Connect with us

Šport

Veslovanie: Babač a Šmída členmi víťaznej posádky Univerzitnej regaty

Published

on

Reklama

V sobotu 4. mája si na Dunaji v Bratislave zmerali po prvý raz v rámci Univerzitnej regaty sily posádky slovenských univerzitných osemveslíc. Po vzore slávnych anglických pretekov Oxford Cambridge na rieke Temža, ktoré sleduje každoročne na brehu okolo štvrťmilióna divákov, by chceli organizátori vytvoriť podobnú tradíciu aj v Bratislave. Preteky vyhrala posádka Univerzity Komenského, pred STU a Ekonomickou univerzitou.

[singlepic id=35386 w=560 h=400 float=center]

Reklama

Slovenské univerzity momentálne nedisponujú dostatočným počtom študentov, ktorí by boli schopní zvládnuť takýto pretek, preto sa do lodí posadili okrem aktuálnych študentov aj zamestnanci a bývalí študenti. K zlepšeniu situácie s počtami veslárov by do budúcna mala prispieť i Univerzitná regata. Vďaka nej by sa mohlo veslovanie dostať viac do povedomia verejnosti.

REKLAMA
bike-centrum
Pretek začal pri ostrove Sihoť a veslárov čakalo 7 kilometrov po prúde Dunaja k nákupnému centru Eurovea, kde bol cieľ. Športovci sa museli vyrovnať s pomerne silným prúdom a vlnami. Najlepšie to zvládli veslári Univerzity Komenského, ktorým tempo udával bývalý študent FTVŠ Piešťanec Lukáš Babač a v posádke sedel aj Matej Šmída, ktorý na FTVŠ študuje aktuálne. Ďalšími členmi posádky boli Martin Brozman, Pavol Lackovič, Luboš Podstupka, Filip Holzer, Peter Legény a taktiež šéf Trénerskej rady Slovenského veslárskeho zväzu Peter Schickhofer. Na kormidle sedel Michal Clementis. O niečo viac ako dve dĺžky lode zaostala osma STU. Jej členom bol tiež Piešťanec Richard Vančo, ktorý prvý rok študuje na Strojníckej fakulte. Jeho brat Matúš vypomáhal posádke Ekonomickej univerzity, aj keď študuje v Žiline. V posádke Ekonomickej univerzity vesloval tiež ďalší Piešťanec Daniel Kraic.
Preteky sa uskutočnili v rámci prvého Dňa bratislavských vysokoškolákov, ktorých je na siedmych vysokých školách viac ako 62-tisíc. Rovnaký počet ľudí žije napríklad v mestskej časti Ružinov.

Reklama

Autor: ht Ilustračné foto: kl Video: www.cas.sk

Populárne články