Connect with us

Šport

Rugby: Blíži sa druhé kolo 1. Respect Ligy, opäť sa bude hrať v Piešťanoch

Published

on

Reklama

Štadión PFK Piešťany čaká v nedeľu 15. mája druhé a zároveň záverečné kolo 1. Respect Ligy. Diváci si budú môcť opäť vychutnať rugby, pri ktorom sa proti sebe postaví na oboch stranách 15 hráčov. Na programe turnaja budú 3 zápasy s dvoma dvadsaťminútovými polčasmi, pri ktorých sa stretnú tímy Rugby Union Club Piešťany, Rugby Club Bears Žilina a Rugby Klub Bratislava. Piešťanské mužstvo momentálne vedie tabuľku o skóre pred Bratislavčanmi. Príďte domácich hráčov povzbudiť a užiť si šport tvrdých gentlemanov.

Výsledky 1. kolo Respect Liga:

Reklama

R.U.C Piešťany – RC Bears Žilina 21:0
R.U.C Piešťany – RK Bratislava 13:17
RC Bears Žilina – RK Bratislava 19:15

Rugby vzniklo v roku 1823, keď William Webb Ellis počas futbalového zápasu v anglickom meste Rugby zobral loptu do rúk a prebehol s ňou k súperovej bránke. Od tejto chvíle je táto varianta futbalu označovaná ako „rugby football“. Šišatá lopta sa objavila v roku 1951 a k prvej kodifikácii pravidiel došlo až v roku 1871. Rugby má rôzne varianty a okrem počtu hráčov (7,10,12,15) sú rozdiely aj v kontakte so súperom, pričom najmenej tvrdou verziou je takzvané touch rugby.

Reklama

Rugby sa hráva na dva polčasy s dĺžkou 40 minút, respektíve do prvého prerušenia hry po uplynutí tohto limitu. Rugby sa boduje podľa druhu skórovania, pričom najviac bodov (až 5) získa hráč položením lopty za čiaru, na ktorej je umiestnená brána alebo háčko. Po položení nasleduje kop na H, ktorý je realizovaný v línii položenia, tento kop je za dva body. Prekopnutie háčka môže byť realizované po odpískaní trestného kopu, alebo priamo z hry – dropgoal, v týchto prípadoch je ocenené troma bodmi.

IMG_5255_resize

Hráči v rugby majú rozdielne úlohy a každý z nich má iné pomenovanie. Tím tvoria ľavý a pravý pilier, mlynár, ľavá a pravá druhá rada, ľavý a pravý rváčik, viazač, ľavé a pravé krídlo, mlynová a útoková spojka, ľavá a pravá trištvrťka a zadák. Pri rugby môžu nastať situácie ako mlyn – situácia, pri ktorej sa zviaže 8 a 8 hráčov, pričom sa pretláčajú o loptu, ruck – mlyn z hry, hráči sa nedotýkajú lopty rukami, maul – zviazanie rugbistov a pretláčanie hráča s loptou dopredu, autové vhadzovanie a už spomínaný trestný kop.

Rugbyová skládka, teda zastavenie spoluhráča má byť realizovaná pod úrovňou ramien. Fauly na hlavu sú prísne trestané a môže dôjsť k udeleniu žltej karty, vylúčeniu z hry na 10 minút a po opakovaných prehreškoch aj k červenej karte, ktorá pre hráča znamená stop v zápase.

IMG_5289_resize-lt/Zdroj: RUC Piešťany, cz.wikipedia.org/Foto: archív-

Populárne články