Connect with us

Kultúra

Milenci sú najstaršou pamiatkou na Sochu piešťanských parkov

Published

on

Reklama

Alexander Trizuljak, autor známeho súsošia pri Kolonádovom moste a spoluzakladateľ legendárnej výstavy by sa dnes dožili 91 rokov. V lete sa uskutoční už 30. ročník Sochy piešťanských parkov.

[singlepic id=29302 w=320 h=240 float=left]Autor Milencov sa narodil 15. mája 1921 vo Vavríne neďaleko Žiliny a patrí medzi popredných slovenských sochárov. Výstava Trizuljakovej tvorby v piešťanských exteriéroch v roku 1961 bola začiatkom Sochy piešťanských parkov. Alexandar Trizuljak pôsobil ako dlhoročný predseda jej organizačného výboru. Zakladatelia tejto výstavy chceli, aby v tunajších parkoch zostali po každom ročníku dve-tri plastiky a výsledkom mala byť stála galéria sôch v prírode. S touto myšlienkou zanechal Trizuljak pri Kolonádovom moste svojich Milencov.

Reklama

Tradícia bola prerušená až po roku 1993. Sochy sa do piešťanských parkov vo veľkom vrátili až v roku 2005. Tento ročník bol retrospektívny. Ďalší zrealizovalo Mestské kultúrne stredisko až v roku 2008. Odvtedy býva väčšia časť exponátov umiestnená v interiéri galéria Fontána.

„Aj v tomto roku sa bude konať výstava SPP, už 30. ročník. Výstava bude štandardne v galérii a časť sôch v exteriéry pred KSC Fontána. V parku sú umiestnené sochy, ktoré odolajú poveternostným podmienkam, prípadnému dotyku osôb. Avšak najväčší dôraz  kladiem na ochranu diel, aby bolo v dostatočnom zábere policajných kamier,“ povedal súčasný kurátor výstavy Martin Valo a dodal, že jej realizáciu prvýkrát finančne nepodporí štát, pretože sa nepodarilo získať grant.

Reklama

Umenie sa podľa jeho informácií vráti počas tejto letnej sezóny aj na Kúpeľný ostrov. Už tretíkrát sa tam má uskutočniť výstava Socha a Objekt.

Text a foto: M. Palkovič

Populárne články