Connect with us

Šport

Kanoistickí maratónci bojovali o tituly majstrov Európy na Sĺňave

Published

on

Reklama

Na medzinárodnom podujatí so silnou konkurenciou bodoval aj Pavol Rusnák z Piešťan. V Európskom pohári veteránov, o ktorý sa bojovalo 11. a 12. júna, získal bronz v kategórii C1 od 50 do 54 rokov na trati dlhej 19,2 km.

[singlepic id=53967 w= h= float=center]

Reklama

Slovensko v tejto súťaži získalo štyri medaily. Milan Šišmiš bol najlepší v kategórii C1 od 55 – 59 rokov (19,2 km). V K1 nad 70 rokov (15,6 km) vybojoval bronzovú medailu Marián Nemec. V K2 nad 70 rokov (15,6 km) si sadol do lode s Karlom Šulerom a spoločne získali striebro.

V piatok 13. júna odštartovali Majstrovstvá Európy v kanoistickom maratóne. Program otvorili juniori K1 na 22,5 km. Majstrom sa stal Maďar Máté Györgjakab (na snímke v strede). Slovák Andrej Antal skončil na 17. mieste, Tomáš Rus o stupienok za ním.

Reklama

V kategórii K1 žien do 23 rokov na 22,5 kilometra sa z prvenstva tešila opäť maďarská reprezentantka Enikő Váczaiová. Veronika Danišová obsadila 12. miesto, Lucia Mištinová pre technické problémy s loďou zo súťaže musela odstúpiť. Medzi kanoistami do 23 rokov na 22,5 km bol najlepší portugalský reprezentant Rui Lacerda. V K1 mužov do 23 rokovo na 26,2 km dominoval Nór Morten Minde.

„Obaja juniori, Andrej Antal aj Tomáš Rus by mohli byť do budúcna nádejou slovenského maratónu. Obaja na to majú predpoklady. Vo svojej juniorskej kategórii budú môcť štartovať aj o rok a to už by mohlo byť oveľa lepšie. Bol to ich krst ohňom, ich prvý veľký maratón, navyše vo výbornej medzinárodnej konkurencii,“ začal hodnotenie svojich zverencov Marián Lachkovič, reprezentačný tréner maratóncov. „Aj Veronika Danišová absolvovala svoj prvý maratón, poriadne sa vytrápila, ale dokončila ho. Škoda, že Lucia Mištinová mala technické problémy s loďou, čo jej znemožnilo pokračovať v pretekoch a musela odstúpiť,“ dodal Lachkovič.

Druhý deň ME v kanoistickom maratóne sa niesol v znamení súbojov juniorských debloviek a potom si to v boji o medaily rozdali už aj seniori v K1 žien a mužov a C1 mužov. Absolútnu dominanciu potvrdili maďarskí reprezentanti, ktorí získali dovedna päť zlatých medailí.

Svoju druhú zlatú medailu získal maďarský reprezentant Máté Györgjakab. V piatok sa stal majstrom Európy v K1 juniorov, v sobotu triumfoval spoločne s Kristófom Pillerom v K2 juniorov (22,5 km). Slováci Ivan Prpič – David Dorička obsadili 11. miesto. Medzi juniorkami v K2 (18,7 km) bola najrýchlejšia maďarská posádka Lilla Bánki – Csenge Gyöngyvirág Rekop. Tretie maďarské zlato získala dvojica Zoltán Koleszár – Mark Aurél Török v C2 juniorov (18,7 km). Zlatú zbierku rozšírila aj Maďarka Renáta Csay, ktorá triumfovala v kategórii K1 žien (26,2 km). Simona Šamková obsadila 13. miesto, Lucia Kvetáková skončila štrnásta.

Až v poslednej disciplíne sobotňajšieho programu nevyhral maďarský reprezentant. Po 30-tich kilometroch v K1 mužov bol prvý v cieli Španiel Iván Alonso, ale zo svojho prvenstva sa netešil dlho. Pôvodne druhý José Ramalho z Portugalska podal protest, mal pocit, že Španiel ho na trati v závere nepovolene blokoval. Protest portugalskej výpravy bol uznaný a Španiel Iván Alonso dostal päťsekundovú penalizáciu, čo ho odsunulo na druhé miesto a Portugalec sa dostal na prvé. Španielska výprava podala následne ďalší protest, proti tomuto rozhodnutiu. Ale jury, najvyššia inštancia pretekov potvrdila opravené poradie a tak sa majstrom Európy stal Portugalec José Ramalho.

Záverečný deň majstrovstiev Európy v maratóne v Piešťanoch otvorili súboje K2 žien a C2 mužov na 26,2 kilometra. Medzi ženami zvíťazila opäť maďarská posádka v zložení Edina Csernák – Enikő Váczai. Rozhodla posledná prenáška, kde sa Maďarkám podarilo získať náskok zhruba 30 – 40 metrov na Talianky Annu Alberti a Stefaniu Cicali, a udržali si ho až do konca. V C2 mužov dominovali Španieli Ramón Ferro a Óscar Grana. V tejto disciplíne štartovali aj dve slovenské posádky: Adam Gavenda – Roland Fekete a Jakub a Michal Ďurišovci. Ani jedna zo slovenských lodí pre zdravotné problémy súťaž nedokončila.

V poslednej kategórii K2 mužov sa z prvenstva tešila Španielska dvojica Iván Alonso – Emilio Merchán. Napriek tomu, že boli na trati viac ako dve hodiny, o svojom zlate rozhodli až vo finiši keď odrazili záverečný šprint svojich kolegov z reprezentačného tímu Waltera Bouzána a Álvara Fernándeza. Na treťom mieste skončili Andrew Daniels a Timothy Pendle.

Text: SZRK, Prokop Slováček/canoe.sk Ilustr. foto: MP

Populárne články