Connect with us

Koktail

Freerider Peter Gašparík: Fascinuje ma pocit, keď si dáš prvú „lajnu“

Published

on

Reklama

Postaviť sa na kraj zrázu, preletieť po svahoch s čerstvým nepoškvrneným prašanom, či dať si slalom medzi stromami v lese. Aj tak môže vyzerať lyžiarska vášeň. Pre niekoho bláznovstvo. Pre niekoho príjemne strávený voľný čas s poriadnou dávkou adrenalínu.

[singlepic id=40315 w=560 h=373 float=center]

Reklama

Jedným z vyznavačov freeskiingu je aj Piešťanec Peter Gašparík. Absolvent telovýchovy, ktorý robil inštruktora lyžovania, napokon však zakotvil v úplne inom pracovnom odbore, trávi pri svojom hobby takmer každý víkend. Najradšej má svahy v okolí Chopku. Žľaby do Lukového kotla, severné žľaby Derešov, sedlo Poľany či pláne pod Ďumbierom sú neustálou výzvou. Stačí aby sa zmenila kvalita snehu a trasa, ktorú si človek myslí, že pozná je úplne iná.
„S freeridom som začal pretože lyžovanie na zjazdovkách ma už nenapĺňalo a neposúvalo ďalej. Najviac ma fascinuje ten pocit, keď si dáš prvú „lajnu“ v nedotknutom snehu. Keď ti sneh šľahá do tváre, že sa pomaly nedá nadýchnuť, keď to poriadne „práši“. Ten pocit, keď stojíš na okraji žľabu, príroda okolo, výhľad, neskutočný pokoj. Keď sú s tebou super ľudia zabudneš na všetky starosti okolo seba, vypneš, toto ma proste baví,“ vysvetľuje s nadšením Peter.

[singlepic id=40321 w=320 h=240 float=left]
Freeride je pomerne nebezpečný šport. Petrovi sa už podarilo zopár ráz trafiť pri lyžovaní v lese strom, našťastie však bez zranení. Zdravie mu tiež zachránila prilba, keď ho trafila odopnutá lyža.
Najdôležitejšie je podľa neho mať dostatočnú výbavu, pips, sondu, lopatu a vedieť vyhodnotiť situáciu, teda či sú počasie a terén zvládnuteľné. Dôležité je mať taktiež dobrého „parťáka“, ktorému človek dôveruje a môže sa na neho spoľahnúť a samozrejme nepreceniť svoje schopnosti.

Reklama

REKLAMA

[nggallery id=2164]
Autor: ht Foto: Rasťo Hatiar a archív Petra Gašparíka

Populárne články