Connect with us

Novinky

Kanoistika: Lucia Valová so slovenským primátom na majstrovstvách sveta

Published

on

Reklama

Kanoistka ŠK Kajak Moravany nad Váhom Lucia Valová žne tento rok jeden úspech za druhým. Po výborných výkonoch na majstrovstvách sveta juniorov a na majstrovstvách Európy, pridala počas uplynulých dní aj výborné výsledky na majstrovstvách sveta seniorov. Stala sa prvou slovenskou finalistkou v C1 na majstrovstvách sveta. Momentálne bojuje tiež v grantovom projekte Ukáž sa! Nadácie SOV, kde aj vďaka vašim hlasom môže získať prostriedky na svoju ďalšiu prípravu. Hlasovanie je možné len do konca augusta.

Slovenskí rýchlostní kanoisti získali na 44. majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike, ktoré sa konali v dňoch 22. – 26. augusta v portugalskom Montemor-o-Velho, jednu striebornú medailu a ďalších osem umiestnení v A-finále. V celkovej bilancii krajín im patrí 18. priečka. Prispela k tomu aj Lucia Valová. Tá sa vôbec ako prvá Slovenka v histórii prebojovala do finále kanoistickej disciplíny, keď postúpila medzi deväť najlepších v C1 na 500 m. Finálová jazda jej pre poveternostné podmienky nevyšla podľa jej predstáv, ale už len postup stále iba 16-ročnej pretekárky medzi ženskú kanoistickú elitu je úspech.

Reklama

Lucia sa predstavila tiež v C2 na 500 m s Gabrielou Ladičovou, kde skončili v B finále na 7. mieste. Slovenská reprezentantka z ŠK Kajak Moravany dosiahla na majstrovstvách svete ešte jeden parádny výsledok, keď v C1 na 5000 m dopádlovala na 8. mieste a všetkých príjemne prekvapila, čo potvrdil vo svojom vyjadrení aj športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky Filip Petrla: „Ako najväčšie pozitívne prekvapenie vnímam naše dievčatá – kanoistky. Máme dve tínedžerky, 16-ročnú Luciu Valovú a 19-ročnú Gabrielu Ladičovú, ktoré sa neuveriteľne prepracovali do svetovej špičky v oboch olympijských disciplínach, ktoré odštartujú o dva roky v Tokiu. Prebojovali sa na MS do finále, a som veľmi rád, že v týchto disciplínach sme dokázali zareagovať na svet a sme v hre o olympiádu. Ak budú dievčatá na sebe tvrdo pracovať, nemusíme myslieť iba na A-finále, ale i smerom k najvyšším priečkam. Každý rok dokážu urobiť veľký progres, od lanských seniorských MS sa iba zlepšujú a tento rok môžeme byť s nimi nadmieru spokojní. Budeme sa ich snažiť čo najviac podporiť.“

-th-Zdroj:Canoe.sk Foto: Peter Bende

Reklama

Populárne články