Connect with us

Kultúra

Ľudia mohli stráviť v kostoloch celú noc

Published

on

Reklama

Desiatky chrámov v celej Trnavskej arcidiecéze boli 27. mája otvorené do skorých ranných hodín. Medzi nimi aj piešťanský Kostol sv. Cyrila a Metoda. Ako na začiatku nezvyčajného podujatia povedal správca farnosti Peter Sabol: „Máme čas až do siedmej. Vtedy začína ranná svätá omša.“

[singlepic id=13981 w=320 h=240 float=right]Noc kostolov odštartovala krátko pred 18.00 vyzváňaním zvonov. Nasledovala obľúbená detská omša. Celebroval ju kaplán Róbert Vacula. Neskôr zostali v chráme iba dospelí, ktorí mali záujem s kňazmi otvorene diskutovať. Ľudia sa pýtali na vzťah evanjelickej a katolíckej cirkvi, otázky reinkarnácie a utrpenia, zaujímal ich aj názor kňazov na zrušenie celibátu.

Reklama

Potom sa mohli prítomní občerstviť malým pohostením, ktoré pre nich na fare pripravili. Diskusia tak pokračovala v uvoľnenej, neformálnej atmosfére. Hlavným bodom programu bolo premietanie filmu Listy Bohu. Kaplán Róbert Vacula sa pred jeho uvedením priznal, že to bol jeden z mála, pri ktorom sa rozplakal.

V neskorých nočných hodinách sa konala adorácia a záverečné požehnanie.

Reklama

[singlepic id=13997 w=320 h=240 float=left]Noc kostolov mala najväčší úspech v Trnave, kde sa na vstup do niektorých chrámov čakalo v radách. Verejnosti boli totiž sprístupnené aj veže a krypty (napríklad v Bazilike sv. Mikuláša), ktoré sú počas roka zatvorené. Pozornosť množstva návštevníkov prilákala aj Galéria Trnavskej arcidiecézy. Noc kostolov sa konala na podnet trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý sa snažil do podujatia zapojiť chrámy v celom kraji. V tom istom čase sa boli otvorené dvere kostolov a katedrál v Rakúsku i Českej republike.

Pozrite si fotogalériu z obľúbenej detskej svätej omše, ktorú slúžil kaplán Róbert Vacula:

[nggallery id=755]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články