Connect with us

Šport

Veslársku ergoregatu ozdobila prítomnosť športových hviezd i nový slovenský rekord

Published

on

Reklama

V sobotu 12. januára do Piešťan zavítali viaceré športové hviezdy. Na ôsmom ročníku verejnej halovej regaty O pohár Sĺňavy zaznamenali organizátori doposiaľ najvyššiu účasť, keď sa pretekov zúčastnilo cez štyristo súťažiacich.

Podujatia, ktoré bolo po prvý raz súčasťou Českého poháru, sa zúčastnila minuloročná olympijská víťazka v skife žien Miroslava Knapková, majsterka Európy v jazde na veslárskych trenažéroch Pavlína Žižková, ale aj domáci pretekár Lukáš Babač, ktorý je vicemajstrom sveta v skife mužov ľahkých váh. Medzi hendikepovanými športovcami pretekal niekoľkonásobný paralympijský medailista v zjazdovom lyžovaní Štefan Kopčík. Ceny prišla odovzdať minuloročná strieborná strelkyňa z olympiády v Londýne Zuzana Štefečeková.

Reklama

_MG_5814

Najväčším lákadlom pretekov bola jednoznačne olympijská víťazka a mnohonásobná medailistka z vrcholných veslárskych podujatí Miroslava Knapková z VK Slavia Praha. V pretekoch žien doveslovala druhá, keď ju o tri sekundy predstihla Pavlína Žižková z VK Olomouc, ktorá je na trenažéroch úradujúcovu majsterkou Európy. Podľa vyjadrenia olympijskej šampiónky po pretekoch, nie je veľmi trenažérový typ, a tak preteky brala ako výbornú prípravu na tohtoročnú sezónu. Miroslava v piatok dokázala, že je všestrannou športovkyňou, keď sa zúčastnila pretekov v bežeckom lyžovaní  Bedřichovská 30 v Jizerských horách a dobehla medzi ženami na vynikajúcom 4. mieste.

Reklama

_MG_6016Pretek mužov sa niesol v znamení súboja kanoistu z Komárna Antona Grassla a českého pretekára Václava Zittu zo Slávie Praha, ktorý je priebežným lídrom Českého pohára. V novom slovenskom rekorde 5:52,2 min. z neho vyšiel lepšie Grassl, ktorý je bronzovým medailistom z majstrovstiev sveta v jazde na trenažéroch z rokov 2007 a 2008.

_MG_6140

Kategóriu mužov  ľahkých váh ovládol domáci pretekár Lukáš Babač, ktorý o sekundu predstihol Milana Viktoru z Hodonína. Tretí skončil Aleš Suský z Břeclavy a na nepopulárnom štvrtom mieste bol ďalší ďalší Piešťanec Richard Vančo.

Zaujímavé boli taktiež preteky zdravotne hendikepovaných športovcov. V kategórii zrakovo postihnutých vyhral Milan Lackovič, ktorý reprezentuje VK Sĺňava Piešťany. Preteku sa zúčastnil aj šéf Sekcie nevidiacich a slabozrakých športovcov Slovenska Slovenského paralympijského výboru Štefan Kopčík, ktorý je niekoľkonásobným paralympijským medailistom v zjazdovom lyžovaní. Aktuálne sa na Slovensku čtrá nevidiacim možnosť viac sa venovať tomuto športu vďaka spolupráci so Slovenským veslárskym zväzom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9QVoXD5gXwY&feature=share&list=UUI04Sec_WpBgVOY1m4OyorA[/youtube]

REKLAMA

Preteky OPEN žien vyhrala piešťanská plavkyňa Agáta Malíková a OPEN mužov domáci veslár Pavol Kuhajda.

V súťaži klubov bol najúspešnejší VK Olomouc, druhý skončili zástupcovia maďarského Mosonmagyaróvári VSE a tretí domáci zástupcovia z VK Sĺňava Piešťany.

Kompletné výsledkové listiny nájdete tu.

[nggallery id=2108]

 Autor: th Foto: Tomáš Hudcovič  Video: Iveta Mucha Ondrášiková

Populárne články