Connect with us

Kultúra

Barbora Paulovičová vo svojich dielach vyjadruje aj odkaz prastarých Slovanoch

Published

on

Reklama

Magna Gallery na Teplickej ulici pozýva všetkých záujemcov o súčasné umenie na vernisáž výstavy Barbory Paulovičovej s názvom “Volanie“ – “The calling“, ktorá sa uskutoční v piatok 9. septembra o 18-tej hodine. Kurátorom je Karol Felix a výstava potrvá do 8. októbra.

Paulovicova-plagMagna (1)-page-001 

Reklama

 

 

Reklama

BARBORA PAULOVIČOVÁ

“Volanie“ – “The calling“

9. 9. 2016 – 8. 10. 2016

Magna Gallery, Piešťany

Kurátor: Karol Felix

„Vo svojej práci sa venujem grafike a knižnej ilustrátorskej tvorbe a aj iným druhom umenia – maľbe, grafickému dizajnu, sochárstvu, úžitkovému výtvarnému umeniu. Doménou mojej tvorby je alchýmia v kresbe, snažím sa o precíznosť, presné ťahy štetcom v nových exotických technikách a námetoch, o podmanivú harmóniu a symbiózu farieb s pútavou naratívnosťou. Keď kreslím, často neviem slovami a písmom presne vyjadriť, čo cítim, ale neskôr sa vždy nájde presná odpoveď a popis mojich pocitov: Zlaté jablko s vrkočmi vyrastajúce z nového konára Stromu života (Gunungan) predstavuje odkaz predkov, odozvu hlasu starých Slovanov, ktorá prehovára k našim srdciam našim materinským jazykom. Moje pocity vyjadruje odkaz prastarých Slovanov – ich komunikácia so Slnkom, aj moje samotné logo – jablko s vrkočmi, tiež srdcová čakra a prepojenie balijského bantenu (volania a vízie) so znameniami, ktoré mi prúdia zhora do mojej tvorby, a tiež aj pohanskí bohovia, ktorí nám dávajú sily, “ vyjadruje sa o svojej výstave autorka.

Text kurátora: „Jablká v dielach Barbory Paulovičovej nesú tiež znaky človeka – počujú, majú uši, hovoria cudzími rečami alebo len škeria plné pery vyplazeným jazykom. Vznik chutného plodu zo semienka, cez kvet a zošúverený ohryzok, až k novej rastline, naznačuje príbuznosť so životným cyklom človeka. A tak jabloňový sad ožíva na plodoch tvárami blízkych. Pripomína rodostromy– rodové väzby, rodinné dedičstvá, vzťahy plné lásky i životného poznania. Jablko nepadá ďaleko od stromu. Mladá umelkyňa vo svojich dielach často inventívne prekračuje európske konotácie. Je vidieť značný vplyv prostredia počas jej štipendia na ostrove Bali alebo je za jej tvorbou hlavne jej otvorená myseľ? Symbolika jablka u nej nadobúda širšie (často intímne) významové roviny, ako keď jablko meditatívne prijíma odkaz z kozmu, z mladého Gununganu vyrastá nový strom života, alebo zrelý plod máva s novým elánom motýlími krídlami v sprievode veselých a medonosných včiel.

Jablká z cyklu šťastia sú oslavou života. Autorské grafiky vznikli remeselne i časovo náročnou technikou z farebnej hĺbkotlače: obrázok sa vyrýva do medených platničiek a každá farebná vrstva sa nanáša prostredníctvom lisu na vlhký papier. Evokuje alchýmiu ako z dávnych čias zlatého veku. Dolce vita! Život je krásny, oslavujme život.

Nech sa vám táto spontánna výstava dodá chuť objaviť bohatstvo a významovú vrstevnatosť pestrého sveta umenia, ktorý je v dielach Barbory Paulovičovej plný mýtov, bájí a fantázie. Zastavte sa na chvíľu, stíšte myseľ a vnímajte reč jej obrazov na intuitívno-pocitovej úrovni.“

– Barbora Paulovičová, Karol Felix –

Populárne články