Connect with us

Šport

Hokej: Piešťany vs. Košice pohľadom Rasťa Gavoru

Published

on

Reklama

Keď sme sa po pár kolách zamýšľali, prečo neprídu ľudia konečne v ”normálnom” počte na hokej, nádejali sme sa aspoň, že zápasy s ašpirantmi na titul budú iné. Tých 5 euro na Košice nie je snáď veľa. Alebo je ? Nechcel by som sa týmto dotknúť ľudí, ktorí v dnešnej ťažkej dobe počítajú každý cent. Napriek akcii vedenia sa v návštevnosti nič nezmenilo. Ľudia sa nabažili, to áno, ale dnes (26.11.) sa čakalo, že bude rad na lístky zasa až na parkovisku.

[singlepic id=49179 w=320 h=240 float=left]Dvadsať minút pred začiatkom z radu tvoriaceho stonožku 5 nôh. 10 minút, dve tri prirástli. Ťažko rozumieť tomu prečo si ľudia stále cestu na hokej nenájdu. Hrá sa predsa výborný hokej. Do ligy sa vrátili mená, naši začali vyhrávať, kvalita stúpa. Dnes prišiel Nagy, Bicek,  Bartoš, Štrbák, Pašek, Spilár. Ten lieta po ľade, ako keby bol v minulom živote dravec Myšiak hôrny a jeho reinkarnácia neprebehla dostatočne. V dobrom slova zmysle samozrejme.  Bolo sa načo tešiť. Napriek tomu 3 stovky navyše. Minulý rok ľudia chodili, aj keď sa hralo cez pracovný deň. Nerozumiem tomu.

Reklama

Veru na tribúnach celé zle. Ľudia si kúpia lístky na státie a keďže je tribúna na B – éčku poloprázdna, sadnú si. Fan club je tam potom v rohu ako zabudnuté dievča s troma pohármi v ruke od akože ctiteľov. Neviem si nato dodnes zvyknúť. Dnes to mal byť sviatok. Preto som možno tak sklamaný z atmosféry, že tu o tom mocem dokola a neviem už prestať. Toto veru nebola extraligová atmosféra, akú aj menší kotol vedel robiť na pôvodnom mieste minulý rok, kedy nám po Ondrovom Otčenášovom góle proti Košiciam skoro blomby z vytrhnutých stoličiek od revu povyletovali.

K čomu prirovnať tento zápas? K  jedlu. Jedlo by vždy malo byť malým sviatkom dňa. Síce bežný ligový zápas, ale predsa len malý sviatok. Jedlo, napríklad dobrý gulášik.  Sadnete si, zoberiete si chlebík, rozlomíte… Symbolika prvých minút. Okamžite začneme do súpera, neprejde minúta, hráme presilovku. Pár sekúnd po uplynutí prvej minúty naši nahadzujú puk spoza brány, Hylák totálne dezorientovaný ani netuší, že puk má pri ľavom noži… Stačil by len malý pohyb, pohybčôček a kopne si ho do brány. Ani sa nepohol. Dve, či tri, štyri sekundy puk stojí, ľudia jačia, nenájde sa však nik, kto by aspoň mihalnicou do neho štuchol a „rozšúchal“ ho po ľade. Ako len teraz závidíme dedinských futbalovým ihriskám s miernym ”sklonom do kopca“.

Reklama

[singlepic id=49168 w=320 h=240 float=left]Začiatkom tretej minúty dokonca presilovka o dvoch mužov. Síce krátka, ale je. Prehrávame však buly a pripravíme sa o možnosť. Celý tento začiatok vyzerá, ako keby sme sa zľakli toho, žeby sme hneď mohli nad favoritom viesť. A tu sa láme chlieb. Na začiatku, pri prežehnaní, prvom hlte jedla. Zľakli sme sa veľkej možnosti a vydržalo nám to s prestávkami až do konca.

Celé to bolo dnes také gulášové. Po prvej tretine mnohí konštatujeme. ”Dobré, ale niečo tomu chýba.” Taký gulášik nie podarený, robený na oleji. Nie tak dobrý, aký v lete navaril náš Dodo. V poslednej časti hry ešte k tomu našimi dosypané sójové kocky.

Aspoň že na dezert po guláši mám dobrú správu. Nedávno som do článku montoval pobehujúcich Skaličanov, rozširujúcich po našom zimáku informáciu, že Tomáš Tomek zaručene odchádza. Áno, Tomáš mal odísť. Pernikári z Pardubíc ho už mali pečeného vareného. [singlepic id=49172 w=320 h=240 float=left]Prednosť však dostal nedávno v KHL prepustený Július Hudáček a práve on bude hájiť ich farby. Ešte jedna dobrá správa. O týždeň ba sa mal vrátiť na ľad Maťo Škadra. Po dnešnom veľmi ťažkom dvíhaní Valábika z ľadu sa možno jeho príchod o nejaký ten deň urýchli.

To prvo-tretinové jačanie a s prekacovaním očných buliev a pána boha prosenie … nóóóó…,  sme si rozložili na tri krát. V 6. min. Marcel Holovič švihom triafa presne do betónu, puk sa opäť zamoce v bránkovisku. Nie je tej sily dnes, aby to tam dotlačila. V 14. min. Matej Mišura. Hylák vyráža puk ani nevie ako a ani nevie kam, opäť to isté…  Samozrejme, ako inak, nedáš dostaneš. 16. min, Marcinko si nakorčuľuje na prihrávku od Sojčíka, nájazd so strelou presne pod brvno … 0 – 1. O pár minút dostane strelec gólu 10 minút. Rozhodca by dnes potreboval asi až pol „kýbla“ natečenej krvi, aby na oboch stranách začal pískať dvíhanie hokejok do tváre.

V druhej časti hry stále viac badať istejšie Košice na ľade. Paradoxne v čase, keď je držanie puku na ich hokejkách možno aj dvoj tretinové, prichádza náš tlak. Všetko začala dnes trochu viac rozštelovaná formácia Holoviča so Stupkom a Lušňákom. Po Brňákovej strele od modrej Paťovi chýba na doklep pár centimetrov. Tlak pokračuje výbornou robotou Jožka Haringa pri mantineli, všetko končí [singlepic id=49167 w=320 h=240 float=left]strelou do tyče od Mateja Mišuru. Veľmi pekné tri minúty našich. V 33. minúte to už konečne prišlo. Po Peškovej strele Hylák puk vyráža do pásma, kde ho má na podnose Adam Drgoň a prázdna brána si pýta jesť. Kedy toto Adam nedal, asi by dostal od svojej malej dcérky, ktorú pravidelne nosí na ďakovačky po zápase frčku do nosa. … 1 – 1. Naša radosť má krátke trvanie. Aké je to niekedy jednoduché pri presilovkách ukazujú hostia o pár sekúnd. Nahodenie na Nagyho, teč par excelance … 1 – 2. Nadýchnutí na otoč sme ”friško”  stíchli.

V poslednej tretine hráme vo veľkom útlme. Viac vyhadzujeme cez všetky čiary, ako tvoríme. Na ľade vidieť hlavne individuality Košíc, z našej hry sa stráca pohyb, ľahkosť, prihrávka. Košice elegantne bránia stredné pásmo a nedovoľujú nám ničotné nič. Prichádza zranenie Valábika. V posledných desiatich minútach vidieť na našich rezignáciu. V presilovke po nastrelení obrancu a doklepe 1 – 3, v power play doklep do prázdnej a nakoniec švih Biceka… 1 – 5. Nič sa nedeje, ide sa ďalej. V piatok nás čaká ďalší z hornej štvorky, výborne útočne hrajúca Nitra.

Autor: Rasťo Gavora Foto: T. Hudcovič

Populárne články