľu tak dopadli úspešne, podujatiu prialo i počasie a program v podaní folkloristov si užili aj náhodní okoloidúci, korčuliari či cyklisti na kolokruhu.

(ad)

REKLAMA

pnky_1-ab-contact-sept

Populárne články