Connect with us

Šport

Furmani vystriedali futbalistov – na ihrisku v Podolí

Published

on

Reklama

Furmanské preteky v Podolí odštartovali 26. júna ráno. Dvanásť povozov z celého Slovenska celý deň súťažilo v sile, rýchlosti,presnosti a trpezlivosti.

[singlepic id=1212 w=320 h=240 float=left]Na tréningovom ihrisku miestneho futbalového oddielu sa zišli asi dve desiatky rázovitých chlapov. Kulisou im bola hudba Johnnyho Casha. Či už v montérkach alebo v slušivom kovbojskom oblečení – všetkých na prvý pohľad spájala spoločná vášeň. Vyznal sa z nej aj pravidelný návštevník z Trenčína: „Voľakedy som sám choval kone, tak som sa aspoň prišiel pozrieť ako sa darí mladším.“ Dodal, že minulý rok kvôli chorobe nemohol prísť, uchlipol si zo zalievanej kávy, v ktorej sa topila plastová lyžička a odišiel. Vzbudzoval pocit, že furmanské remeslo odíde spolu s jeho generáciou.

Reklama

Mladší však dokázali, že tradícia chovu ťažných koní na Slovensku pretrváva. Láska k nim sa prejavila už v pravidlách súťaže. Bič mohol byť používaný len symbolicky. Ak by ním furman svoje kone trestal, nevyhol by sa vylúčeniu. Na dodržiavanie prísnych pravidiel dohliadalo niekoľko traťových rozhodcov. Povinnosťou furmanov bolo, mať počas súťaže pokrývku hlavy. Na začiatku i konci preteku zdvihnutím klobúka alebo šiltovky rozhodcov pozdravili – na znak súhlasu s pravidlami a výsledkami.

[singlepic id=1214 w=320 h=240 float=right]Trať pozostávala z pestrých prekážok, nechýbal tu retardér, ale ani priestor na šprint pred cieľom. Pre mnohých však bolo najťažšou skúškou cúvanie. Kone sa tento, pre ne neprirodzený pohyb vedia naučiť, ale úspech spočíva v šikovnosti furmana. V slalome mala prekážka rozhodujúcu úlohu. Vyžadovala totiž dôkladnú spoluprácu zvierat a ľudí.

Reklama

V „zákulisí“ furmani nahlas hodnotili jednotlivých súťažiacich, poniektorí sa aj pochválili vlastnou stratégiou. Niekto vsádzal na rýchlosť, iný nechcel dostať žiadne trestné body.

V klusovom a cvalovom slalome s vozom nakoniec zvíťazil Peter Kitaš z Tepličiek s kobylami Dolinou a Sandrou. Furmanská show pokračovala prácou s drevom na presnosť a čas. Poslednou kategóriou bol ťažký párový ťah.

Séria furmanských súťaží vyvrcholí koncom augusta na nitrianskom Agrokomplexe.

Autor: Martin Palkovič  Foto: Martin Palkovič

[nggallery id=42]

Populárne články