Connect with us

Šport

Viac športov deťom prospieva, hovorí tréner Havranov R. Kolník

Published

on

Reklama

Hokejový klub Havrani má už tri roky nové vedenie. V uplynulých mesiacoch sa musel kvôli koronavírusu vysporiadať s predčasným ukončením sezóny, ale vďaka stabilnému a transparentnému financovaniu to malo na jeho fungovanie iba minimálny dopad. Už teraz rozbieha nové projekty, ktorých cieľom je rozvíjať pohybové schopnosti detí z Piešťan a okolia. Patria medzi ne napríklad tréningy in-line hokeja v mestskom parku s Jakubom Ručkayom.

Z rozhovoru so šéftrénerom HK Havrani Radoslavom Kolníkom sa dozviete:
– v akom veku by mali deti začať s hokejom,
– ktorej vekovej kategórii sa v uplynulej sezóne najviac darilo,
– či by mali deti súčasne navštevovať viac športových krúžkov,
ako prebieha príprava na ďalšiu sezónu,
kto bude novým kondičným trénerom.

Reklama

Sezónu neplánovane ukončil koronavírus. Ako ste to v klube zvládli?

Bola to pre každého situácia, s akou sme sa ešte nestretli. Zo začiatku deti dostávali cvičenia a tréningové plány a videá domov, aby cvičili individuálne. Neskôr sme nabehli na on-line tréningy, ku ktorým zverenci pristupovali veľmi zodpovedne, čo nás veľmi potešilo.

Reklama

Dlhodobým cieľom vedenia HK Havrani je zamerať sa viac na komplexný a udržateľný rozvoj mladých športovcov. Ako sa darí napĺňanie tohto cieľa a ako hodnotíte sezónu po športovej stránke?

Sezóna bola samozrejme náročná a pomerne dlhá, keďže na ľad sme sa dostali už v mesiaci júl a nebyť korony, tak ľad by sme využívali až do začiatku apríla. So športovej stránky určite najviac výsledkovo vyčnievali minuloroční siedmaci. Takisto v kategórii prípraviek a predprípraviek bolo zapojených do zápasov veľké množstvo hráčov a to je cesta, ktorou chceme ísť. Staršie ročníky mali zabezpečenú kvalitnú regeneráciu, využívali sme vo veľkej miere telocvičňu na všeobecný pohybový rozvoj hráčov.

Klub HK Havrani funguje už tretí rok pod novým vedením, ktoré zverejňuje výročné správy. Ako takéto transparentné financovanie vnímajú tréneri?

To, že klub je finančne stabilný pocítili tréneri aj v čase koronakrízy, kde mnoho klubov nebolo schopných svojím trénerom vyplatiť mzdy a niektorí si museli hľadať na čas iné príjmy. My ako tréneri sme s klubom našli spoločnú reč, vzájomne sme sa v čase krízy podržali a tréneri dostali zaplatené za svoju prácu. Transparentnosť nové vedenie avizovalo ako jednu z priorít a zatiaľ to funguje. Ale treba zdôrazniť, že to nie je náhoda, lebo v klube pod novým vedením za tri roky nemeškali výplaty, čiže je to spôsob práce a výsledok plánovania.

Mohli by ste prezradiť trénerské obsadenie na budúcu sezónu?

Všetko sme v podstate domáci tréneri, ktorým na piešťanskom hokeji záležalo a vždy záležať bude. Konkrétne mená si môže každý pozrieť na našej webovej stránke. Veľký krok vpred bude, že dvaja tréneri budú profesionáli. Takisto sme angažovali Michala Sluku ako nového kondičného trénera.

Chceme sa aj v tomto smere posúvať vpred a už práve prebiehajúca letná príprava nám ukazuje, že sme urobili správnu vec. Ako samozrejmosť berieme brankárske tréningy a veľkou prioritou bude väčší počet trénerov na tréningoch najmenších detí. Spomeniem aj spoluprácu so zväzom, kde naše tréningy navštevuje metodik Dušan Milo, ktorého môže verejnosť poznať ako člena zlatej generácie.

Spomenuli ste kvalitné trénerské zabezpečenie v najnižšej kategórii prípravky, kedy je správny čas na to začať s hokejom?

Dnes sa nám hlásia aj štvorročné deti, je to úplne bežný jav. Myslím, že vo veku 5-6 rokov úplne stačí začať. Pre dnešné deti je veľmi dôležité, aby boli všestrannejšie a venovali sa viacerým športom. Viem, že takýto model funguje aj vo Fínsku, kde deti súčasne chodia na viac športov a tým sú všestrannejšie v neskoršom veku, keď si vyberú svoj dominantný šport. V klube máme možnosť pre deti bezplatne si vyskúšať mesiac hokejových tréningov, preto odporúčame prísť a vyskúšať. Niekedy to na prvýkrát nevyjde, čo nevadí a stávajú sa prípady, že dieťa príde neskôr, keď dozrie čas práve pre hokej a korčuľovanie.

Aké by ste dali odporúčanie rodičom, ktorí chcú vychovať hráča pre NHL?

NHL je len špička ľadovca. A naozaj veľmi malému percentu hráčov sa to splní. Skôr by som ako rodič bol spokojný a šťastný, že deti majú šport radi a športom získavajú nové kamarátstva, vedia sa orientovať v kolektíve a v budúcnosti skúsenosti a osobnostné vlastnosti získané športom dokážu využiť vo svoj prospech v živote. Prílišný tlak rodičov v mladom veku negatívne vplýva na dieťa a jeho rozvoj.

Spomenuli ste tiež špeciálne tréningy s trénerom pre brankárov, je to potrebné?

Vieme, aký je post brankára špecifický a nesmierne dôležitý pre celý tím. Brankárske tréningy všade vo svete sú samozrejmosťou a sme radi, že ideme touto cestou. Tréneri brankárov sa venujú chlapcom nielen v klasických tréningoch, ale aj v zatiaľ jednom špeciálnom tréningu v týždňovom mikrocykle. Prijali by sme, aby sme aj tento počet tréningov mohli navýšiť. Počet brankárov sa nám v klube zvyšuje, čomu sme veľmi radi. Určite k tomu prispelo aj to, že klub dokázal zabezpečiť výstroj začínajúcim brankárom, aby ťarcha nezostala len na rodičoch. A spomeniem, že brankári v klube neplatia žiadne rodičovské príspevky.

Ako prebieha príprava na novú sezónu? 

Príprava na suchu je naplánovaná na 7 týždňových mikrocyklov, práve sme v jej polovici, ideme podľa plánu. Trénujeme prevažne vo vonkajšom prostredí. Verím, že v blízkej dobe sa vykryštalizuje, kedy sa pôjde na ľad, aby sme mohli tomu prispôsobiť ďalší obsah a rozsah tréningov. Na spestrenie pohybu klub zabezpečil organizované tréningy inline hokeja v parku s Jakubom Ručkayom, ktoré Havranov veľmi bavia.

Text a foto: HK Havrani

Populárne články