Connect with us

Novinky

Majsterka Európy je z Piešťan. Z útulku to dotiahla na stupne víťazov

Published

on

Reklama

Počas druhého júnového víkendu sa na Slovensku konali po prvý raz v histórii Majstrovstvá Európy v coursingu pre nechrtov. Zúčastnila sa ich aj fenka Rebeka z Piešťan. V silnej konkurencii psov z viacerých krajín Európy sa nečakane stala šampiónkou.

Reklama

Coursing je šport, pri ktorom pes naháňa umelú návnadu. Simuluje sa tak lov zajaca. Na lúke sa natiahne medzi systémom kladiek približne 700 dlhé lanko. Na jednom konci je strapček nasiaknutý umelým pachom zvery a na druhom konci naviják, ktorý tento strapček ťahá pred psami. Úlohou psa je návnadu chytiť.

Najlepšou v naháňaní medzi najmenšími psami v kategórii Toy bola Rebeka, kríženec Jack Russell teriéra. Jej začiatky pritom vôbec neboli jednoduché. Dostala sa ako nechcený psík do útulku organizácie Russell Rescue, kde si ju pred rokom zamilovali jej terajší majitelia Lucia Šteinerová a Juraj Valo z Piešťan. 

Reklama

„Mala neskutočne veľa energie, a tak som hľadala spôsob ako ju unaviť. Coursing bol pre to ideálny. Trénovať sme začali v klube Západoslovenský coursing. Pod vedením ľudí z tohto klubu prebiehala aj príprava na splnenie licenčných behov potrebných na to, aby sa mohla zúčastniť pretekov. Rovnako samotná príprava na majstrovstvá,“ hovorí šťastná majiteľka.

Rebeka je malý akčný psík, ktorý je dôkazom, že aj pes z útulku to môže dotiahnuť na stupne víťazov.

Pri coursingovom preteku strapček naháňajú dvaja psy odlíšený červenou a bielou dečkou. Nehodnotí sa len ich rýchlosť, ale aj obratnosť, horlivosť, vytrvalosť a to ako korisť nasledujú. Každé z týchto kritérií je bodované hodnotami 1 až 20, spolu teda môže pes získať maximálne 100 bodov od jedného rozhodcu. Pretek hodnotia 2 až 5 rozhodcovia.

-red- Foto: -ls-

Populárne články