Connect with us

Novinky

Veľká cena Slovenska vznášadiel úspešná vďaka zanietenosti členov klubu

Published

on

Reklama

Počas druhého augustového týždňa zorganizoval Klub vodného motorizmu a vodných športov už dvanásty ročník Veľkej ceny Slovenska vznášadiel, ktoré bolo tretím kolom štvordielneho seriálu Majstrovstiev Európy, konajúce sa v anglickom Allertone, francúzskom Grez-Neuville a finálovom kole v nemeckom Saalburgu. Súťaže v Piešťanoch sa zúčastnili jazdci z Nemecka, Francúzska, Švédska, Veľkej Británie, ale aj Rakúska, Poľska Česka a samozrejme domáceho Slovenska.

Súťažilo sa v šiestich kategóriách. Domáci Klub vodného motorizmu a vodných športov zastupovalo šesť súťažiacich v troch kategóriách – FN Ingrid Schwarzová, Marián Monček, Andrej Kováč a Vendelín Kapičiak, F50 Ivan Štefánik a Jaroslav Baláž ml. v dvoch kategóriách F50 a FS . Nováčikovskú triedu FN vyhral Francúz Ilya Dupont pred domácim Mariánom Mončekom a Andrejom Kováčom. Juniorskú kategóriu vyhral Rickard Ivanoff zo Švédska pred Julliette Ragotovou z Francúzska. Kategóriu F50 ovládli Francúzi – prvé miesto Christian Godicheau, druhé Team Grez a tretie Team Richard. Ivan Štefánik a Jaroslav Baláž mali v prvej a druhej rozjazde poruchu motora.

Reklama

Jaroslav Baláž po oprave štartoval až v nedeľu a podarilo sa mu v tretej rozjazde prepracovať z poslednej pozície na štarte na druhú, čo však nestačilo na celkové medailové umiestnenie. V kategórií FS zvíťazil Talian Sacha Rouchier pred Jaroslavom Balážom a Mariom Kohlom z Nemecka. Jaroslav Baláž síce jazdil stabilne na prvom mieste pred Talianom Rouchierom, poslednú rozjazdu však pre poruchu motora nedokončil. V kategórií F2 zviťazil Magnus Ivanoff zo Švédska pred Antony Lallierom z Francúzska a Michaleom Metznerom z Nemecka. Najsilnejšiu kategóriu ovládol Michael Metzner pred Francúzmi Denisom Ragotom a Benoitom Deronetom. Posledný „Open pretek“ všetkých kategórií bol odštartovaný systémom „Le Mans“ a Veľkú cenu Slovenska si domov odniesol Michael Metzner z Nemecka.Počas podujatia bolo možné vidieť aj divácky atraktívne jazdy rýchlostných motorových člnov „Classic boat“ jazdcov z Nemecka, Čiech, ale aj slovenskú legendu vodného motorizmu Ladislava Herbanského. Na rýchlostné súťaže týchto kategórií si mohli diváci zaspomínať zo 70 a 80 tych rokov z piešťanskej Sĺňavy a podujatí o Modrú stuhu Piešťan. Veľký divácky záujem zaznamenali tiež ukážky jazdy Majstra Sveta Róberta Hencza zo Štúrova na rýchlostnom motorovom člne kategórie F500.

Zaujímavý sprievodný program ďalej pokračoval predstavením vodných lyžiarov z piešťanského Klubu vodného lyžovania, ale aj „lietanie“ nad vodou Aquafly, čo si aj mnohí diváci vyskúšali. Vidieť bolo možné aj predvedenie činnosti Hasičského a záchranného zboru z Piešťan. Detských fanúšikov a ich rodičov potešila relax zóna s animátormi a rôznymi aktivitami a skákacím hradom. Nemenej dôležitým počas podujatia bola podpora a vytvorenie priestoru s cieľom zvýšenia informovanosti o činnosti organizácií Platformy rodín s deťmi so zdravotným znevýhodnením a Centier včasnej intervencie, kde sa návštevníci dozvedeli o cieľoch a poslaní týchto organizácií.

Reklama

Veľká vďaka patrí partnerom a podporovateľom, čo umožnilo Klubu vodného motorizmu a vodných športov zorganizovať podujatie s hodnotným a nevšedným programom bez výberu vstupného.

-Autor: Klub vodného motorizmu a vodných športov Piešťany/Foto: Tomáš Hudcovič a Viktor Vrábel-

Populárne články