Connect with us

Šport

Piešťany by po ME v kanoistickom maratóne mohli hostiť aj „svet“

Published

on

Reklama

V polovici júna sa na Váhu v Piešťanoch konali Majstrovstvá Európy v kanoistickom maratóne. O medaily bojovalo 233 pretekárov z 23 krajín. Podľa vyjadrení pretekárov, funkcionárov i rozhodcov bol šampionát úspešný. Svedčí o tom ponuka, aby sa piešťanskí organizátori uchádzali o zorganizovanie majstrovstiev sveta.

 

Reklama

marat

Vďaka za úspešné podujatie patrí celému organizačnému tímu.

Reklama

Ako sa k nám podujatie takéhoto rangu dostalo? „Na olympiáde v Londýne sme sedeli na tribúne s Jornom Cronbergom, ktorý má v ICF aj v ECA na starosti maratón a mimo iné sme hovorili aj o tom, že pre rok 2014 ešte nemá miesto, kde sa budú konať ME. Vzhľadom na to, že mám rád organizačné výzvy, ponúkol som sa mu, že Slovensko by sa o organizáciu mohlo pokúsiť. Vedel som, že máme tím, ktorý organizuje Medzinárodnú regatu Piešťany a veril som, že by sme to zvládli. Ani som neveril, že by to mohlo byť až tak vážne… Ale karty boli rozdané. V januári 2013 už bola v Piešťanoch kontrola, ktorá posúdila, že zo svojim zázemím sú vhodné na organizáciu ME a bolo to. Začala sa tvrdá robota…,“ spomína Boris Bergendi, generálny sekretár a manažér SZRK.

Piešťanským organizátorom sa podarilo pripraviť top podujatie za necelé dva roky, kým iní organizátori sa naň štandardne pripravujú 4 roky.  Organizačný tím tento rok pripravoval opäť aj Medzinárodnú regatu Piešťany, len dva týždne pre ME, takže zátaž bola dvojnásobná. „ Niektorí si vzali dovolenky, boli v Piešťanoch takmer nepretržite, trávili tu všetok svoj voľný čas, všetci pracovali nad hranicou svojich možností a často aj síl. O to väčšia vďaka patrí každému, kto priložil ruku k dielu. Robili to so srdcom, odhodlane a vo výsledku to bolo aj cítiť,“ hodnotí B. Bergendi.

Žiaľ slovenskí pretekári sa na ME príliš nepredviedli. Podľa generálneho sekretára Zväzu rýchlostnej kanoistiky to je tým, že na Slovensku nie je záujem o túto disciplínu. Napriek tomu, že  Marián Lachkovič, reprezentačný tréner maratónu, pripravil s podporou zväzu systém, ktorý mal motivovať pretekárov, odozva nebola takmer žiadna. Tím pre ME v Piešťanoch sa zostavoval doslova v hodine dvanástej.  „A podľa toho to aj dopadlo. V každej disciplíne v ktorej sme štartovali sme sa ocitli na chvoste štartového poľa,“ konštatuje B. Bergendi.

Po ME prišla však aj pozitívna správa. Organizácia, priestory, zázemie, ubytovanie, ústretovosť a ostatné v rámci ME natoľko oslovilo funkcionárov, že Piešťany dostali ponuku, aby sa uchádzali o organizáciu majstrovstiev sveta. Ak by sa organizátori do toho pustili, mohlo by to byť najskôr v roku 2019.

Autor: SZRK, Prokop Slováček/red – http://www.canoe.sk/

Populárne články