Connect with us

Šport

Triatlon: Ondrej Kubo, 26-ročný talent z Piešťan, bude pretekať na MS v Šamoríne po boku svetovej špičky

Published

on

Reklama

Slovenský reprezentant a ešte stále držiteľ titulu majster sveta vo vekovej kategórii 25-29 rokov, Ondrej Kubo sa po roku opäť vracia do Šamorína, aby si zmeral sily v triatlone – tentokrát so svetovou elitou. V kategórii Pro Men bude prvýkrát pretekať s hviezdami, akými sú Sebastian Kienle či Pieter Heemeryck. Mladík, ktorý je známy nielen svojou obdivuhodnou pracovitosťou, ale i otužilou náturou, považuje za svoju najväčšiu slabinu plávanie. Stratený čas plánuje dohnať na ideálnej cyklotrase, ktorú Šamorín a jeho okolie ponúka.

Ondrej, aké máte očakávania pred štartom? Máte stanovený čas, ktorý chcete pokoriť?

Očakávania sú u mňa vždy vysoké, takže uvidím do akej miery sa mi ich podarí naplniť. Je ťažké v tejto kategórii a konkurencii stanovovať presný výsledok. Keď prejdem cieľom a budem vedieť, že som na trati nechal všetko, vtedy budem spokojný. S časom je to tiež veľmi zložité. Veľa záleží od podmienok v daný deň.

Reklama
Ako ste sa na MS v Šamoríne pripravovali? Strava, tréningový plán, oddych?

S mojim trénerom Ľubošom Bílekom máme toto podujatie ako prvý vrchol sezóny. Sú to pre mňa moje prvé majstrovstvá v kategórii profi. Celá doterajšia príprava, všetky preteky, skrátka všetko smerovalo do x-bionic sphere. Samozrejme, že niekoľko dní pred dňom „D“ mám tréning upravený. Ladím formu, aby som mohol podať čo najlepší výkon. Čo sa týka stravy, tak jednoznačne dostávajú prednosť ľahké jedlá a veľa cestoviny. A ako budem oddychovať? Mám jeden voľný deň, po zvyšok týždňa dva tréningy denne s ľahkou intenzitou.

Prostredie športového areálu x-bionic už poznáte, dvakrát sa Vám tu podarilo v amatérskej kategórii získať titul Majstra sveta (2017 a 2018). Čo považujete za najväčšie úskalia tratí?

Je pravda, že tento areál poznám veľmi dobre. Najviac mi tu vyhovuje cyklistika. Je tu krásna rovina, kde môžem zaľahnúť do aero polohy a ísť to čo mám natrénované. Plávanie je tiež super, žiadne veľké vlny a máte prehľad o súperoch. Bežecká časť má veľa zmien povrchov, ale je to rýchla trať, nemal som s tým doposiaľ problém. Takže za najťažšie považujem práve počasie. Vždy je neskutočne teplo, občas silný vietor.

Reklama
Akú máte stratégiu? Prípadne akých pokynov sa budete cez preteky držať?

Stratégia sa bude odvíjať od priebehu. Uvidím s akou stratou pôjdem na bicykel a či budem mať pri sebe dobrých cyklistov. Takže ťažko teraz súdiť. Jediné čo môžem povedať je, že cyklistika je tá časť, kde budem sťahovať stratu z plávania. Na behu to bude už boj a každú pozíciu. Tak snáď všetko vyjde ako má.

Máte medzi pretekármi svojich favoritov?

Moji favoriti sú Sebastian Kienle a Lucy Charles-Barclay. Sú to už stálice podujatia The Championship. Teším sa, že môžem stáť na štarte s takýmito osobnosťami.

A čo nejaké horúce želiezka a podpora medzi divákmi?

Medzi divákmi bude veľa známych. Budú tam moji rodičia a značná časť môjho domovského klubu 3NT Bratislava. Mnohí z nich sa každoročne zúčastňujú aj sprievodných podujatí alebo sú dobrovoľníkmi na tratiach. Každý rok ma úžasne podporujú a fandia, za čo im ďakujem. Je to ten najsilnejší povolený doping.

The Championship patria medzi najprestížnejšie triatlonové preteky na svete, na ktoré sa kvalifikujú len tí najlepší. Už túto nedeľu 2. júna 2019 sa o titul Majstra sveta v Šamoríne pobijú mená ako Sebastian Kienle, Frederic Funk, Rodolphe von Berg, Florian Angert, Mauricio Méndez Cruz, Sarah Lewis, Lucy Charles, Anne Haug, Daniela Bleymehl, či Radka Vodičková Kahlefeldt. Majstrovstvá sú organizované Challenge Family a športovým areálom x-bionic® sphere. Vstup pre verejnosť a fanúšikov športu je voľný.

Mária Halajová LANDMAN AGENCY

Populárne články