Connect with us

Novinky

Osobnosť mesta Piešťany 2017 – viete kto vyhral?

Published

on

Reklama

Mesto Piešťany ocenilo minulú sobotu svojich výnimočných obyvateľov Cenami primátora. Osobnosti roka 2017 sme spoznali počas galavečera v Dome umenia v sociálnej oblasti, environmentálnej, kultúrnej i športovej. Ocenený bol tiež filantrop minulého roka.

V kultúrnej oblasti boli udelené dve ceny. Ocenenie Kultúrny počin roka získal in memoriam Kornel Duffek, ktorý vo veku nedožitých osemdesiat rokov zomrel začiatkom toho roka. Udelené bolo za dlhoročné aktívne pôsobenie a významný prínos ku kultúrno-spoločenskému dianiu v Piešťanoch, ako i za publikačnú činnosť. K. Duffek pôsobil roky ako hudobný pedagóg, znalec umenia, ale i milovník a ochranár prírody, a taktiež ako šéfredaktor Revue Piešťany.

Cenu Kultúrna osobnosť roka 2017 získal Ján Procházka, ktorý je dirigentom a umeleckým vedúcim speváckeho zboru Coro Laudamus. Ocenenie navrhla kultúrna komisia MsZ primátorovi za prezentáciu mesta na koncertoch doma aj v zahraničí.

Reklama

Cenu primátora v environmentálnej oblasti získala Ľubomíra Baleková. Udelená bola za celospoločenský význam činnosti občianskeho združenia Regionálne centrum Sloboda zvierat Piešťany, ktoré Ľ. Baleková vedie už od roku 2007.

Za aktivity v sociálnej, humanitárnej a charitatívnej oblasti bol ocenený Jozef Mikuš, ktorý sa ujal v roku 2012 maloletého Nicholasa, napriek tomu, že nie sú v príbuzenskom vzťahu, potom čo ho opustila matka. O chlapca nemal záujem nikto z príbuzných a J. Mikuš, ktorý je na invalidnom dôchodku, ho prijal za svojho syna a vytvoril mu stabilné a harmonické prostredie.

Reklama

Ocenenie Filantrop roka 2017 bolo udelené organizátorovi prehliadok historických automobilov Zlaté stuhy, Jánovi Horňákovi za jeho dlhoročnú prácu pri realizácii jedného z výnimočných piešťanských podujatí.

Odovzdané boli tiež ocenenia v športových kategóriach. Najúspešnejším športovcom Piešťan za rok 2017 v kategórii dospelých sa stala tenistka Magdaléna Rybáriková. Medzi juniormi tento titul pripadol plavkyni Sáre Niepelovej. Za dlhoročnú trénerskú prácu bola ocenená Annamária Halmová, ktorá pripravuje mladých atlétov z TJ Družba Piešťany.

Najúspešnejším športovým kolektívom sa stali znovu basketbalové Piešťanské Čajky. Na druhom mieste skončili Družstvá mužov a žien TK Kúpele Piešťany a tretie Družstvo najmladších žiakov TJ Družba Piešťany. Toto družstvo hoci má len 4 až 6 členov dokázalo vlani konkurovať veľkým klubom s 15 až 20 členmi ako Trnava, Nitra, Trenčín, či Galanta a Nové Zámky a v súťaži družstiev v roku 2017 vybojovalo tretie miesto, pričom zároveň získalo prvé miesto v štafete 4×60 m na majstrovstvách kraja. Zásluhu na tom má ocenená trénerka A. Halková a pretekári Richard Haberern, Samuel Krepop, Matúš Kubala a Šimon Petríček.

Najobľúbenejší športovec roka je futbalista Jozef Glos. O jeho víťazstve rozhodlo najviac hlasov odovzdaných v ankete na webovej stránke Osobnosť mesta Piešťany.

Medzi najúspešnejším športovcami sa vyhlasuje aj ocenenie od druhého do desiateho miesta bez určenia poriadia. Deviatku juniorov tak tvoria Barbora Baranovičová (vodné pólo), Adam Masár (lyžovanie), Alex Nemec (motokáry), Zuzana Oravcová (lyžovanie), Samuel Podhradský a Daniel Rybanský (rýchlostná kanoistika), Andrea Slabá (šach), Juraj Štefanka (futbal) a Annamária Valová (karate). Do top desiatky medzi dospelými sa okrem víťazky dostali Lýdia Drahovská (triatlon), Timotej Filo (vodné pólo), Jozef Glos (futbal), Ondrej Kubo (triatlon), Lukáš Lacko (tenis), Matej Rusnák (kanoistika), Jana Úradníková (atletika), Zuzana Vráblová (lyžovanie), Nicolas Wolf (lyžovanie).

-red-

Populárne články