Connect with us

Aktuality

Diváci sa spoznávali v Štepkovej hre Sčista-jasna

Published

on

Reklama

Radošinci prišli do Piešťan so svojou trpko-smiešnou správou o 20. storočí iba pár dní po jej premiére. Spomienky Stanislava Štepku sú s naším mestom úzko späté, aj preto sa naše mesto a jeho obyvatelia v najnovšej hre objavujú veľmi často.

[singlepic id=49880 w= h= float=center]

Reklama

Diváci sa mohli v hrdinoch Sčista-jasna dokonca spoznať. Na scéne sa od druhej polovice minulého storočia síce vymieňali heslá, ale ľudia zostávali. Ako napríklad záporná postava Rudo Čulaga, ktorý stojí vždy na tej „správnej“ strane, či ja na pozadí nápis „So Sovietskym zväzom na večné časy“ alebo „Pravda víťazí!“

A napriek autorovmu vyhláseniu, že všetky udalosti sú vymyslené a podobnosť s realitou čisto náhodná, všetci tušia, že inšpiráciou mu boli konkrétni ľudia, mnohí z nich možno sedia aj v hľadisku.

Reklama

V druhej časti trilógie o dejinách 20. storočia z pohľadu obce Radošina má významnú úlohu aj tamojšie ochotnícke divadlo. Štepka spomína na Katarínu Kolníkovú, Jána Melkoviča a jedným z hlavných hrdinov jeho hry je aj on sám.

Dejiny, ktoré zažil na vlastnej koži, dokáže dokonale zhrnúť do tragikomických situácií, aj preto sa už teraz môžeme tešiť na záverečnú časť trilógie, ktorá sa skončí našou súčasnosťou.

(mp)

Populárne články