Connect with us

Šport

Veslovanie: Peter Strečanský vybojoval bronz na majstrovstvách sveta juniorov. Pre Slovensko je to historická medaila

Mladý piešťanský veslár Peter Strečanský vybojoval na Majstrovstvách sveta juniorov v talianskom Varese historickú medailu pre Slovensko. Jeho tretie miesto je najlepším umiestnením slovenského veslára na juniorských majstrovstvách. Majstrovstiev sa zúčastnila aj dievčenský dvojskif Simona Weiszová, Anna Kublová, ktoré skončili v C finále.

Published

on

Reklama

Peter Strečanský s bronzovou medailou (vpravo)

Pre Petra Strečanského bolo zlomovým momentom tretie miesto v semifinále A/B, vďaka ktorému sa dostal medzi šesticu najlepších a mohol bojovať o cenné kovy. Postup pred štvrtým Holanďanom uhájil o 0,18 sekundy. Tento raz na rozdiel od majstrovstiev Európy, kde mu postup o podobný kúsok ušiel, bola šťastena na jeho strane. Predtým si výborne počínal vo štvrťfinále i v rozjazde, kde mu patrilo prvé a druhé miesto.

Vo finálovej jazde sa od začiatku ujal vedenia taliansky pretekár Marco Prati. Na méte 1000 a 1500 metrov vesloval Peter Strenčanský tesne za Nemcom Corneliusom Conradom, keď rozdiel medzi nimi bol 500 metrov pred cieľom iba 0,3 sekundy. C. Conrad mal však o niečo rýchlejší záver a získal druhé miesto. Peter Strečanský dovesloval v pomerne náročných podmienkach ovplyvnených vetrom na treťom mieste, keď pred štvrtým Číňanom udržal náskok troch sekúnd.

Reklama

Z cenného kovu sa tešil aj Peter Strečanský st., otec a tréner mladého reprezentanta v jednej osobe

Skif juniorov bol na majstrovstvách sveta najobsadenejšou disciplínou. Predstavilo v ňom až 29 pretekárov. Peter Strečanský bronzovou medailou vylepšil doterajšie najlepšie umiestnenia Slovákov na MSJ, ktorými boli štvrté priečky Lukáša Babača v roku 2003 a Andrého Rédra v roku 2010.

V Taliansku sa predstavil aj dievčenský dvojskif Simona Weiszová, Anna Kublová. Pretekárky VK Sĺňava Piešťany sa zúčastnili vo Varese na svojom prvom „veľkom“ podujatí, pričom Simona je vekom ešte dorastenka. Piešťanky neuspeli v rozjazde ani v opravnej jazde, tak aby si vybojovali miesto medzi dvanástkou najlepších. Uspeli však v semifinále C/D a na záver regaty v Taliansku mohli bojovať o umiestnenie medzi 13-tym a 18-tym miestom. Dievčatá na prvom kilometri zvádzali tuhý súboj s Mexičankami a Američankami o štvrtú priečku. V závere však už nemali toľko sily, aby týmto posádkam konkurovali a skončili na šiestom mieste, čo znamená celkovú 18-tu priečku.

Reklama

-th- Foto: Worldrowing.com, Peter Strečanský, Richard Vančo

Populárne články