Connect with us

Šport

Na Váhu zvíťazili Dunajskí diabli

Published

on

Reklama

V sobotu 16. októbra sa v Piešťanoch na Váhu medzi Kolonádovým a Krajinským mostom uskutočnili preteky dračích lodí – Dragon Cup 2010. Zúčastnilo sa ich päť lodí, v ktorých sedelo po dvadsať pretekárov plus kormidelník a bubeník. Na záver podujatia zamkli vodáci vody Váhu a poslali vodníka na zimný spánok.

[singlepic id=5668 w=320 h=240 float=left]Preteky dračích lodí pochádzajú z Číny a jazde na týchto lodiach sa na celom svete venuje viac ľudí ako futbalu. Do Piešťan si prišla zmerať sily stovka súťažiach. Rozjazdy a súčet časov v nich, určili, že vo finále B  sa stretli lode Vodnoturistický oddiel Piešťany a Sĺňavskí draci. Úspešnejší boli Sĺňavskí draci, ktorí tak získali štvrté miesto.

Reklama

Vo finále sa stretli Nostradamus 2012 Columbia, Neptún klub – Povodie Váhu Piešťany a Dunajskí diabli. Na treťom mieste skončili domáci pretekári z Neptún klubu. Druhý bol tím Nostradamus, ktorý mal aj medzinárodné obsadenie a zároveň aj najmladšieho 10 ročného a najstaršieho 70 ročného pretekára. Víťazmi sa stali Dunajskí diabli z Bratislavy, ktorých jadro tvorili bývalí či súčasní veslári a kajakári a doplnili ich traja mladí piešťanskí veslári. Medzi Dunajskými diablami sedel aj veslársky olympionik Ján Žiška a jeho partner z dvojskifu Ondrej Hambálek, ale aj minuloročný veteránsky majster sveta v K2 Richard Binder.

[singlepic id=5646 w=320 h=240 float=right]Dračie lode podľa vyjadrenia Jána Žišku nie sú len o športe, je to stretnutie sa ľudí a spoločenská záležitosť. Mnohí športovci si tak vynahrádzajú roky individuálnej driny. Dračie lode ľudí spájajú, aby vedeli spolupracovať. Posádky, ktoré súťažili v Piešťanoch vznikali buď na poslednú chvíľu, alebo spolu nefungujú dlho. Spojili však ľudí z rôznych miest a dokonca krajín a umožnili im tak vzájomne sa spoznať. Všetci sľúbili, že o rok prídu do Piešťan opäť. Organizátori z Neptún klubu – Povodie Váhu Piešťany v spolupráci s propagátorom myšlienky dračích lodí na Slovensku, Ľubomírom Matúšom z Trečína, však plánujú už na začiatku budúceho leta zorganizovať veľké medzinárodné preteky, na ktorých by sa zúčastnilo 150 lodí a 3000 pretekárov. Podmienky v Piešťanoch sú vraj na to úplne ideálne a tak veria, že sa im to podarí.

Reklama

Na záver pretekov zamkli vodáci, respektíve osobne primátor Piešťan, ktorý sa venuje jachtingu, vody Váhu.

Autor: ht  Foto: Tomáš Hudcovič – hug(o)photo agency

[nggallery id=213]

Populárne články