Connect with us

Novinky

Rugby: Európsky šampionát kategórie U18 odštartuje v Piešťanoch už v nedeľu

Published

on

Reklama

Počas Veľkej noci sa v Piešťanoch začne európska oslava mužského rugby v podobe európskeho šampionátu mužov XV rugby U18, Konferencie 2, ktorý bude po prvýkrát hostiť Slovenská rugbyová únia. Turnaj bude prebiehať počas celého týždňa od nedele 16. apríla.

Slovensko sa tento rok stane dejiskom medzinárodného rugbyového podujatia, na ktorom sa po druhý raz za sebou predstaví aj slovenská reprezentácia. Slovensko sa tak opäť po rokoch zaradilo už napevno k rugbyovým národom, ku ktorým patrilo už v prvej polovici 20. storočia, avšak rugby ako šport sa na našom území na dlhé obdobie odmlčalo. Naspäť na Slovensko ho prinieslo len pred pár rokmi zopár nadšencov, ktorí začali budovať bratislavský klub 1. RC Slovan a Slovenskú rugbyovú úniu. Rugby sa postupne rozšírilo do viacerých kútov Slovenska a jedným z nich sú aj Piešťany.

Reklama

„Som nesmierne rád, že organizácia juniorského turnaja padla na svetoznáme kúpeľné mesto Piešťany. Práve tu iba pred pár rokmi vznikol miestny Rugby Union Club, ktorého hráči tvoria kostru juniorského tímu Slovenska. Minulý rok slovenský výber U18 na svojom premiérovom európskom šampionáte v konferencii 2 v Andorre obsadil 4. miesto. Tento ročník bude po reorganizácii súťaže po športovej stránke omnoho ťažší. Na tomto turnaji sa, napríklad, predstaví aj minuloročný víťaz Konferencie 1 – Chorvátsko, alebo reprezentácia Švajčiarska, ktorá pred rokom hrala o dve výkonnostné kategórie vyššie,“ vyjadril sa k turnaju Vladimír Kubala, športový riaditeľ Slovenskej rugbyovej únie a tréner reprezentácie SR U18.

Európsky šampionát XV rugby mužov kategórie U18 je rozdelený do troch divízií. Slovenská reprezentácia je v súčasnosti v Konferencii 2, spoločne s reprezentáciami Švajčiarska, Chorvátska, Srbska, Maďarska, Moldavska, Izraelu a Bulharska. Tohtoročný šampionát Konferencie 2 sa odohrá práve v Piešťanoch.

Reklama

„Chcel by som touto cestou uprimne poďakovat všetkým nadšencom, dobrovoľníkom a sponzorom, ktorí sa zaslúžili o to, aby sme mohli privítať v našej krajine mladých ragbistov zo Švajčiarska, Maďarska, Izraela, Moldavska, Srbska, Chorvátska a Bulharska. Vďaka vašej obetavosti a zápalu pre náš šport sa určite všetci vrátia do svojich domovov s najlepšími spomienkami na pobyt na Slovensku,“ uviedol vo svojom vyjadrení prezident Slovenskej rugbyovej únie Eduard Krützner mladší.

Minulý rok slovenský výber U18 na svojom premiérovom európskom šampionáte v Konferencii 2 v Andorre obsadil 4. miesto. Tento ročník bude po reorganizácii súťaže po športovej stránke omnoho ťažší. Na tomto turnaji sa, napríklad, predstaví aj minuloročný víťaz Konferencie 1 – Chorvátsko, alebo reprezentácia Švajčiarska, ktorá pred rokom hrala o dve výkonnostné kategórie vyššie.

Podľa výkonnostného rankingu sa naši juniori stretnú v prvom zápase práve s papierovo najvyššie nasadeným tímom a jedným z favoritov šampionátu, už spomínaným družstvom Švajčiarska. Naši mladíci to budú mať síce proti favoritovi nesmierne ťažké, ale dopredu sa určite nevzdajú.

Po náročnej príprave reprezentácie, ktorá od decembra 2016 absolvovala štyri sústredenia a odohrala tri prípravné zápasy, sa s pomocou domáceho publika budú slovenskí chlapci chcieť pobiť o čo najlepší výsledok na turnaji.

Program šampionátu, ktorý sa odohrá na ihrisku PFK Piešťany, je nasledovný:

16. 4. 2017 (nedeľa)
Slávnostné otvorenie turnaja
10.30 h: Chorvátsko – Bulharsko (M2)
12.30 h: Srbsko – Izrael (M3)
14.30 h: Maďarsko – Moldavsko (M4)
16.30 h: Švajčiarsko – Slovensko (M1)

19. 4. 2017 (streda) – Semifinále
10.30 h: Víťaz M1 – Víťaz M4 (M5)
12.30 h: Víťaz M2 – Víťaz M3 (M6)
14.30 h: Porazený M1 – Porazený M4 (M7)
16.30 h: Porazený M2 – Porazený M3 (M8)

22. 4. 2017 (nedeľa)
10.30 h: o 7. – 8. miesto Porazený M7 – Porazený M8
12.30 h: o 5. – 6. miesto Víťaz M7 – Víťaz M8
14.30 h: o 3. – 4. miesto Porazený M5 – Porazený M6
16.30 h: Finále Víťaz M5 – víťaz M6
Slávnostné ukončenie turnaja

-TS Slovenská rugbyová únia-

Populárne články