Connect with us

Šport

Martina Klča brzdí zranené rameno, ale aj tak dosiahol v Moskve výborný výsledok

Published

on

Reklama

Tretie preteky svetového šampionátu Red Bull Crashed Ice, ktoré sa konali v sobotu 26. februára v ruskej metropole, ovládol Arttu Pihlainen. Lietajúci Fín, ako ho súperi prezývajú, panuje na čele priebežného poradia a pred poslednými pretekmi v kanadskom Quèbecu má pred druhým Kanaďanom Kylom Croxallom 300 bodový náskok. Historicky najlepší výsledok sa podaril slovenskému korčuliarovi Borisovi Mravíkovi, ktorý sa ako prvý Slovák umiestil v extrémnom zjazde ľadovým korytom v TOP 10! Dobre si počínal aj Piešťanec Martin Klčo, ktorý skončil na 22. mieste.

[singlepic id=10474 w=320 h=240 float=left]Park Kolomenskoye na juhu Moskvy bol napriek mrazivým teplotám, klesajucim až k -22 stupňov Celzia, v sobotu večer ako vriaci kotol. Keď 350-metrovú ľadovú trať, na pozadí chráneného kostola UNESCO z 18. storočia, obklopilo takmer 5-tisíc divákov nikto na zimu ani nepomyslel.

Reklama

Zo 137 pretekárov postúpilo z piatkovej kvalifikácie do sobotňajšej hlavnej súťaže 64 najrýchlejších. Medzi nimi aj dvaja slovenskí reprezentanti – Boris Mravík zo 6. miesta a Martin Klčo skončil 21. Vynikajúce východzie pozície pre ďalšie súboje vo štvoriciach. Piešťanec Martin Klčo bojoval však nielen so súpermi, no i s boľavým ramenom. Hneď pri štarte kvalifikácie si pri odraze zo štartovacích boxov obdnovil zranenie, ktoré ho trápi už od prvých pretekov Red Bull Crashed Ice v Mníchove. Do oboch ramien dostal injekcie, aby boľavé rameno vydržalo nápor: ,,Hovoril som lekárom, že ma bolí iba jedno rameno, no pichli mi injekciu aj do druhého, aby látky [singlepic id=10475 w=320 h=240 float=right]poriadne zabrali.” Z prvej finálovej jazdy postúpil poľahky, no zo štartových blokov sa mohol odraziť iba pravou rukou. V druhej jazde ho už súperi nepustili. ,,Určite sa dalo ísť aj ďalej, no súperi ma na štarte zablokovali a už som sa nevedel cez nich dostať,“ povedal po jazde Martin Klčo. Ten napokon skončil na 22. mieste a v celkovom poradí svetového šampionátu sa posunul na 31. miesto.

Po vynikajúcej kvalifikácii korčuliarski odborníci okolo šampionátu Red Bull Crashed Ice, ktorí už roky sledujú a anylzujú každú jazdu, svorne tvrdili, že iba 17-ročný, trenčiansky rodák Boris Mravík je jediný, kto môže konkurovať “lietajúcemu Fínovi”. Veď v kvalifikácii zaostal za Pihlainenom iba 2 sekundy a to ešte na trati spadol. Na korčuľovanie ľadovým korytom ako stvorený: nízky, ľahký s úžasným balansom. Boris postúpil až do štvrťfinále a už aj v ňom to, do poslednej zákruty, vyzeralo na postup [singlepic id=10473 w=320 h=240 float=left]do najlepšej osmičky: “Potkol som sa na hrbole pred poslednou zákrutou, do ktorej som potreboval rýchlosť, aby som vykorčuľoval kopec pred cieľom. To, ma stálo postup ďalej. Inak som si veril a trať mi veľmi sedela,” povedal trochu sklamaný Boris po pretekoch. Radosť mu však urobil pohľad na výsledkovú listinu, kde sa jeho meno objavilo desiate zvrchu, čím sa stal jediným Slovákom v osemročnej histórii pretekov Red Bull Crashed Ice, ktorý prenikol do najlepšej desiatky extrémnych korčuliarov. Ako bonbónik na torte: porazil úradujúceho majstra sveta Nemca Niefneckera, ktorý skončil o jedno miesto za ním. A to moskovské preteky boli druhé, na ktorých sa juniorský reprezentant v ľadovom hokeji, inak odchovanec Dukly Trenčín, zúčastnil.

Reklama

Na ďalšiu šancu v ľadovom koryte nebudú najlepší slovenskí korčuliari dlho čakať. Obaja o dva týždne pocestujú do kanadského Québecu na tradične posledné preteky svetového šampionátu, ktoré korunujú nového majstra sveta Red Bull Crashed Ice už 19. marca!

 

Výsledky Red Bull Crashed Ice Moskva 2011:

1. Arttu Pihlainen (FIN), 2. Kyle Croxall (CAN), 3. Kilian Braun (SUI), 4. Fabian Mels (GER), … 10. Boris Mravík, 22. Martin Klčo (obaja SVK).

 

Priebežné poradie svetového šmapionátu Red Bull Crashed Ice 2011:

1. Arttu Pihlainen (FIN, 2800 bodov), 2. Kyle Croxall (CAN, 2500 bodov), 3. Scott Croxall (CAN, 1590 b.), … 24. Boris Mravík (SVK, 295 b.), 31. Martin Klčo (SVK, 131 b.).

 

Autor: Andrea Zererová Foto: Daniel Kolodin, Sebastian Marko, Joerg Mitter/Red Bull Crashed Ice

 

Populárne články