Connect with us

Šport

Hokej: Cieľom Gabiky Žitňanskej je KHL

Published

on

Reklama

Kým sme na Slovensku mali viac jar ako zimu, ona si užívala príjemných tridsať pod nulou a plnila svoje sny a ciele. Slovenská hokejová reprezentantka a majsterka sveta v hokejbale, momentálne zarezáva v kanadskom Stansteade. So svojim stredoškolským týmom pred pár dňami vyhrala turnaj v Lake Placid a dostalo sa jej aj individuálneho ocenenia, keď ju vybrali do hviezdneho týmu turnaja.

[singlepic id=50970 w=560 h=375 float=center]

Reklama

Mladá piešťanská hokejistka má v sedemnástich rokoch na svojom konte účasť na juniorskom svetovom šampionáte a presadila sa tiež do ženského seniorského tímu, s ktorým sa zúčastnila Majstrovstiev sveta v hokeji v americkom Burlingtone pred dvoma rokmi.

Žiaľ, Slovenky vtedy vypadli z elitnej skupiny. Študentka Bilinguálneho gymnázia vo Vrbovom pôsobí už  druhý rok v kanadskom [singlepic id=50971 w=350 h=375 float=left]Stansteade, kam odišla hlavne kvôli hokeju, ale i kvôli jazyku.  Na Slovensku hrá Gabika v jednom tíme s juniormi v ŠHK 37 Piešťany a zároveň pôsobí v ženskom tíme HK Poprad. Po niekoľkomesačných skúsenostiach za morom môže porovnávať: „V Kanade je kvalita ženského hokeja úplne inde.  Hrá sa agresívnejšie i viac do tela.“

Reklama

Jej pobyt za morom sa pomaly končí, domov by sa mala vrátiť začiatkom marca. Mesiac potom ju čakajú ženské majstrovstvá sveta I. divízie v Přerove, kde sa Slovenky stretnú s domácim Českom a s Dánskom, Rakúskom, Nórskom a Francúzskom.

V Kanade hrá v školskom tíme malého mestečka, kde sa všetko točí len okolo školy a hokeja. To všetko na amatérskej úrovni, avšak mladá Piešťanka by sa rada hokejom i živila. „Jediná možnosť, kde sa dá z hokeja slušne vyžiť je ruská KHL. Rada by som sa dostala do tejto súťaže. Momentálne mám vo výhľade dva kluby z Moskvy, tak snáď sa to podarí od budúcej sezóny,“ hovorí s nádejou v hlase G. Žitňanská

A ako sa vlastne dostala k hokeju? Pochádza zo športovej rodiny, mama Martina je trénerkou plávania a otec Jaroslav  je bývalý slovenský reprezentant v atletike, konkrétnejšie v kladive a disku. Otec po skončení aktívnej atletickej kariéry počas ktorej sa zúčastnil i olympiád v Atlante a v Aténach, pôsobil ako tréner mladých piešťanských hokejistov. Bol medzi nimi i jeho syn Martin, ktorý vraj môže za to, že Gabika sa po plaveckých začiatkoch napokon rozhodla pre hokej.  Podľa úspechov, ktoré má za sebou, urobila dobre.

Hoci je jej prioritou ľadový hokej, najväčšie výsledky dosiahla v hokejbale. Už ako 15-ročná bola členkou ženskej reprezentácie, ktorá zvíťazila na majstrovstvách sveta. Vlani bola súčasťou tímu vicemajsteriek sveta. „Je pravda, že výsledky sú lepšie v hokejbale, ale to je iba doplnok, také odreagovanie sa po sezóne,“ vysvetlila Gabika Žitňanská.

[singlepic id=50972 w=560 h=375 float=center]

Text a foto: Tomáš Hudcovič

 

 

Populárne články