Connect with us

Šport

Veslári oslavovali s Lukášom Babačom, ktorý by si rád na budúci rok vyjazdil miestenku na OH

Published

on

Reklama

Piešťanský veslár, slovenský reprezentant, Lukáš Babač sa začiatkom minulého týždňa vrátil z majstrovstiev sveta na Novom Zélande, kde získal historický úspech v podobe striebornej medaily v skife mužov ľahkých váh. V stredu 17. novembra sa na brehu Sĺňavy u Dina uskutočnila uvítacia párty.

Členovia piešťanského veslárskeho oddielu, rodina a ľudia spojení s veslovaním, prišli Lukášovi potriasť pravicou a osláviť s ním medailu z jazera Karapiro. Lukáš spolu s Petrom Thomom, ktorý mu robil “parťáka“ na vyše mesiac trvajúcom pobyte na opačnom konci zemegule, porozprávali svoje zážitky. Účastníci stretnutia si spoločne pozreli Lukášovu finálovú jazdu s patričným komentárom oboch zúčastnených.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UD-fznjvDDw[/youtube]

Lukáš je druhým piešťanským veslárom, ktorý priniesol medailu zo seniorských majstrovstiev sveta. O prvú sa pričinil Tibor Gröpel ešte v roku 1989, keď spolu s Čechom Petrom Kováčom vybojoval bronz v dvojskife na majstrovstvách sveta v slovinskom Blede.

Reklama

Lukáša Babača od mládežníckych čias trénuje Piešťanec Václav Kacíř, ktorý už niekoľko rokov pracuje ako tréner veslovania v USA. Pre pracovné povinnosti sa mu nepodarilo ísť so svojim zverencom, ktorého “koučuje“ predovšetkým cez emaily a Skype, ani na Nový Zéland. Vaša, ako mu veslári familiárne hovoria, zastupoval na minulotýždňovom stretnutí jeho otec. Lukáš Babač, tak ako každý rok, plánuje stráviť mesiac prípravy v zámorí. Takže s trénerom budú mať príležitosť dodatočne osláviť úspech, ale hlavne pracovať na kvalitnej príprave na ďalšiu sezónu, vo februári budúceho roka.

Rok 2011 bude pre Lukáša kľúčový predovšetkým z hľadiska pokusu o kvalifikáciu sa na olympijské hry 2012 v Londýne. Jeho hlavná disciplína skif ľahkých váh, kde veslujú veslári s hmotnosťou do 72,5 kg, nie je olympijskou, a tak sa bude snažiť kvalifikovať v skife ťažkých váh. Nebude to jednoduché, pretože v tejto disciplíne majú pretekári približne o 20 cm a 20 kg viac. Lukáš neplánuje pracovať na tom, aby zvýšil svoju hmotnosť. Je si vedomý toho, že jeho telo je také ako je a robiť niečo na silu nemá význam. Pri vytrvalostnom športe ako veslovanie, by to bolo podľa viacerých odborníkov, s ktorými túto problematiku konzultoval, skôr na škodu ako na úžitok. Na Novom Zélande Lukáš na veslárske pomery dosť nezvykle štartoval okrem skifu ľahkých váh aj v “ťažkom“ skife. Dôvodom bola práve olympiáda 2012, keď chcel zistiť, svoju výkonnosť v porovnaní s “ťažkou“ so svetovou špičkou. Na jazere Karapiro sa mu v tejto disciplýne podarilo prebojovať do C finále (13.-18. miesto), ktoré však kvôli šetreniu síl na finále “ľahkých“ skifárov úplne vypustil. Podľa tohto výsledku nie je nereálne, aby mu to s kvalifikáciou na OH vyšlo.

V dohľadnej dobe prinesieme s Lukášom Babačom rozhovor nielen o veslovaní, ale aj o zážitkoch z krátkeho cestovania po Novom Zélande.

Autor: ht Foto a video: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

[nggallery id=305]

Populárne články