Connect with us

Šport

Hokej: Slovenská 18-tka späť medzi elitu

Published

on

Reklama

Záverečným hracím dňom sa v utorok skončili v Piešťanoch Majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov I. divízie A skupiny. Pred poslednými troma stretnutiami nebolo o ničom rozhodnuté – o zostupujúcom do I.B divízie sa na diaľku rozhodovalo medzi Japonskom a Slovinskom, o postup medzi svetovú elitu bojovali vo večernom priamom súboji slovenskí a nórski hokejisti a dokonca na medailu z MS 18 mohli pomýšľať všetky zúčastnené tímy okrem Japonska. V záverečnom stretnutí turnaja, ktoré bolo už pred turnajom považované za rozhodujúce, nastúpili v priamom súboji o celkové prvenstvo a postup medzi absolútnu svetovú špičku slovenskí a nórski hokejisti. Pred vypredaným piešťanským hľadiskom, ktoré hnalo celých 60 minút slovenských hokejistov dopredu a po zodpovednom a kolektívnom výkone slovenskí hokejisti zvíťazili vysoko 9:2 a po roku sa vracajú medzi absolútnu svetovú elitu v kategórii osemnásťročných!

[singlepic id=28384 w=320 h=240 float=left]Veľký deň pre slovenský hokej. Vycítili to aj fanúšikovia, ktorí zaplnili tribúny Easton Arény. Obava, že kulisa pred akou aktéri ešte vo svojej rozvíjajúcej sa kariéry ešte nehrali, sa ukázala zbytočnou. Od prvej sekundy slovenskí reprezentanti spúšťali uragán svojich lavínovitých útokov, plných zručnosti i vtipnej kombinácie. Na bránku Nóra Svendsena sa valil jeden útok za druhým a nečudo, že neuplynulo ani desať minút a tribúny sa doslova kúpali v šťastí. Početné tábory so slovenskými vlajkami mali na dôvod na radosť veľmi skoro. Už v piatej minúte po perfektnej kombinácii po osi Gríger – Lunter neobsadený Dinda otvoril skóre. Zverenci trénera Ernesta Bokroša nepúšťali Severanov takmer z vlastnej tretiny, šikovne kombinovali v obrannom pásme súpera a čoskoro sa dočkali ďalšieho gólu. [singlepic id=28376 w=320 h=240 float=right]To keď, Réway v 9. minúte zvýšil bleskovo z prvej na 2:0. Už o 17. sekúnd však Šohajda vyprodukoval sekanie a trestné strieľanie. S nájazdom Karteruda si však pozorný brankár Romančík poradil, pokus Nóra zasunúť puk medzi betóny, hravo zlikvidoval. Už v druhej desaťminútovke nasledovala dvojnásobná presilovka tímu SR, no bez využitia, ale oslabenie súpera o jedného hráča tesne pred vypršaním trestu potrestali ukážkovou akciou, ktorá po tretí raz rozjasala skvelý fanúšikov. Druhú asistenciu kapitána Kolenu, tentoraz s Rusinom premenil na vedenie 3:0 po dokonalom šach-mate kanoniér týchto MS Daňo do odkrytej bránky. K ostražitosti nabádala využitá presilovka súpera Karterudom v 18. minúte iba jedenásť sekúnd po vylúčení obranca Buriho.

Reklama

[singlepic id=28391 w=320 h=240 float=left]Na uspokojujúci trojgólový „dištanc“ sa nemuselo dlho čakať, pretože Daňo v 25. minúte pri vylúčení Nóra Fischera v presilovke zvýšil na 4:1. Kľúčový duel celého šampionátu naberal postupne na gradácii i nervozite, ktorú vystupňovala situácia na prelome zápasu. Pri oslabení tímu SR v pásme súpera ostal po tvrdom zákroku na kolenách slovenský útočník a Nóri znížili na 2:4. Na krátku chvíľu náš tím znervóznel a namiesto, toho, aby to prenechal na Severanov, lebo dôvod na nervozitu mali oni, sa dal zbytočne vylučovať, Rzavský inkasoval dokonca 10 minút. Tréneri však rýchlo našich chlapcov nasmerovali do správnych koľají. A čoskoro Réway ukázal najlepšiu formu odpovede, keď pri hre štyroch proti štyrom ukradol za bránkou puk, prekorčuľoval pred Svendsena a poslal puk za jeho chrbát 5:2! Ani zbytočne nervózny záver, ako reakcia na zvýšenú tvrdosť Nórov (tri vylúčenia za sebou, Slováci dvaja) nezastavil potlesk tribún.

[singlepic id=28387 w=320 h=240 float=right]Záverečná tretina už len potvrdila suverénne ťaženie slovenskej hokejovej reprezentácie, ktorá nielenže nestratila v piatich zápasoch ani bod, ale predvádzala aj príťažlivý moderný hokej. Za jednoznačného stavu pribudlo na ľade viac „junáckej pasovačky“, ktorú Kanaďan Hanson nekompromisne trestal. Svoj veľký talent v stretnutí potvrdili dve ofenzívne osobnosti – najproduktívnejš hráč turnaja a MVP celého šampionátu Marko Daňo (v zápase s Nórskom strelec hetriku, celkovo 10+3) i Martin Réway, ktorého sedem kanadských bodov (2+5) proti severanom vynieslo na druhú priečku kanadského bodovania.

Reklama

NÓRSKO – SLOVENSKO 2:9 (1:3, 1:2, 0:4)- Góly: 5. Dinda (GFríger, Lunter), 9. Réway (Horanský, Kolena), 16. Daňo (Kolena, Rusina), 25. Daňo (Réway), 35. Réway (Gríger), 47. Daňo (Réway, Predajniansky), 53. Predajnianský (Šimek, Réway), 55. Horanský (Réway), 59. Kolena Réway) – 18. Karterud (Medby, Soberg), 32. Medby (Sober). Rozhodovali Hamnson (Kan.) – Mc Intyre (USA), Rabing (Rus.). Vylúčenia 12:8, navyše Loken, Pedersen, Lesund, Nielsen (všetci Nórsko), Rzavský, Valjent, Gríger (všetci SR) po 10 min, Lesund (Nór.), Valjent (SR) 5+DKZ, presilovky 2:5, oslabenia 0:0, strely na bránku 35:14, 3350 divákov (vypredané).

[singlepic id=28402 w=450 h=320 float=center]

[singlepic id=28411 w=450 h=320 float=center]

[singlepic id=28418 w=450 h=320 float=center]

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=Vx6QINzOqiY[/youtube]

Zostava SR: Romančík – Predajnianský, Šimek, Dinda, Rusina, Valjent, Luža, Šohajda, Buri – Kolena, Réway, Horanský – Gríger, Lunter, Daňo – Paulovič, Rzavský, Šimun – Rehák, Šoltés, Koyš.

[nggallery id=1581]

Autor: SZĽH Foto: T. Hudcovič

REKLAMA

Populárne články