Connect with us

Šport

Hokejová reprezentácia sa v Piešťanoch pripravuje na MS

Published

on

Reklama

V pondelok 26. marca 2012 sa v Piešťanoch začala prvá fáza záverečnej prípravy slovenskej hokejovej reprezentácie pred odchodom na svetový šampionát, ktorý sa tento rok premiérovo uskutoční v dvoch krajinách (Fínsku a Švédsku). Reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek nominoval na úvodnú fázu prípravy hokejistov, pre ktorých sa ich klubová sezóna skončila predčasne (nepostúpením do play off, resp. vypadnutím z prvého kola). 

[singlepic id=27293 w=320 h=240 float=left]Trénerovi Vladimírovi Vůjtkovi sa hlásilo spolu 22 hráčov – trojica brankárov, 7 obrancov a 12 útočníkov. Chýbal čerstvo pozvaný mladý obranca Peter Trška, ktorého si pre problémy s obrancami v prvom tíme ponechal Slovan Bratislava. Jeho miesto od utorka zaujme ďalší mladík Matúš Rais z HK Nitra.

Reklama

„Skladať tímy na prvé zrazy je zložité, ale rovnako to robia aj ďalšie výbery. Zbierajú sa hráči, ktorí už nehrajú. Chýbajú semifinalisti či finalisti, tí postupne budú dopĺňať mužstvo. Nejaké dvojice budeme skúšať už teraz, postupne to pôjde až po majstrovstvá sveta. Chceme vybrať najlepších hráčov, ktorých Slovensko má. Samozrejme, nevieme, kto príde z Ameriky, prípadne sa môžu pridať zranenia, čo by sme nechceli. V prvom týždni by sme chceli do hráčov dostať nejakú fyzičku, dodať kyslíkovú prípravu. Môžeme ich zaťažiť trochu viac ako v nasledujúcich týždňoch,“ povedal tréner Vladimír Vůjtek.

[singlepic id=27300 w=320 h=240 float=left]Z pôvodnej nominácie na záverečnú prípravu pred MS 2012 sa generálnemu manažérovi reprezentácie Ottovi Sýkorovi a trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi ospravedlnili dvaja hráči – útočník HK AF Poprad Richard Rapáč a útočník HC Sparta Praha Adam Lapšanský. Prvého menovaného vyradilo z nominácie zranenie, Lapšanského zase ďalšie klubové povinnosti. „Richard Rapáč má natrhnutý vnútorný väz v kolene a podľa predbežných informácií bude musieť pauzovať minimálne tri týždne,“ informoval Otto Sýkora a na margo neúčasti Lapšanského doplnil: „Adam figuroval v našej nominácii po vyradení Sparty Praha v play off českej extraligy. Sparta však poslala Lapšanského do prvoligového Chomutova, takže v úvodnej fáze prípravy s ním nemôžeme počítať.

Reklama

REKLAMA

V nominácii do Piešťan sú zastúpení prevažne hráči, ktorí úspešne reprezentovali Slovensko počas sezóny na Nemeckom pohári, Rakúskom pohári a turnaji BellSwiss Bank v Bielorusku. Nováčikmi v nominácii sú Ivan Jankovič (Skalica), Matúš Rais (Nitra), Peter Galamboš (Martin) a Milan Kytnár (Hämeenlinna, Fín.), ale pozvánku dostali aj skúsení hráči, ktorí počas sezóny ešte nereprezentovali (René Vydarený, Tomáš Surový). Najmladším v nominácii trénera Vladimíra Vůjtekaj je banskobystrický útočník Ján Sýkora (21 rokov).

Najskúsenejším je „stovkár“ Tomáš Starosta (106 reprezentačných štartov), ktorý v tejto sezóne pôsobil v ruskej KHL v tíme Jugra Chanty-Mansijsk. „Na jednej strane sa vždy teším do reprezentácie, na druhej strane by som teraz bol ešte rád v klube a hral v play-off. Bohužiaľ, vypadli sme v 1. kole. Bez hokeja som bol teraz dva a pol týždňa. Doma na Slovensku som oddychoval s najbližšími a kamarátmi,“ povedal 30-ročný Starosta.

[singlepic id=27306 w=320 h=240 float=left]Jeho vekový rovesník útočník Marcel Hossa odohral v národnom tíme o 19 duelov menej, ale tiež je v ostatných rokoch neodmysliteľnou súčasťou reprezentácie. „Bude to dlhšia príprava. Predovšetkým starší chalani sa dobre poznáme. Určite to bude veľká sranda, základ je vytvoriť dobrú partiu. Zakaždým sa do reprezentácie veľmi teším. Na korčuliach som nestál také dva týždne, takže teraz ma čaká taká malá letná príprava. Prvý týždeň bude fyzicky trochu náročnejší, ale dostať sa do tempa by nemal byť problém,“ poznamenal na zraze Marcel Hossa.

Jedným z nováčikov je už spomínaný útočník Milan Kytnár, ktorý začal sezónu v zámorí a dokončil ju vo fínskom klube HPK Hämeenlinna. „Sezónu som začal zranením, nebol to úvod, ako som si predstavoval. Pozvánka na konci ročníka teda obzvlášť poteší. Verím, že pre tento tím budem prínosom,“ povedal na zraze Kytnár.

[singlepic id=27304 w=320 h=240 float=left]Po piešťanskom sústredení nájde dočasný domov slovenská reprezentácia v predveľkonočnom období Košiciach a následne v Bratislave. Sériu prípravných stretnutí pred 76. majstrovstvami sveta 2012 vo Fínsku a Švédsku odštartujú slovenskí hokejisti dvoma súbojmi v Košiciach. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka privítajú v Steel Aréne v piatok 6. apríla a v sobotu 7. apríla 2012 reprezentáciu Dánska (oba zápasy sa začínajú o 17.00 h). Zápasy so severanmi sú súčasťou druhého ročníka projektu Euro Hockey Challenge, v rámci ktorého slovenská reprezentácia odohrá v tejto sezóne celkom šesť stretnutí. Okrem spomínaných duelov proti Dánsku to budú dve stretnutia v Jaroslavli proti Rusku (13. apríla 2012 o 17:00 SELČ a 14. apríla 2012 o 15:00 SELČ) a dva zápasy proti Česku (18. apríla 2012 od 18.00 h v Prahe a 20. apríla 2012 od 17:00 h v Bratislave). V samotnom závere prípravného obdobia, tesne pred odletom do Fínska nastúpi slovenská reprezentácia v Bratislave v rámci turnaja Škoda Cup 2012 proti reprezentačným výberom Nórska (27. apríla od 17:00 h) a Nemecka (28. apríla od 17:00 h).

Nominácia SR na VT v Piešťanoch v termíne 26. – 30. 03. 2012:

Brankári: Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR, počet reprezentačných zápasov 8 / gólov 0), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd.,6/0), Ján Laco (Lev Poprad, SR/KHL, 6/0)

Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL,48/3), Michal Grman (HC 05 Banská Bystrica, 2/0), Ivan Jankovič (HK 36 Skalica, 0/0), Peter Mikuš (HC Mountfield České Budějovice, ČR, 12/0), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR, 31/2), Tomáš Starosta (Yugra Chanty Mansijsk, Rus./KHL, 106/3), Matúš Rais (HK Nitra, 0/0), René Vydarený (HC České Budějovice, ČR, 63/3)

Útočníci: Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR, 7/0), Martin Cibák (Neftechimik Nižnekamsk, Rus./KHL, 47/6), Peter Galamboš (MHC  Mountfield Martin, 0/0), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL, 87/24), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR, 5/0), Milan Kytnár ( HPK Hämeenlinna, Fín., 0/0), Patrik Lušňák (HK 36 Skalica,4/0), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín., 45/8), Štefan Ružička (Spartak Moskva, Rus./KHL, 36/13), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL,65/11), Ján Sýkora (HC 05 Banská Bystrica, 2/0), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL, 15/2).

Realizačný tím: Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimir Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), Daniel Makoni (tréner brankárov), MUDr. Jozef Kubašovsý (lekár), Roman Švantner (kondičný tréner), Branislav Prokop (masér), Rastislav Ladecký (masér), Michal Hrtús (masér).

[nggallery id=1522]

Text: Tlačová správa SZĽH Foto: Martin Palkovič

Populárne články