Connect with us

Šport

Hokej: Piešťany vs. Nitra pohľadom Rasťa Gavoru

Published

on

Reklama

Keď sa v Piešťanoch desať minút pred koncom hokejové duelu začne kričať: „Pískaj koniec“, mnohí z nás máme zafixovanú práve Nitru.Neviem či to je len môj pocit, ale ono to vždy takto musí skončiť, keď začneme s nimi po vedúcom góle hrať tú našu zabezpečenú obranu. Dovtedy vyrovnaný duel sa našim vedením razom zmení na „úpornú“ snahu doviesť zápas k trom bodom. Prestaneme hrať ofenzívne, vrhneme sa do bránenia výsledku tak bezhlavo, že sa tŕpne a donekonečna čaká na tú malú chybičku, ktorá nám to po x-tý krát všetko pokazí. Samozrejme s istotou návratu Mikuláša prišla aj teraz. Matej Cuník za bránou robil čo mohol, tá hokejka medzi nohami súpera bola v rámci boja, ale musí to byť? Pár minút pred tým hráme presilovku a ledva sa usadíme v pásme. Namiesto toho, aby sme ich viditeľne neistého brankára a aj prekonateľnú obranu zasypali ofenzívnym uragánom z našich srší „pokoj“ istoty, že máme dve minúty o jedného viac na ľade. Dovtedy nám to ide, máme tlak, ale akonáhle vedieme v poslednej tretine o gól… Škoda bodu.

[singlepic id=49268 w=320 h=240 float=left]Pri rozkorčuľovaní bol zaujímavý pohľad na ľad. „Šušušu“ hovorí, že tréneri neboli po zápase s Košicami spokojní s hrou niektorých, preto prišla zmena. To však pravda byť nemusí, berte túto informáciu polovážne. Bez Vaška Stupku, Kuba Ručkaya a zraneného Valábika. Namiesto nich konečne vidíme na ľade po zranení Martina Chylu, Lelkeša a už pomaly do zabudnutia rozohrávania sa na trnavskej farme upadajúceho juniora Hudeca. Filip síce počas stretnutia šancu dostal leda tak šancu čuchnúť si extraligovému ľadu, ale tešíme sa návratu jedného z mála novodobých odchovancov do seniorskej kabíny. Určite nikoho neteší odchod Mareka Bartánusa. Nie je však jediný, kto má s klubom otvorenú zmluvu do 31.12. Čiže s odchodmi nemusí byť ešte koniec. Uvidíme, čo nám v tomto smere chystá vedenie. Nezostáva nám nič iné, ako Marekovi poďakovať. Rozbiehal sa spolu s mužstvom pomalšie. Potom však prišla jeho plná sila a na ľade ho bolo od zápasu k zápasu stále viac a viac vidieť. Presadzoval sa strelecky, nahrával, bojovnosťou prevyšoval niektorých o triedu, niektorých možno aj o dve. Veľa šťastia v druhej švajčiarskej lige prajeme.

Reklama

[singlepic id=49261 w=320 h=240 float=left]V zápase od samého začiatku dominovali zabezpečené obrany. Nitra napriek nelichotivej bilancii z ostatných piatich stretnutí ani z ďaleka nestratila ofenzívnu silu, ktorou sa u nás vždy prezentovala. Vedená síce postarším Jožkom Stümpelom, ale stále hrajúcim s neskutočným prehľadom, ktorý bol najviac badateľný v presilovkách. Naši boli v ofenzíve tiež podstatne zodpovednejší, ako v prvom domácom stretnutí, preto môžme skonštatovať, že sme videli výborný extraligový duel.

V 6. minúte si Maťo Mišura postojom pri vhadzovaní skoro namočí nos do ľadu. Všimli ste si jeho postoj pri buly? Matej sa inak v poslednom čase viditeľne zlepšuje, preto to treba napísať. Práve pri buly, ktoré je pre nás často tou najhoršou vizitkou vidieť, že jeho chuť hrať a odovzdávať na ľade poctivosť je obrovská. Puk na Jana Románka, strela ako z kanóna. Po koľký krát už zvoní Janova tyčka? Vo Zvolene z pol metra do brvna, minulý zápas akoby dal, teraz znovu.

Reklama

Nitra najviac hrozí v presilovkách. Ich na oko jednoduché zámky, na ktoré naši majú vždy problém reagovať viditeľne fungujú. 4 minútové oslabenie o hráča ako tak prežívame. Tomáš Tomek v bráne má teda čo robiť a „HD-čkovo“ ukazuje, prečo bol o jeho služby záujem v českých Pardubiciach.

V prebiehajúcej 28. minúte hromy blesky na štadióne. Rozhodca nám najprv vylučuje Bučku, potom hneď po buly zaľahne puk Melichárek a ide von. Skoro dvojminútová presilovka hostí o dvoch hráčov. Nitra nás uzaviera, bránime sa statočne. Príde však strela Tománka absolútne presne pod brvno a klbko nitrianskych priaznivcov má dôvod na radosť. Podstatne menšie klbko, na aké sme u nás z Nitry zvyknutí… 0 – 1.

[singlepic id=49272 w=320 h=240 float=left]Tridsiatašiesta minúta patrí naopak nám. Po nitrianskom vyhodení puku na tribúnu máme možnosť hrať presilovku o dvoch mužov. Prehráme však veľmi podstatné prvé buly, puk je vyhodený, opäť sme „rozštelovaní“ mimo pásma. Prejde minúta a my ani nevystrelíme. Na ľad sa dostane prvá lajna. Samir sa točí s pukom okolo modrej, s Rišom Filipom si vymieňajú ponuky na zakončenie. Príde nahodenie, polostrela. Pred bránou v dobrej pozícii atakovaný Vlado Nemec, teč, puk je v sieti!!! Chvála bohu, že prvá strela v presilovke o dvoch hráčov okamžite končí gólom… 1 – 1. Naša sila rastie. S chuťou sa rozlúčiť s pôsobiskom štartuje do samostatného úniku Bartánus. Prekonaného Kristana zachraňuje tyčka a želaný odraz puku späť do brankárovej opatery. Ani Mišo Peško nedokáže z dobrej pozície vsietiť. Výborný koniec tretiny našich, hráme ofenzívne tornádo, nitrianski „fandovia“ v týchto momentoch chvália nacvičený obranný betón svojich miláčikov.
[singlepic id=49275 w=320 h=240 float=left]V 45. min. prišla hrúbka v obrannom pásme hostí. Holovič nájde prihrávkou pred bránou osamoteného Patrika Lušňáka, kľučka na ľavý betón, puk po kostrbatej ceste končí v sieti!!! 2 – 1. Krásne ticho z nitrianskeho kotla. Končíme. Aj tak by sa to dalo nazvať. Po góle začíname obrannú „magosinu“, ojedinele prerušovanú útočným atakom. V 53. min. je Bartánus opäť v samostatnom nájazde, avšak proti Marekovmu „odstaveniu“ pred bránou neexistuje dôvod na protest. Tlak Nitry sa stupňuje a po faule Cuníka príde trest v podobe presne mierenej strely Heňa Ručkaya, ktorá značí vyrovnanie… 2 – 2. Z ďaleka nie je koniec dobíjania našej brány. V 58. Nitra triafa tyč a po vylúčení Riša Filipa sa ubránime niekedy, dá sa povedať len zázrakom. Výborný Tomáš v bráne nás opäť udržal nad vodou. Ešteže nám to tento rok ide v trestných… Paťo Lušňák v poslednej sérii rozhoduje strelou medzi betóny…. 3 – 2.

Vidíme sa v nedeľu na derby s Trenčínom.
Autor: Rasťo Gavora

Populárne články