Connect with us

Novinky

Florbalisti FBC Páv Piešťany majú za sebou najúspešnejšiu sezónu

Published

on

Reklama

Klub FBC Páv Piešťany má za sebou najúspešnejšiu sezónu vo svojej histórii. Florbalisti ju zakončili účasťou na turnaji Slovenský pohár, kde síce skončili pred bránami bojov o medaile, ale najmä starší žiaci podali pekné výkony. Celkovo je výsledkom sezóny postup juniorov do extraligy, tretia priečka mužov v druhej lige, vicemajstrovský titul dorastu v lige západ a štvrté miesto starších žiakov.

Piešťanskí florbalisti sa po sezóne 2016/2017 zamerali na prácu s mládežou. Zrušili účasť v mužskej súťaži a taktiež angažovali trénera Michala Srnca, ktorý prišiel z hokejového prostredia. „Funkcionárov a trénera sme poslali na dodatočné trénerské školenia so zameraním na florbal s licenciou “D”, kategória pre mládež a začínajúcich florbalistov. Rozlúčili sme sa s nevýhodnou spoluprácou s CVČ Ahoj Piešťany. Navýšili sme počet tréningov a našim domácim stánkom, resp. kvalitné zázemie nám poskytuje Diplomat aréna. Počas letných prázdnin sme poskytovali každý deň ranné technicko-kondičné tréningy zdarma na hokejbalovom ihrisku v parku, plus dvakrát do týždňa večerný tréning v hale. Mládež každoročne a zdarma absolvuje aj mimoligové turnaje, aby mali čo najväčšiu florbalovú prax,“ približuje kroky klubu jeho prezident Matúš Kromholc.

Reklama

Výsledky sa dostavili v aktuálnej sezóne. Juniori U19 úspešne absolvovali mužskú druhú ligu ako prípravu pre baráž o juniorskú extraligu. V základnej časti skončili 1. mieste, pričom ich vyradilo v semifinále mužstvo, ktoré bude hrať mužskú extraligu. „Našu súťaž vyhrali hráči, ktorí sa stali majstrami mužskej slovenskej extraligy. Juniori sa tak medzi mužmi nakoniec umiestnili na bronzovej tretej priečke, čo je  úspech. Zabezpečili si aj účasť v baráži o postup do mužskej 1. ligy. Účasť v tejto baráži sme však odmietli,“ hovorí M. Kromholc.

Juniorská extraliga je druhou najsledovanejšou súťažou na Slovensku. Zatiaľ ju hrali len kluby, ktoré hrajú aj mužskú extraligu. Piešťanským juniorom sa podarilo uspieť v baráži a od budúcej sezóny budú jej súčasťou. „Účasťou v juniorskej extralige sa hráči dostaváju do hľadáčika pre juniorskú reprezentáciu. Stávajú sa vyspelými hráčmi a pripravení hrať najvyššiu mužskú súťaž. Takíto hráči si ľahšie nájdu angažmá v zahraničných kluboch napríklad v Čechách, vo Švajčiarsku, Fínsku, či Švédsku, keďže sa po strednej hlásia na vysoké školy, pričom v zahraničí ako kvalitní florbalisti môžu získať štipendium,“ prízvukuje možnosti, ktoré sa hráčom otvárajú, tréner Michal Srnec.

Reklama

Dorastenci si svoju cestu vyslovene vydreli. Napriek tomu, že 12 zápasov v rade vyhrali, každý zápas bol ťažký, často tesný a veľmi taktický. „Zvládli sme aj najťažšie obdobie počas zimy. Napriek širokému kádru, nám vtedy dlhý čas ochorelo veľmi veľa dôležitých hráčov. Do toho ešte pribudli aj nejaké ľahšie zranenia. Prehrali sme však len tri zápasy a uhrali jednu remízu. Rozhodnúť musel až posledný ligový zápas s Nitrou, kde sme remizovali a spečatili tak svoj klubový úspech. Dorastenci sa stali vicemajstrom ligy (západ) a prvýkrát postúpili na Majstrovstvá Slovenska medzi 8 top tímov. Zaujímavosťou je, že zastúpenie tu mali opäť iba extraligové kluby a Piešťany,“ hovorí M. Srnec.

Dorast FBC Páv Piešťany

Dorastenci sa výsledkom v ligovom meraní síl prebojovali na Majstrovstvá Slovenska, kde sa predstavilo 8 top slovenských tímov – Florko Košice, Grasshoppers Žilina, Tsunami Záhorská Bystrica, ATU Košice, 1.FBC Trenčín, FBO Nižná, Snipers Bratislava a FBC Páv Piešťany. Piešťanci ako nováčik skončili na ôsmom mieste, ale získali množstvo neoceniteľných skúseností.

Mladší žiaci bojovali so staršími

„Kategória mladších žiakov nie je súťažne nijako hodnotená, a keďže máme šikovných hráčov, rozhodli sme sa, že tím poskladaný hlavne z mladších žiakov postavíme do vyššej a hodnotenej súťaže starších žiakov. Tímu sa darilo a rozhodla až druhá polovica ligovej súťaže, kde nám v rozhodujúcich zápasoch chýbali skúsenosti. Nakoniec tak našim bronzovým aktérom zo Slovenského pohára zostalo “len” nemedailové 4. miesto. Hráči v tejto kategórii však napredujú míľovými krokmi a robia nám radosť,“ okomentoval priebeh sezóny tréner Srnec.

Družstvo starších žiakov sa predstavilo v závere sezóny na turnaji Slovenský pohár v Nitre. V skupine Pávi jeden zápas prehrali, v ďalšom remizovali a posledný vyhrali. Čakalo ich tak osemfinále proti kvalitnému tímu Lido Bratislava. Piešťanci ho vyhrali ho až nečakane hladko 6:1. Následne vo štvrťfinále nastúpili proti Púchovu. Tu však podobne ako v skupine o jeden gól prehrali a skončili tak pred bránami súbojov o medaile.

Prvú súťažnú sezónu zažili aj najmladší piešťanskí florbalisti z prípravky. Takmer všetci držali hokejku po prvýkrát v ruke. „Bolo úžasné sledovať, ako ich to baví a ako prežívajú svoju prvú radosť z gólov a víťazstiev. Veríme, že ocenenia vo forme medailí a pohára, ktoré v prípravke dostáva každý tím bude pre nich motiváciou pokračovať v tomto dynamickom športe,“ tešil sa po sezóne prezident klubu M. Kromholc. 
Ďalšie aktivity a ocenenia našej práce

Piešťanci aj do širšej reprezentácie

Úspechy piešťanskej mládeže zaregistroval aj florbalový zväz. Tréner Michal Srnec získal angažmá aj na reprezentačnej úrovni v pozícii asistenta reprezentačného trénera U15. Pozvánku na reprezentačný zraz U15 dostalo 6 hráčov – brankár Korvín, hráči Košinár, Kollár, Pavlíček, bratia Adam a Dominik Kiššovci. 

Piešťancom sa ušla možnosť zorganizovať zraz západoslovenského florbalového reprezentačného výberu U15 v piešťanskej Diplomat aréne. 

Hráči Adam Kišš a Matúš Pavlíček spolu s trénerom Srncom cestovali pred pár dňami na celoslovenský zraz reprezentácie do 15 rokov, ktorý sa konal v Michalovciach. Okrem tréningov absolvovali tiež turnaj Final Four, kde si zmerali sily reprezentačné výbery všetkých krajov a Bratislavy. Z týchto štyroch regiónov vznikne budúci rok celoslovenská reprezentácia U15.

-red- Foto: -th- a FBC Páv Piešťany

Populárne články