Connect with us

Šport

Vlada Plulíka si uctia lezením po Sokolých skalách

Published

on

Reklama

Na mieste horolezeckých začiatkov pokoriteľa Mt. Everestu organizujú jeho priatelia už 5. ročník podujatia s názvom Spomienka na Vlada Plulíka. Je to stretnutie všetkých, ktorí si chcú tohto všestranného športovca pripomenúť nejakou aktivitou.

Reklama

V sobotu 29. júna vyrazia cyklisti z Trenčína prevažne po červenej značke s traverzom Inovca, Pánskej Javoriny a Marhátu až na Sokolie skaly. Odchod z piešťanskej vlakovej stanice je 29. júna o 8.50 h.

Vyskúšať si lezenie na Sokolých skalách môže v tom čase každý. Práve tam sa začala horolezecká cesta piešťanského rodáka Vlada Plulíka a pokračovala cez Tatry, Dolomity, Alpy a Skalisté Hory až do Himalájí.

Reklama

Vlado Plulík sa zúčastnil piatich expedícií na osemtisícovky. V roku 1998 bol najúspešnejším účastníkom výpravy na Mt. Everest, ako prvý Slovák naň vystúpil severnou cestou bez použitia umelého kyslíka.

V lete 2008 však nezostúpil z Broad Pekau (Pakistan). Tragická správa zarmútila jeho rodinu a priateľov, ktorí založili občianske združenie a snažia sa zachovať jeho pamiatku organizovaním rôznych športových podujatí.

Všestranný vytrvalostný a horský športovec, horolezec, bežec, biker, freerider a lyžiar sa narodil 3. marca 1963 v Piešťanoch. Je autoro prvovýstupov, hodnotných voľných prelezov technických ciest a reťazoviek vo Vysokých Tatrách a držiteľom viacerých ocenení za výstupy roka, ktoré udeľuje JAMES. Umiestňoval sa na popredných miestach v bežeckých a cyklistických horských maratónoch.

Účastník piatich expedícií na osemtisícovky. V roku 1997 sa obrátil na zostup vo výške 7900 m pod vrcholom Kančendžongy (8586 m), v roku 2002 z výšky 6300 m spod vrcholu Šiša Pangmy (8027) a v roku 2005 po smrti člena lezeckého tímu sa predčasne skončila aj výprava na Čo Oju (8201).

(mp)

[singlepic id=44478 w=320 h=540 float=center]

REKLAMA

bike-centrum

Populárne články