Connect with us

Šport

PIEŠŤANSKÁ BUĎ-FITka 2020 jubiluje s novinkami, rešpektuje opatrenia COVID 19

Published

on

Reklama

Populárna turistická BUĎ FITka pre širokú verejnosť zapíše v Piešťanoch svoje 45.narodeniny v novom termíne, po prvýkrát v histórií bude trvať dva dni 18-19.9.2020 a uskutoční sa pod vedením Asociácie športových klubov Piešťany, bude tiež mať charitatívny rozmer a záštitu nad ním prevzal primátor mesta Peter Jančovič, pričom sa bude niesť v duchu sloganu „Proti pandémii za zdravím“ a hesla zakladateľa novodobých olympijských hier Pierra de Coubertina „Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa“.

Ako sa vyjadril predseda organizačného výboru Ladislav Beleščák, tak skúsenosti z minuloročného úspešného znovuzrodenia BUĎ FITky organizovanej pre širokú verejnosť na troch trasách pre peších turistov a troch trasách pre cykloturistov, ktorej sa zúčastnilo vyše 400 účastníkov nám naznačila čo v súčasnosti Piešťanská a ostatná verejnosť obľubuje a ukázala smer, ktorým sa treba v dnešnej uponáhľanej a elektronikou nabitej dobe v organizácií ďalších ročníkov uberať.

Reklama

Podpredseda OV PBF 2019 Michal Fiala z TJ Bezovec s dcérkou v cieli.

Pozície hlavného organizátora a koordinátora aktivít sa ujala Asociácia športových klubov Piešťan, ktorá v tandeme s KST Tesla Piešťany je hlavným pilierom, doplneným ďalšími klubmi a to novovytvoreným Olympijským klubom Piešťany, Slovenským cykloklubom Piešťany a Občianskym združením Happy Move, ktorí spolu tvoria partu nadšených dobrovoľníkov a pripravili tento jubilejný ročník podujatia, ktorý sa uskutoční v rámci Európskeho týždňa športu i v rámci Dní Európskeho kultúrneho dedičstva a v termíne vrcholiacej celonárodnej súťaže Do prace na bicykli.

Vedenie KST Tesla a Olympijského klubu pri príprave tratí

 

Reklama

Ten bol na 90 % pripravený v tradičnom termíne začiatkom mája, pokračuje Ladislav Beleščak, no pandémia Covid 19 zasiahla a tak sme sa rozhodli, nie pre zrušenie, ale pre posunutie termínu, motivované vyjadrením prof. Vladimíra Krčméryho, ktorý pohyb ľudí v prírode označil za liek na obranyschopnosť organizmu. Tento epidemiológ a člen Ústredného krízového štábu sa ešte na jar vyjadril že: „Príroda je liekom. To znamená, že čím viac je človek na slnku, tým viac sa mu aktivuje provitamín D na vitamín D a tým viac rastie jeho obranyschopnosť, pretože na imunitu proti infekciám sú najdôležitejšie dva vitamíny C a D. A ten D je v tých jarných a jesenných mesiacoch úplne najdôležitejší, pretože 80% obyvateľstva Slovenska má oproti norme výrazne zníženú hladinu vitamínu D. Takže keď je pekné počasie a idete von, to je to úžasné, je to fantastické. Ak nie sú ľudia v karanténe, tak nie je žiadna prekážka, aby čím viacej boli von. Ak dodržia určité pravidlá.“

A tie pravidlá, aktuálne vyhlásené k termínu podujatia sme pripravení dodržať.

Predseda OZ Happy Move s ornitológom Erichom Kubicom pri príprave podujatia.

Prvý deň v piatok 18. septembra sa bude niesť v znamení novinky, ktorou je filmový festival HORY a MESTO. Tento populárny festival bude premiérovo uvedený aj v našom meste pre verejnosť o 17.00 hod. v kinosále Elektrárne, kde sú vytvorené vhodné podmienky k tomu. Spoluorganizátorom podujatia je občianske združenie Hory a mesto Bratislava a partnerom podujatia je spoločnosť DIGI. Dopoludňajšie premietania pripravujeme pre školskú mládež, ktorá po ich vzhliadnutí absolvuje pešiu túru so zastávkou prehliadky Vojenského historického múzea.

Druhý deň v sobotu 19. septembra bude zameraný hlavne na cykloturistiku, ale aj pešiu turistiku či severskú chôdzu po trasách nábrežia Váhu a kopčekoch Považského Inovca. Novinkou budú trasy zážitkovej turistiky FAMILY SĹŇAVA so športovými a ornitologickými doložkami, hlavne pre rodiny s deťmi ale i jednotlivcov, ktorí prídu a odštartujú pešo, na bicykloch, na kolobežkách či korčuliach, invalidných vozíkoch a iných dopravných pomôckach na trase Kolookruhu okolo jazera Sĺňava. Na trase vedúcej pre peších a cyklistov cez sedlo Havran, si zas budú môcť účastníci vychutnať aj atmosféru bojov o horskú prémiu cyklistických pretekov OKOLO SLOVENSKA. Všetky trasy budú mať individuálny štart, rozložený na dopoludnie na Kolonádovom moste a individuálny príchod za hudobného doprovodu do cieľa v Campingu Pullmann, so stánkovým zázemím, historickými vozidlami i reštauráciou.

Ako nám ďalej Ladislav Beleščák povedal, primátor mesta Peter Jančovič sa o podujatí vyjadril v tom zmysle, že takéto podujatia športu pre všetkých v meste rozhodne víta, i on využíva prírodné prostredie na športový beh a prevzal záštitu nad podujatím.
Akcia bude mať tento rok i charitatívny rozmer, ktorý bude pod záštitou grantového programu Nadácie ZSE a Asociácie pomoci postihnutým – APPA Búrame bariéry. Výťažok z predaja charitatívnych odznakov bude venovaný mladému handicapovanému športovcovi Krištofovi Kubalovi na úhradu jeho nákladov súvisiacich s paraveslovaním.

Krištof Kubala so svojim trénerom Andrejom Vičanom

A tak nepremeškajte termín a rezervujte si čas na účasť na podujatí a príďte na svoju cestičku za zdravím.

Bližšie info nájdete na https://www.askpn.sk/novinky/turistika a propozície na https://www.askpn.sk/podujatia/turistika a na facebookových stránkach klubov a jednotlivcov. Konkrétne dotazy na ladislav.belescak@askpn.sk alebo tel:0917 552 753.

Podrobný program a konkrétnejšie informácie o opatreniach COVID 19 uverejnime o týždeň.

TS AŠKPN

Populárne články