Connect with us

Šport

Vladislav Janovjak si úlohu vlajkonosiča na plnom londýnskom štadióne vychutnával

Published

on

Reklama

Na londýnskej paralympiáde mali svoje zastúpenie aj piešťanskí cyklisti. Členovia tunajšieho cyklo klubu, Vladislav Janovjak a Róbert Mitošinka skončili v silnej konkurenicii na 104 km dlhej trati tretí. Do Ostrova, odkiaľ pochádzajú, priniesli bronzové medaily.

[singlepic id=34772 w=520 h=350 float=center]

Reklama

Slávnostného otvorenia Chodníka slávy, ktorý paralympionikom postavili na Kúpeľnom ostrove, chýbal Róbert Mitošinka, navádzač slabozrakého cyklistu Vladislava Janovjaka. Ten však pri potlesku, ktorým ho prítomní ocenili, nezabudol pripomenúť: „Bez neho by som nič nedokázal!“

Pre Vladislava Janovjaka to bola už tretia paralympiáda, ale prvá z ktorej si priniesol medailu. Okrem toho mal česť niesť vlajku našej reprezentácie počas otváracieho ceremoniálu. „Bolo to veľmi emotívne, pretože štadión bol plný, bolo tam 80-tisíc ľudí a vlastného slova nebolo počuť. Cítil som hrdosť, asi ako každý, kto by niesol vlajku. Vychutnával som si to,“ povedal na margo tejto vzácnej udalosti.

Reklama

REKLAMA

Napriek silnej konkurencii patrili na základe doterajších výsledkov naši cyklisti medzi favoritov. Na trati dlhej 104 km ich od striebra delili iba 2 sekundy. Na víťazov z Talianska im chýbalo 7 sekúnd.

„Bola tam špička všetkých cyklistov, ktorí povyhrávali rôzne majstrovstvá a svetové aj európske poháre. Každý sa pokúšal o únik, rovnako ako my, ale každý striehol a bojoval. V predposlednom kole sa podarilo odtrhnúť trojčlennej skupine, najsilnejším majstrom, ale zrovna my sme ich dokázali eliminovať. Potom prišlo posledné kolo a posledný kopec, kde vydržali iba traja – minuloroční majstri sveta v časovke a vicemajstri z Poľska. Na ten kopec sme prišli ako tretí a až do cieľa to aj tak zostalo. Za nami išli ešte Španieli, ale už nás nedostihli. Nenechali sme si to vziať,“ opísal priebeh pretekov Vladislav Janovjak.

O náročnosti trate svedčí aj fakt, že jej prevýšenie bolo 1 300 metrov a išlo sa po 8,5 km dlhom okruhu. Takže toto kolečko absolvovali cyklisti až 12-krát. Ich priemerná rýchlosť pritom bola 42 km/h.

Bronz z Londýna je pre Vladislava Janovjaka o to cennejší, že v Pekingu sa dvakrát umiestnil na štvrtom mieste a predtým v Aténach mu medaila ušla ešte tesnejšie. Príčinou bol doping jeho vtedajšieho pilota Juraja Peroviča.

[nggallery id=1904]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články