Connect with us

Kultúra

Entita je najmä o dobrom kolektíve

Published

on

Reklama

Názov tanečnej skupiny Entita vznikol zo slova identita. „Chceli sme mať vlastnú identitu. Bolo to krátko po tom, ako sme sa odčlenili od ZUŠky,“ hovorí vedúca skupiny Stanka Žáková a vysvetľuje, prečo je tanečná skupina neregistrovaná: „Je to preto, že keď sa zaregistrujeme, začína povinnosť a nie je to už radosť. Musela by som do nich hustiť, len preto, aby sme skončili prví. My tancujeme pre radosť.“ Napriek tomu, že tanec je podľa nej športová disciplína, o mnohých úspechoch domácich tanečníkov vraj verejnosť ani netuší. Aj preto sa tanečným skupinám horšie zháňajú sponzori. „Tento rok som časť kostýmov na súťaž šila sama,“ pochválila sa Stanka – manažérka, choreografka, trénerka aj krajčírka v jednej osobe.

Ako a kedy vznikla Entita?

Reklama

[singlepic id=16061 w=320 h=240 float=left]Entita pôsobí v rámci Súkromnej základnej umeleckej školy, v Zavretom kúte, za Kockou. Hlavnú základňu máme v Trenčianskej Teplej, my sme pobočka. Tanečnú skupinu Entita sme založili v roku 2004, keď sme s kamarátkou Paulínou Dominovou odišli zo ZUŠ Piešťany. Najprv ho viedla ona, po dvoch rokoch som sa k nej pridala.

Začínali sme s discom. Paulína aktívne stepovala, na majstrovstvách sveta sa umiestnila v prvej desiatke. Potom keď pribúdali deti, začala som učiť aj ja. Pribudol hip-hop, scénika a show dance – tance s príbehom. Tým, že ona skončila a ja som zostala sama, tancujem disco, hip-hop a show dance.

Reklama

Každé z detí tancuje svoj vlastný štýl alebo musia vedieť všetko?

Väčšinou sú deti univerzálne, odtancujú všetko. Ale nemôžem tlačiť hip-hoperov do scéniky. Napríklad na Vianoce prispôsobujeme tance zimnému obdobiu a cez leto máme niečo akčnejšie a pripravujeme sa na súťaže.

Aké je vekové zloženie členiek Entity?

Mám základnú, strednú vekovú skupinu a aj pár vysokoškoláčok. Napriek tomu, že odišli na internáty, každý týždeň sa vracajú domov a trénujú s nami, čo sa mi veľmi páči. Deti beriem asi od šiestej triedy, mladších má kolegyňa. Tie mladšie, by si totiž so staršími nerozumeli. Ale ak je niektorá tanečníčka šikovná, tancuje bez problémov aj so staršími. Spolu nás je stálych členov 35. Na začiatku roka aj vyše 60, ale potom to postupne odpadáva.

[singlepic id=16063 w=320 h=240 float=left]Takže vám asi chýbajú chalani.

S chalanmi je problém. Mali sme štyroch. Jeden už študuje VŠMÚ a tancuje v SĽUKU a SND a tí ostatní už netancujú. Malí chodia, ale v puberte sa začnú hanbiť a zaujímajú ich iné veci. A ja zase nezoberiem chalana, ktorý by predtým netancoval. Musela by som s ním veľa pracovať a trpeli by ostatní. A veľmi málo je takých, čo vydržia od malička.

Školský rok sa skončil aj pre vás?

Áno, končíme ho normálne, ale nevydržíme to, tréningy budú určite aj počas prázdnin. Dokonca chodíme na spoločné dovolenky, lebo to veľmi utužuje kolektív. Boli sme už v Taliansku aj v Chorvátsku. V Entite preto vznikli veľmi dobré priateľstvá. Nedovolím, aby bola niektorá tanečníčka vylúčená z kolektívu. Vieme sa spolu poriadne nadrieť, ale sú aj hodiny, keď sa iba rozprávame a smejeme.

Ak sa k vám chce niekto pridať, september je najvhodnejší čas?

Áno, vtedy sa u nás denne podáva kľučka. Najlepšie je pridať sa od septembra alebo od januára. Vtedy začíname nacvičovať nové tance.

[singlepic id=16064 w=320 h=240 float=right]Aký bol váš najväčší úspech?

Minulý rok sme získali prvé miesto na tanečnej súťaži Beatfórum v Gbeloch, v kategórii scénika. Väčšinou je to ale tak, že čo súťaž, to niečo prinesieme. Najviac súťaží býva na jeseň. Väčšinou niekoľko sobôt za sebou, od rána od šiestej do polnoci – to je maratón.

Kde a kedy vás môžu vidieť naši čitatelia najbližšie?

Asi až po prázdninách. V Piešťanoch mávame rôzne vystúpenia, aj pre mesto a potom až tie súťaže. Teraz sme mali koncoročné vystúpenie a tance treba do súťaží ešte vycibriť.

[nggallery id=892]

Autor: Martin Palkovič Foto: Majo Moravčík, Entita

 

Populárne články