Connect with us

Aktuality

Dom umenia spúšťa digitálne kino, plánujú aj priame prenosy

Published

on

Reklama

Premietacia kabína piešťanského Domu umenia v týchto dňoch  prechádza modernizáciou. Technici v nej inštalujú digitálny 2D projektor, napojený na satelit. Premietať na ňom môžu nielen súčasné hollywoodske filmy, ale tiež priame prenosy – napríklad športové či z Metropolitnej opery.

IMG_4134

Reklama

Okrem premietačky dostalo divadlo tiež celkom nové kvalitné plátno s rozmermi 6 krát 14 metrov. Kinu sa však podľa riaditeľky Edity Bjeloševičovej konkurovať nechystá, preto nemali ani záujem o 3D technológiu. Filmov ale ponúknu v programe viac a prenos bude oveľa kvalitnejší ako v minulosti. „Chceme sa orientovať na českú, slovenskú tvorbu a európsku kinematografiu. Možno sa nám podarí, po zakúpení licencie, robiť aj iné podujatia ako prenosy z Metropolitnej opery. Celý dom umenia bude potom „oblečený“ v takom slávnostnom šate,“ uviedla riaditeľka.

IMG_4144

Reklama

Zavedenie digitalizácie do Domu umenia má na svedomí i skutočnosť, že snímok na 35 mm filmovom páse, z ktorého premietali doteraz,  v ponuke distribučných spoločností  ubúdalo. „Technológie sme si nechali a možno sa raz budú používať na malý festival, ale to je hudba budúcnosti,“ uviedla riaditeľka. Prvý film z nového projektoru uvedú 16. marca.

Náklady na zavedenie 2D technológie boli podľa riaditeľky dosť vysoké, ich výšku neupresnila, ale uviedla, že sa na nich podieľali aj ďalšie inštitúcie – približne tridsiatimi percentami Audiovizálny fond, 45 percent doplnilo Ministerstvo kultúry SR a zvyšok znáša Umelecký súbor Lúčnica, pod ktorý Dom umenia patrí.

(ad)

Populárne články