Connect with us

Šport

V tíme na najťažšom štafetovom závode sveta Dolomitenmann aj Piešťanci

Published

on

Reklama

Na majstrovstvách sveta extrémnych štafiet mala tento rok zastúpenie aj Slovenská republika. V sobotu 12. septembra si v rakúskom Lienzi v Dolomitoch zmeralo sily 120 štafiet z takmer 20 krajín sveta. Medzi tímy sa podarilo dostať aj slovenskému s názvom Slovak Elements – Slovenské živly, ktorého členom boli aj Piešťanci – výborný bežec Martin Vrábel a šikovný biker Braňo Sivák.

IMG_5657_resize

Reklama

Na 60 kilometrovej trati s prevýšením 6700 metrov celkovo si zmerali sily piešťanský bežec Martin Vrábel, paraglidista Aleš Hrebík, kajakár Ján Šajbidor, obaja z Liptovského Mikuláša a ďalší domáci borec na horskom bicykli Braňo Sivák, víťaz tohtoročného Škoda Horal ultrabike maratónu.

Martin Vrábel, majster Slovenska v behu na sto kilometrov z roku 2015, ktorý pravidelne vyhráva horské maratóny a ultramaratóny, štartoval ako prvý zo štafety. Za podpory povzbudzujúcich divákov sa vydal priamo z hlavného námestia Lienzu (600 m nm) do nadmorskej výšky 2400 metrov. Trasa bola dlhá 12 kilometrov s úctyhodným prevýšením 2000 metrov a popasoval sa s ňou za 1:45 minút.

Reklama

IMG_5674_resize

Ako druhý štartoval paraglidista Aleš Hrebík, inštruktor paraglidingu a parašutizmu vo vzduchovom tuneli Hurricane Factory v Liptovskom Mikuláši, ktorý absolvoval dva prelety. Štafetu mu odovzdal bežec na úbočí hory a po kilometrovom behu po skalách s padákom na chrbte ho čakal vzlet a oblet kuželu, medzipristátie v Moosalme, kde musel vybehnúť strmou zjazdovkou znovu s padákom na chrbte a preletieť do Lienzu.

IMG_5951_resizeŠtafetu posunul priamo na štadióne v Lienzi bikerovi Braňovi Sivákovi, ktorého na svojej 16 km trase čakal strmý kopec s 26 % sklonom a 10 km extrémny zjazd dolu po skalách, v lese ale i na mokrej tráve na zjazdovke a cez hlboký potok.

IMG_6052_resize

Posledný zo štafety sa vydal na trať kajakár Ján Šajbidor, bývalý majster sveta juniorov v K1, ktorého jazda medzi bránami začala brodením sa bez ľadovcovú riečku a skok zo 7 metrovej výšky do vody v kajaku. Po jazde medzi bránami a takmer celej trati v protiprúde, na konci bežal Janči takmer kilometer s pätnásťkilovým kajakom v ruke do cieľa, kde skončil úplne vyčerpaný.

FullSizeRender_resize

Tím Slovak Elements získali 29. miesto medzi profesionálnymi tímami a medzi amatérmi by boli v prvej dvadsiatke. Trať zdolali za 5 hodín a 19 minút. Všetci sú radi, že sa nikomu nič nestalo a neboli diskvalifikovaní, keďže každý rok diskvalifikujú pre nezdololanie trate či zranenia asi dvadsať tímov.

IMG_3195Šťastná bola aj manažérka tímu, Janka Beňačková, ktorá riešila po pretekoch neoprávnenú diskvalifikáciu tímu, keďže sa nenašli vo výsledkoch. „Bolo to pekne nepríjemné, rozhodkyňa si pomýlila kajakárov a Jančimu Šajbidorovi neuznali prejdenie brány, a tým pádom sme vo výsledkoch nefigurovali. Kým som sa vôbec dopátrala, prečo tam nie sme, trvalo to asi dve hodiny. Potom som musela ešte zháňať šéfa pretekov a sekcie kajakárov, ktorí prišli riadne nasrdení z oslavy po pretekoch, ale nakoniec našu požiadavku uznali,“ vydýchla si na záver.

-lt/zdroj: tlačová správa-

Populárne články