Connect with us

Šport

Športová bežecká rodinka sa chystá na ďalšiu úspešnú sezónu

Published

on

Reklama

Športová bežecká rodinka je bežecký a zároveň triatlonový klub, ktorý doteraz v Piešťanoch a okolí zorganizoval niekoľko podujatí pre deti i dospelých.Jeho členovia sa pravidelne zúčastňujú pretekov po celom Slovensku a zaznamenávajú čoraz viac úspechov. O činnosti Športovej bežeckej rodinky sme sa rozprávali s jej zakladateľom Jozefom Drahovským.

[singlepic id=27058 w=320 h=240 float=left]Kedy vaše občianske združenie vzniklo a čo je jeho cieľom?

Reklama

Naše občianske združenie ŠBR Piešťany oficiálne vzniklo v apríli 2010, aj keď zakladajúci členovia spolupracovali pod týmto názvom už dva roky predtým. Takže vlastne v roku 2008 sme vznikli ako neoficiálny športový klub, ktorý sa venoval spočiatku iba našim deťom, teda deťom z troch-štyroch rodín a s nimi sme absolvovali občas nejaké preteky. Neskôr sa pridali aj aktivity pre ďalšie deti, ako aj organizovanie amatérskych bežeckých pretekov, ktoré mali už v prvom ročníku v roku 2009 nielen regionálny význam. Z toho dôvodu sme tak akosi prirodzene dospeli k registrácii nášho ŠBR Piešťany. Naďalej sa venujeme organizovaniu športových akcií v prírode, bežeckých podujatí, vzdelávaniu a vedeniu detí k športovým činnostiam, a tým im ukazujeme ako aktívne tráviť voľný čas.

[singlepic id=27050 w=320 h=240 float=right]Čo sa vám od vzniku OZ podarilo dosiahnuť, aké sú najväčšie úspechy?

Reklama

Za úspech považujeme každú chvíľku, ktorú môžme spoločne stráviť buď tréningom alebo pretekmi. Avšak samozrejme nás veľmi teší, ak sa nám podarí uspieť aj v porovnaní so súpermi z celého Slovenska. Naši členovia sa pravidelne zúčastňujú pretekov v behu, väčšinou v behu lesnom alebo v behoch do vrchu, ďalej v orientačnom behu a v neposlednej rade sme náš klub v roku 2010 registrovali oficiálne aj v Slovenskej triatlonovej únii (STÚ), aby sme sa mohli aj profesionálne zúčastňovať pretekov v akvatlone, duatlone a triatlone. Práve tu sme v minulom roku získali tituly Majsterky Slovenska v akvatlone a triatlone mladších žiačok ako aj 1. miesto v Slovenskom pohári. Okrem toho sme v minulom roku získali aj tituly Majsterky Slovenska v lesnom behu a v horskom polmaratóne a tiež druhé miesto v Slovenskom pohári v behu do vrchu.

Ďalšou kategóriou úspechov, ktorá nás teší, sú úspešne zorganizované preteky pod názvom Piešťanský pohár v lesnom behu, ktorého druhého ročníka sa zúčastnilo viac ako 300 pretekárov z celého Slovenska. Rovnako sme boli pozitívne prekvapení úspechom septembrového 1. Piešťanského akvatlonu, ktorý sme v spolupráci STÚ zorganizovali na kúpalisku Eva, kde nám Slovenské liečebné Kúpele Piešťany umožnili pripraviť v spolupráci s Klubom vodnúho póla, Piešťanským plaveckým klubom a atlétmi z TJ Družba Piešťany dopoludnie plné nielen tvrdých pretekov, ale aj zábavy pre tých najmenších.

Na koho sú vaše aktivity zamerané?

Čo sa týka prípravy na preteky sú naše aktivity zamerané na dôkladnú prípravu našich členov, ktorých v súčasnosti máme 17, na tieto súťaže. Okrem prípravy našich členov sa snažíme prilákať aj širokú verejnosť na podujatia, ktoré organizujeme. Rovnako už druhý rok pripravujeme v mestskom parku zábavné tréningy orientačného behu pre deti, kde si každý, teda nielen deti, môže prísť vyskúšať svoju šikovnosť a rýchlosť, naučiť sa niečo nové, ale hlavne príjemne a zdravo stráviť poobedie, či večer.

[singlepic id=15987 w=320 h=240 float=left]V akom veku je pre deti vhodné začať so športom – atletikou?

Ja si osobne myslím, že človek od svojho narodenia sa má prirodzene pohybovať. Pre človeka je prirodzeným pohybom napríklad aj beh – atletika. Preto by už deti preškolského veku mohli byť organizované do určitých krúžkov, oddielov, kde by sa hravou formou oboznamovali napríklad s technikami atletiky. Práve pravidelnými pohybovými aktivitami môžme u detí vybudovať pozitívny vzťah k športu, pohybu a tým aj zdravému životnému štýlu. Ak sa tieto aktivity uskutočňujú v prírode, tak to má ešte o to výraznejší vplyv na ich zdravie.

Majú Piešťany podľa vás dostatočné možnosti športového vyžitia pre deti? Čo by ste v tejto oblasti chceli zlepšiť?

Piešťany sú podľa mňa miestom, ktoré ponúka rôzne možnosti amatérskeho športového vyžitia. Máme tu aj množstvo športových klubov, ktoré ponúkajú pre deti aktivity od vodných športov, plávania, cez atletiku, skupinové športy ako futbal, basketbal, až po špecifické ako bikros, či lyžovanie na tráve. Privítal by som, keby títo ľudia, ktorí sa venujú deťom väčšinou vo svojom voľnom čase, mali väčšie možnosti zázemia pre svoje športy. Miesto, kde by mohli atléti trénovať v zime, kde by si mohli zahrať deti vonku basketbal, zaskákať si na bicykloch, alebo si ísť zaplávať.

[singlepic id=15990 w=320 h=240 float=right]Čo plánujete do blízkej budúcnosti a aké sú vaše dlhodobé plány?

V tomto roku plánujeme pripraviť už 3. ročník Piešťanského pohára v lesnom behu, ktorý poostáva z 3 pretekov a to Behu cez Ahoj, Behu Zlatým vrchom a Behu okolo Marhátu. Radi by sme tiež v septembri zopakovali Piešťanský akvatlon. Popritom už v utorok 3. apríla začíname so zábavnými tréningami orientačného behu pre deti. Samozrejme sa tento rok chystáme aj s novými práve registrovanými juniormi na začiatok triatlonovej sezóny, ktorá vypukne v apríli Majstrovstvami Slovenska v akvatlone v Turčianskych Tepliciach. Víkendy sa čím ďalej tým viac zapĺňajú bežeckými podujatiami, ktorých účastníkmi sa takisto chystáme stať a ukoristiť nejaké cenné trofeje. Z dlhodobého pohľadu by sme radi v Piešťanoch zaviedli tradíciu lesných behov a akvatlonu a vybudovali určitú žiacku a juniorskú základňu pre triatlon.

Ako sa môže verejnosť k vašim aktivitám pripojiť, prípadne vám pomôcť a kde vás kontaktovať?

Verejnosť veľmi radi privítame na už spomenutých tréningoch orientačného behu a samozrejme na všetkých pretekoch, ktoré organizujeme, pretože aj pre úplnych začiatočníkov, resp. iba turistov, máme pripravené špeciálne trate, ktoré určite dokážu zdolať. Ak by mal niekto záujem nám pomôcť s organizáciou našich podujatí, alebo mal možnosť nám pomôcť materiálne či finančne, budeme veľmi radi, pretože stále hľadáme partnera pre náš klub. Kontaktovať nás môžete na e-mail jozef.drahovsky@seznam.cz alebo telefonicky na čísle 0904 975 140. Všetky potrebné informácie ohľadne našich aktivít môžete nájsť na beh.yw.sk, kde v prípade záujmu nájdete aj formulár na poukázanie 2% z dane.

(mp)  Foto: T. Hudcovič

Populárne články