Connect with us

Šport

Piešťanský „Sagan“ pretekal prvý raz na dráhe a hneď získal skalp paralympijského víťaza

Published

on

Reklama

Piešťanský zdravotne postihnutý cyklista Jozef Metelka si pripísal na svoje konto ďalší zaujímavý výsledok. Po úspešnej sezóne na ceste, počas uplynulého víkendu po prvý raz pretekal na velodróme. Pred súťažou absolvoval Jozef na dráhe iba tri tréningy, napriek tomu na požičanom bicykli, vybojoval na Newport International Cupe dve medaile a získal aj skalp paralympijského víťaza Čecha Jiřího Ježka.

1468707_10151886610423621_673684937_nJoudy Cundy a Jozef Metelka počas hladkého preteku.

Reklama

Mladý Piešťanec najskôr v sobotu absolvoval kvalifikáciu v stíhacích pretekoch. V nej dosiahol štvrtý najlepší čas, čo ho posunulo do súboja o bronz. „Bolo to pre mňa niečo totálne nové, nakoľko technika šliapania a aj celé prostredie sa veľmi líši od cesty. Chcel som zistiť či vôbec mám na to, aby som mohol jazdiť dráhu, a tak som išiel na 3 tréningové jazdy. Bicykel,ktorý som mal, nebol špecificky skladaný pre takéto podujatie. Jeden z pretekárov, ktorý nejazdil tieto preteky mi na finálovú jazdu požičal diskové koleso a to neuveriteľne zlepšilo môj čas o 5,5 sekundy a prinieslo mi bronzovú medailu,“ povedal Jozef Metelka.

REKLAMA

Reklama


V nedeľu ráno bol na programe šprint na 1km. V ňom skončil Jozef na piatom mieste, len tesne za Jiřím Ježkom. Poslednou disciplínou bol hladký pretek – scratch. Piešťanský rodák útočil na čo najlepší výsledok od začiatku, striedajúc sa vo vedení s Jiřím Ježkom a Joudym Cundym. Napokon vyhral Cundy. Jozef Metelka bol druhý. „Ku koncu mal Joudy vynikajúci nástup a tak som hneď vyšprintoval za ním, ale nepodarilo sa mi ho pred cieľom predbehnúť. Verím, že ďalšiu sezónu s poriadnou výbavou to bude o niečom inom. Bolo to len moje prvé podujatie na dráhe, a tak to beriem ako víťazstvo, pretože som sa veľa naučil a teraz viem odkiaľ môžem začať a čo zlepšovať,“ skonštatoval J. Metelka.

Autor: ht Foto: britishcycling.org.uk

Populárne články