Connect with us

Novinky

Plávanie: Ocenenia pre osobnosti československého plávania v Prahe dostali aj Piešťanci

Published

on

Reklama

Tisícka hostí zaplnila v nedeľu 20. januára pražské Forum Karlín, kde sa uskutočnil Galavečer pri príležitosti 100. výročia založenia Československého amatérskeho plaveckého zväzu. Ocenených na ňom bolo celkom 113 osobností, ktoré sa pričinili o rozvoj plávania, či už svojimi výkonmi ako pretekári, alebo trénerským a iným prínosom. Na pódium sa postavili aj štyri dámy z Piešťan – úspešná reprezentantka a dvojnásobná olympijská medailistka Martina Moravcová a trénerky Věra Čamborová, Darina Moravcová a Daniela Hornáková Zahradníková. Ocenenie získal tiež piešťanský rodák Ľudovít Komadel.

Reklama

Československý amatérsky plavecký zväz bol založený 19. januára 1919. Galavečer sa uskutočnil presne o sto rokoch a jednom dni, symbolicky so začiatkom o 19:19 h. Podujatia sa zúčastnili aj vrcholní predstavitelia medzinárodných plaveckých organizácií.

Najväčšou hviezdou večera zo Slovenska, ktorá si pri príchode na pódium užila dlhotrvajúci potlesk v stoji, bola Martina Moravcová. Počas svojej kariéry získala 67 medailí z významných medzinárodných podujatí, čo ju radí medzí významné osobnosti svetového plávania. Je sedemnásobnou majsterkou sveta, 21 krát sa stala majsterkou Európy a dva razy bola strieborná za olympijských hrách v roku 2000 v Sydney na 100 m motýlik a 200 m voľný spôsob.

Reklama

Hneď po nej vystúpila na pódium Věra Čamborová, ktorá stála ako trénerka pri športových začiatkoch našej úspešnej plavkyne. Po nej nasledovala Darina Moravcová, mama M. Moravcovej, ktorá ju tiež trénersky viedla. Striebornú pamätnú medailu si prevzala za plavecké výkony aj Daniela Hornáková Zahradníková, ktorá v minulosti pretekala za ŠPK Kúpele Piešťany.

Ocenený bol taktiež piešťanský rodák Ľudovít Komadel – lekár, plavec, tréner, bývalý predseda lekárskej komisie FISU, vysokoškolský pedagóg, ktorý bol prvým piešťanským olympionikom.

-th- Foto: FB České plavání

Populárne články