Connect with us

Šport

Plavci Kúpeľov pretekali na neznámej vode, ale nezľakli sa jej. Z Lipoviny „vylovili“ 19 medailí

Na vodnej nádrži Lipovina pri obci Bátovce,  ležiacej na pomedzí Podunajskej nížiny a Štiavnických vrchov, sa uskutočnili Majstrovstvá SR v diaľkovom plávaní na 5 km trati a 5. kolo Slovenského pohára v diaľkovom plávaní.

Published

on

Reklama

 

Preteky boli preložené iba niekoľko dní pred pôvodným uskutočnením z dôvodu nemožnosti garantovať vhodnosť podmienok pre preteky na Váhu v Piešťanoch pre obťažnosť regulácie stavu vody po dažďoch. Organizátor, Športový klub Delfín Nitra, v spolupráci so Slovenskou plaveckou federáciou sa snažil zabezpečiť náhradné športovisko v prospech športovcov, čo sa mu aj v časovej tiesni podarilo. Preteky prebehli za pekného počasia na pomerne pokojnej hladine jazera, na ktorom bol vytýčený kilometrový okruh. Napriek horšej dopravnej dostupnosti sa na podujatí zúčastnilo celkovo 79 pretekárov zo slovenských klubov. Športový plavecký klub Kúpele Piešťany reprezentovalo vo vodách Lipoviny 7 chlapcov a 12 dievčat. Z vôd jazera sa im podarilo vyloviť celkovo 19 medailí, z toho 6 s majstrovským leskom na 5 km tratiach.

Reklama

Medzi staršími juniormi si majstrovský titul vybojoval Filip Lányi a celkovo v kategórii Open skončil druhý. V kategórii mladších junioriek sa na majstrovský stupienok postavila Olívia Ana Šprláková–Zmorová a v kategórii Open bola druhá. Rastislav Čačík pri svojom prvom štarte na 5 km v otvorenej vode si medzi najmladšími juniormi vybojoval striebornú medailu. Na tretie miesto sa medzi staršími juniormi na majstrovskej trati postavil po doplávaní aj Lukáš Kunic.

Stupeň víťazov na 3 km. Zľava Slámová, Valko, Királová

V disciplínach 1 a 3 km v rámci Slovenského pohára v diaľkovom plávaní si naši mladší pretekári odniesli nasledovné ocenenia. Marko Šprlák-Zmora bol najrýchlejší medzi 14 až 15 ročnými chlapcami na 3 km, aj celkovo. Michaela Mosná zvíťazila v tohtoročnom seriáli SPDP prvýkrát tiež na 3 km trati medzi 13 ročnými dievčatami celkovo najrýchlejším časom.

Reklama

Medzi 12-ročnými dievčatami si víťazstvo nenechala ujsť Karolina Valko. Sabína Bališová sa na najvyšší stupienok postavila za výkon na 1km 12ročných dievčat. Našou najmladšou víťazkou bola 10ročná Nelly Gáliková na trati 1km. Lucia Slámová na stupienku víťazov zo striebornej pozície robila spoločnosť víťaznej Karoline Valko. Milica Martinkovičová sa tešila po doplávaní 1 km trate medzi 11ročnými dievčatami tiež zo striebornej medaily. Kristína Királová bola za bojovný výkon na 3km dekorovaná na treťom mieste. Za svoje výkony na 1km boli bronzom ocenené aj Michaela Csenkyová medzi 11ročnými a Eliška Bališová medzi 13ročnými žiačkami.

Prázdninové úspechy plavcov Kúpeľov na otvorenej vode sú odzrkadlením celoročnej práce v bazéne a osobného odhodlania vstúpiť do prírodného vodného prostredia. Všetkým zúčastneným aj oceneným za ŠPK Kúpele gratulujeme.

Radoslav Suchánek

Populárne články