Connect with us

Šport

Veslovanie: Babač má striebro z Európy

Published

on

Reklama

Piešťanský veslár Lukáš Babač sa dnes stal v poľskej Poznani vicemajstrom Európy v skife mužov ľahkých váh. V miernom povetre bol v dramatickom preteku nad jeho sily iba Francúz Pierre Houin. Tretí skončil Slovinec Rajko Hrvat. Čas pod sedem minút dosiahli všetci traja medailisti.

Slovenský reprezentant mal pomalší štart do preteku ako jeho súperi. Po prvej päťstovke z dvojkilometrového preteku, mu patrilo tretie miesto. Od úvodu viedol Francúz Pierre Houin, ktorý vesloval vo vysokom tempe. Sekundovať sa mu snažil Angličan Zak Lee-Green. Na treťom mieste sa držal Lukáš Babač. V tomto poradí prešli lode aj métou jedného kilometra.

Reklama

V polovici trate sa tlačil dopredu Slovinec Rajko Hrvat, ktorý mal najpomalší úvod. Na medzičase na 1500 m metrov sa však prehnal okolo Lukáša i Zaka Lee-Green a dotiahol sa tesne za vedúceho Francúza na druhé miesto. Piešťanec bol stále tretí, patril mu ale záver. Na posledných tristo metroch výrazne zvýšil tempo a predstihol Rajka Hrvata, ale na francúzsky reprezentant si náskok vybudovaný počas trate ustrážil.

Pierre Houin vyhral v čase 6:54.48. Lukáš Babač zaostal o necelé dve sekundy (6:56.36) a Slovinec Rajko Hrvat o jednu ďalšiu (6:57.29).

Reklama

Piešťanec nechcel pred pretekmi príliš hovoriť o možnom výsledku, svoje vyjadrenie, že ak sa dostane do finále pobije sa o medailu do bodky naplnil. Na pódiu však na ňom bolo vidieť mierne sklamanie, čo potvrdilo i vyjadrenie tesne po preteku: „Tento šampionát pre mňa nebol zlý. Chcel som skutočne vyhrať, ale necítil som sa dobre počas prvého kilometra, druhá polovica bola dobrá.“

Lukáša čaká tento rok ešte jeden vrchol sezóny, ktorým budú majstrovstvá sveta na prelome augusta a septembra vo francúzskom Aiguebelette.

Strieborná jazda Lukáša Babača:

-th- Foto: FB Lukas Babac

Populárne články