Connect with us

Reklama

Funkčný tréning – namiesto jednotlivých svalov posilňuje celé telo

Published

on

Reklama

Vznikol s účelom udržať v perfektnej kondícii členov elitných námorných jednotiek na obmedzenom priestore a konečne sa dostal aj do Piešťan. Efektivitu funkčného tréningu aj pomocou závesného systému TRX (Total-Body Resistance Exercise) môžete vyskúšať v najväčšom fitnes centre v meste.

[singlepic id=35738 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Odborníci hovoria, že jeho obrovskou výhodou je bezpečnosť. Každý si môže upravovať záťaž nastavením polohy vlastného tela, a tak vyhovieť úrovni svojej aktuálnej kondície. Vo Fitness SiTy preto vedľa seba môžu cvičiť laici s profesionálnymi športovcami.

„Izolované cviky dajú svalom silu, ale iba statickú. Funkčný tréning je o dynamike a pružnosti. Ak by ste vedľa seba postavili človeka, ktorý 20 rokov pracuje na objeme svojich svalov a človeka, ktorý cvičí funkčný tréning, ten prvý by pri 50 metrovom behu nemal šancu,“ hovorí Radka Dorošová, lektorka funkčného tréningu.

Reklama

Podľa Zuzana Zigovej z Fitness SiTy existuje v súčasnosti trend opúšťania klasických strojových silových cvičení a vracia sa niečo ako zjednodušene povedané socialistický telocvik. „Je to samozrejme oveľa prepracovanejšie. Hlavným cieľom je odstrániť nerovnováhu vznikajúcu precvičovaním iba niektorých svalov.“

Funkčný tréning preto zahŕňa gymnastiku, cvičenie s vlastnou váhou aj s rôznym náradím a tréner sa snaží vytvoriť takú skladbu cvikov, ktoré klientovi pomôžu vykonávať bežné aktivity s vyššou výkonnosťou a nižším rizikom úrazu. Pohyby, ktoré pri ňom človek vykonáva možno nazvať každodennými. V žiadnom prípade nejde o krkolomné choreografie. „Každý, kto ho tu u nás vo Fitness SiTy vyskúšal, hovoril o relaxe namiesto driny, ktorú pozná z bežných posilňovní,“ dodáva Peter Tibenský, odborník na TRX cvičenie.

Vo Fitness SiTy si môžete dohodnúť osobného trénera a jeho individuálnu starostlivosť. Funkčný tréning prebieha aj prostredníctvom skupinových cvičení. Malé skupiny cvičencov využívajú kruhový tréning, pri ktorom sa v krátkych intervaloch striedajú na jednotlivých stanovištiach alebo cvičia prostredníctvom závesného systém TRX pod dozorom trénera, ktorý dohliada na správnosť a efektivitu cvikov.

V priestore vyhradenom pre funkčný tréning sú umiestnené na mieru vyrobené oceľové konštrukcie určené na rúčkovanie a najmodernejšie funkčné pomôcky, ako sú napr. kettlebells, lodné laná, expnadery, bosu lopty a medicinbaly, ale aj už spomínané TRX, reakčný rebrík, výbehový expander, reaktor a therabandy.

Aby čo najviac priblížili toto cvičenie bežným ľuďom, rozhodli sa vo Fitness SiTy pripraviť ukážkové hodiny skupinového cvičenia – kruhového funkčného tréningu a TRX, ktoré budú prebiehať v stredu 3. 10. a 10. 10. o 18.00 h a vo štvrtok 4. 10. a 11. 10. o 19.00 h pod vedením skúsených inštruktorov. Vstup bude zdarma.

www.facebook.com/FitnessSiTy

[nggallery id=1947]

Text a foto: PR

Populárne články